Travessen
 
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Ö
Hem Andelar/Till salu Dynamit i blodet Auktioner Debatt och krönikor Avelssäsong 2019 Blogg Tjänster och böcker

Avelssäsong 2019

 

Royal Fighter – En Valley Victory-hingst?Svaret på frågan i rubriken kan tyckas enkelt. Royal Fighter är en Varenne-son. Korsad y+x på Speedy Crown och har Super Bowl 4+3 men anledningen att jag ställer frågan från början är att mormors far Valley Victory verkar ha haft en ganska stor inverkan på Royal Fighters exteriör. Att Royal Fighter har Speedy Somolli som farfars far bidrar ju säkert till det intrycket också. Speedy Somolli är ju även farfar till just Valley Victory.

 

Royal Fighter har blivit känd som en ”late bloomer” och hans största meriter kom som äldre men han gjorde en start som tvååring och blev ”drömmilare” och segrade redan som treåring. Först som sexåring fick han prova att springa utan skor på hovarna och då blev det genast seger i Brons-final. Kanske var de uteblivna unghästframgångarna mer ett resultat av att han togs försiktigt än av att han var speciellt sen.

 

Pappa, Varenne, påminde väldigt mycket om Speedy Somolli och många av dessa drag har gått i arv till Royal Fighter. Dock har han också fått en hel del gener från Valley Victory och dennes möderne vilket gör att Royal Fighter påminner mer om Valley Victory än Speedy Somolli rent exteriört. Jag skulle till och med vilja påstå att de är väldigt lika rent exteriört. Därav uppkommer frågan som jag skrev i rubriken. Är det rent av så att Royal Fighter fått så mycket gemensamma gener med sin mormors far att han närmast är att betrakta som en Valley Victory-hingst?

 

royal fighter sida1     valley victory-01

Royal Fighter                                               Valley Victory

 

Jag väljer i alla fall att gå på den linjen i den här analysen. Jag är tämligen säker på att Royal Fighter kommer att trivas med Speedy Crown/Speedy Somolli-blod i allmänhet och Valley Victory i synnerhet. Däremot så ska man nog undvika franskt blod i någon större utsträckning. Kanske kan man prova om man har en dotter eller dotterdotter till Love You eller Offshore Dream. De är allmänt svårmatchade som morfäder och det är möjligt att Royal Fighter skulle kunna vara nyckeln som låser upp deras Speedy Somolli- resp. Speedy Crown-influenser. Fast då krävs det att resten av stammen är amerikansk, tror jag.

 

Helt säkert kommer Royal Fighter att passa med helamerikanska ston som ger Speedy Somolli 4+4,y+x som t ex Pine Chip-döttrar eller Scarlets Aino-döttrar. På samma sätt kommer han, generellt, att passa med ston som ger Valley Victory i x-position i tredje eller fjärde led, kanske undantaget Chocolatier-döttrar. Jag brukar utnämna några grundkorsningar som jag på förhand är säker på kommer att prestera över hingstens medel. Tre individer som jag tycker vi kan sortera in under kategorin grundkorsning är Make It Happen, Dream Vacation och Formula One. Deras döttrar kommer att lämna riktigt bra avkommor ihop med Royal Fighter. En annan som är tänkbar som lämplig morfar till Royal Fighter-avkommor är Pastor Stephen men jag vågar inte säga att det är en grundkorsning riktigt än trots att det är en fin hingst som är y+x på Valley Victory.


Executive Caviar


Är en ung och spännande S.J.'s Caviar-son som tagit kliv in i aveln efter att ha blivit skadad mitt under treåringssäsongen. 17 starter hann han med innan oturen var framme. Tvåa i Svensk Uppfödningslöpning och segrar i Svampen samt grupp II-loppet Breeders Course (3 years old) . Gensvaret blev också överraskande stort när han 2018 tog klivet in i avelsboxen och över 130 ston betjänades. Hingstar med betydligt tyngre meriter och mer meriterad stam fick endast en bråkdel så många ston. Förklaringen till detta kan ligga i Executive Caviars speciella exteriör. Vi har förvisso sett liknande exteriör hos topptravare förut men det har aldrig riktigt slagit igenom i aveln. Det är annars lätt att föreställa sig att det är åt det här hållet som exteriören hos den moderna travaren ska utvecklas för att vi ska se nästa steg i utvecklingen, fart- och hållbarhetsmässigt. En lätt, långlinjerad kropp med två bra, jämnstora motorer och långa ben med långa upprätade kotor. Sen finns det kanske detaljer som man vill se annorlunda men kan man få fram samma exteriör hos avkommorna så kan det bli en mycket intressant avelskarriär. För att det ska kunna ske så bör man lista ut var denna speciella exteriör kommer ifrån och det är kanske inte helt lätt.

Som alltid när Conway Hall finns i stamtavlan så kan man misstänka att det finns en del influenser från Nevele Pride i exteriören. Ofta när Conway Hall finns som morfar eller mormors far så ser man att de flesta detaljer i överlinjen påminner om Conway/Nevele Prides överlinje men i fallet med Executive Caviar så ser det faktiskt inte ut så utan istället så är det en ”doldis” och en gamling som verkar ha fått stort genomslag genetiskt, nämligen Brisco Hanover och Balanced Image

 

conwayhallöverlinje

Conway Hall-överlinje

neveleprideöverlinje

Nevele Pride-överlinje

executive caviar överlinje

Executive Caviar-överlinje

 

Däremot så kan man se andra detaljer som troligtvis kommer från Nevele Pride t ex i bakre motorn och kotben/kotleder. Detta är detaljer som definitivt är värda att försöka behålla till nästa generation.

 

executivecaviar    s.j.'s photo
  Executive Caviar                   S.J.'s Photo

 

Främre motorn och halsen härstammar genetiskt från många olika individer. Den på hingstlinjen med störst inflytande torde vara S.J.'s Photo. Typmässigt är Executive Caviar något lättare men många detaljer från framställ, främre motor, hals och huvud ser man även hos S.J.'s Caviar och S.J.'s Photo och stammar från Formal Notice/Kimberly Kid. Executive Caviar är definitivt en bra representant för sin hingstlinje.

 

Korsningsmässigt kommer säkert Executive Caviar att fungera ihop med många olika typer av ston. Man behöver troligen inte vara rädd för franska inslag utan i många fall kan det säkert till och med vara positivt. Exempelvis så skulle en sådan som Blue Dream vara intressant i en x-position hos ett sto som korsas med Executive Caviar. Jag vågar dock inte utnämna det till grundkorsning än, kanske mest med tanke på att antalet ston i Sverige med Blue Dream i x-position är begränsade i såväl antal som prestation. Två grundkorsningar är jag helt säker på och det är Executive Caviar-ue Cantab Hall samt Executive Caviar-uue S.J.'s Photo. Det blir alltså två återkorsningsvarianter trots att det inte alls är något måste. De känns bara lite säkrare än övriga alternativ.

Vidare tror jag att det kommer att bli väldigt intressant om han får betäcka ston med Adams Hall som morfar och tror att även döttrar till Adams Hall borde passa ganska väl.

Den individ vars döttrar som passar allra bäst till Executive Caviar är förmodligen Calvin Capar. Hade jag haft ett sto efter honom så hade jag definivt testparat ihop med Executive Caviar i första hand. Såväl blodsmässigt som exteriört bör dessa individer matcha varandra.


Caballion

 

Caballion är exteriört en fin representant för sin hingstlinje och har bra båldjup, liggande och djupa bogar samt den täta framaktionen. Detta är detaljer som man gärna vill se även i nästa generation.

 

caballion     quadrophenio

Caballion                                 Quadrophenio (Foto: Erik Widén)

 

 

Som synes så finns en del likheter mellan Quadrophenio och Caballion i, framför allt, främre motor, hals och huvud. Överlinje kommer dock från ett annat håll och i mina ögon så är det tydligt att huvudinfluensen i den detaljen kommer från Speedy Somolli.

 

 

överlinjess  överlinjecaballion

Speedy Somolli                      Caballion (Foto: Erik Widén)

 

 

Som synes har Caballion ett lite mer rundat och sluttande kors (känslan är att Super Arnie påverkat där) men annars är överlinjerna väldigt lika. Även andra detaljer kan man misstänka härstamma från Speedy Somolli i t ex kotor och ben.

 

Caballion har bra möjligheter att bli en avelshingst med högt anseende om han får rätt ston. Typmässigt så passar han nog med de flesta även om man kanske ska undvika inåttåade ston och stoet får gärna ha liggande bogar för bästa effekt. En given grundkorsning är y+x,4+3 eller 4+4,y+x på Quadrophenio. Avkommorna med den korsningen kommer nästan garanterat att ha ett högre medelsnitt än Caballions samtliga avkommors medelsnitt, förutsatt att det föds fler än 5 med den korsningen. Extra spännande skulle det kanske vara med avkommor e Caballion ue Vikin de Val, även om det knappast kommer att vimla av sådana ston i Sverige. Troligen kommer Caballion också att följa sin hingstlinjes mönster och få effekt av att tillföras ston som ger Workaholic/Speedy Count i x-position inom 4 led. Med stor säkerhet så kommer man också att få se en fin effekt på att korsa 4+4x på Super Bowl. Även det ser jag som en grundkorsning, trots att det är ganska tuff konkurrens om de stona. Den grundkorsning som jag dock håller högst är ston som ger x+x,4+3 eller x+x,4+4 på Speedy Somolli för det kan ge en riktigt fin effekt.

 

 

Korta hingstanalyser

 

Eftersom det varit stort intresse så lägger jag upp hingstanalyser på avelshingstar, företrädelsevis lågprishingstar. Detta för att hjälpa stoägare att välja rätt hingst till sitt sto även om man inte har råd med Ready Cash eller Muscle Hill. Tänk på att avkommor till lågprishingstar kan vara svåra att sälja.

 Analyserna som har gjorts är en form av snabbanalys och jag går inte in för djupt i teoretiska resonemang utan försöker ge enkla och klara riktlinjer för vilken typ av sto som passar vilken typ av hingst. Detta har jag gjort delsför att spara tid och dels för att det ska vara lättare att tolka. Eftersom arbetet varit intensivt, då intresset var större än jag förväntat mig, så hoppas jag det finns överseende med eventuella slarvfel. Om ni upptäcker direkta felaktigheter får ni gärna rapportera till mig på hans@travessen.se eller via "travessen.se" på Facebook. Ni får givetvis även höra av er vid eventuella frågor.

 Hingstarna ligger i bokstavsordning men om man söker efter en speciell hingst så kan man använda snabbvalsknapparna överst på sidan. Hingstarnas förväntade avelskapacitet lägger jag ingen större vikt vid utan syftet är att hitta en så bra blodsmässig match som möjligt:

 

Amour Rapide

 

Amour Rapide är ingen typisk Love You - avkomma utan är relativt lätt, långlinjerad och lite mindre modell. Han startade redan i juli som tvååring och hann med 9 starter det året. Trea i Svensk Uppfödningslöpning och segrade i Breeders Crown. Han trivdes allra bäst på Åby där han på 8 starter, ofta mot tufft motstånd, aldrig var sämre än fyra och tjänade drygt 56 000 per start. Mödernet är omodernt och mamman, Vogue, är lika gammal som farfar Coktail Jet vilket ger vid hand att Love You inte bara tillför franskt blod utan också “nytt” amerikanskt blod som Super Bowl och Speedy Somolli..

 

STO: Passar alla typer av ston. Helst ska stoet ha god hovkvalité och form.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Det är möjligt att det kommer att visa sig vara mest effektivt med en hingst som är hårt inavlad eller har hög IK i denna positionen men jag tror , på förhand, mer på att använda Farifant eller Infinitif här. Deras döttrar ger per automatik en 3+4,y+x på Coktail Jet och i Farifants fall så får man även en 4+3 på And Arifant. På så vis avlar man hårt på Love You och använder Amour Rapides äldre möderne för outcross.

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): Här ser jag gärna en hingst med hög IK och gärna med tunga Speedy Crown-influenser eller Bonefish-influenser från Valley Victorys hingstlinje som t ex Pearsall Hanover respektive Fill V. Man också tänka sig att en sådan som Super Arnie skulle passa utmärkt i denna positionen just ihop med Amour Rapide

 

MÖDERNE: Gärna ett möderne med tydliga Star’s Pride-influenser, gärna genom Super Bowl eller Quick Pay. Franskt blod är inget hinder men jag föredrar nog helamerikanskt.

 

ÅTERKORSNINGAR: 3+4,y+x eller 3+3,y+x på Coktail Jet är intressant. 3+4 eller4+4 på And Arifant likaså. 4+4 på Bonefish är heller aldrig fel.

 

Amour Rapide finns på Sättrans Stuteri 2018 till priset 0+13000 kr

 

 

Allstar Hall

 

Kommer från et starkt möderne då han är bror med bl a Andover Hall och Conway Hall. Det som skiljer honom från sina bröder är att han, via Like a Prayer, härstammar från Valley Victorys hingstlinje. Dett faktum borde göra honom väldigt intressant som avelshingst trots att hans egna prestationer är begränsade.

 

STO: Passar till de flesta typer av ston men kanske inte idealisk till de allra grövsta stona. Ston som är linjeavlade på Nevele Pride OCH Speedy Crown ska man nog också undvika.

 

STOETS FADER: Allstar går nog bra ihop med de flesta morfäder men jag tror att det är ett stort plus om man kan få till en återkorsning på Valley Victory genom den blivande morfadern. Allra bäst bör det vara om hingsten kommer från Super Bowls hingstlinje och har Valley Victory som morfar. Ett bra exempel på en sådan individ är Chocolatier.

 

STOETS MORFAR: Här skulle jag gärna se Texas eller en son till Texas t ex Copiad, Bolets Igor eller Nordin Hanover. Då får man till en 4+3 eller 4+4 på Texas och det känns bra. Det finns ingen individ som man speciellt bör undvika.

 

STOETS MÖDERNE: Det får gärna vara ett möderne med många mindre och lätta individer. Det får gärna vara många tidiga individer också.

 

ÅTERKORSNINGAR: Redan nämnda 4+3 eller 4+4 på Valley Victory och 4+3 eller 4+4 på Texas. 4+4 på Florida Pro kan också ha bra effekt.

 

Kostar 2+10 000 kr 2018 och finns på Gocksta Stuteri.

 

Andover Andover

 

Är , som namnet antyder, en son till Andover Hall och kommer från samma möderne som Florida Pro. Han visade stor talang när han kom som fyraåring till Sverige och radade upp övertygande segrar men fick snabbt problem med fräschören och nådde aldrig de höjder som han hade talang för. Redan som fyråring lades skorna på hyllan.

Avelsdebuten skedde i Danmark 2009 och året därpå fick han 14 danskfödda avkommor. Ingen av dessa har presterat på någon högre nivå. Andover Andovers ägare (familjen Oscarsson) har gett honom chansen med flera fina ston och det har resulterat i bl a miljonärerna Dreams Take Time och Donttellmeanymore.

 

STO: Passar till de flesta typer av ston men man ska nog undvika att betäcka ston av modell mindre med Andover Andover.

 

STOETS FADER: Gärna amerikansk hingst i denna position. Hingstar med Noble Victory som mormors far bör passa fint. Hingstlinjen spelar mindre roll men Valley Victory-hingstar som t ex Muscles Yankee eller Victory Abroad ger 4+3 på Valley Victory och det känns spännande. Även en sådan som Turbo Thrust skulle kunna passa då det istället blir 4+3 på Supergill.

 

STOETS MORFAR: Här ser jag gärna ett franskt inslag eller en son till Super Bowl som t ex Supergill.

 

STOETS MÖDERNE: Mödernet får gärna innehålla många hållbara hästar som tävlat i många år och gjort många starter. Gör inget om det finns lite temperament i mödernet också. Stoets mormors far eller mormors morfar får gärna vara Noble Victory eller Speedy Crown.

 

ÅTERKORSNINGAR: 4+3 eller 4+4 på Valley Victory har bra effekt. 4+3 eller 4+4 på Supergill kan också vara intressant men där är effekten mer osäker.

 

Andover Andover kostar 2+12 000 kr 2018 och står på Myrsjö Gård

 

Beanie M.M.

 

Kommer från Super Bowls gren av Star’s Prides hingstlinje. Han är den vinstrikaste representanten för den framgångsrika korsningen; Super Arnie på Tibur-sto. 70 svenskfödda hästar har den korsningen och 5 har blivit miljonärer, 10 har tjänat över halvmiljonen och nästan hälften har tjänat över 100 000 kr (34 stycken) än så länge. En annan väldigt effektiv korsning är; Alf Palema på Tibur-sto och det är här jag tror att nyckeln till att Beanie M.M. ska lyckas i aveln finns. Här är lite punkter som avgör om ditt sto är en perfekt match för Beanie M.M.

 

STO: Jag tror att det är bra om stoet inte är för stort och det får gärna var lätt i typen. Exteriört finns inget speciellt som måste undvikas i övrigt. Det är positivt om stoet är linjeavlat på Speedy Somolli/Speedy Crown.

 

 STOETS FADER (blivande morfar): Får gärna vara Alf Palema. Jag tycker att Alf Palema underpresterar som morfar men ihop med Beanie M.M. så bör det bli en positiv effekt. Dels “trivs” Alf ihop med Tibur-blodet och dels “trivs” hans hingstlinje med Super Bowl, vilket inte minst bevisas av att han själv har Super Bowl som morfar. Det i sin tur gör att alla Alf Palema-ston som betäcks med Beanie M.M. får en 3+4, y+x-korsning på Super Bowl. Andra lämpliga morfäder kan vara hingstar från Valley Victorys-hingstlinje. Jag tycker man ska undvika alla franska inslag och hingstar från Super Bowls hingstlinje i denna position.

 

 STOETS MORFAR (blivande mormors far): Här gäller ungefär samma som ovanstående. Alf Palema får gärna vara i denna positionen men annars fungerar de flesta men även här bör man undvika hingstar som har franskt blod de närmaste tre leden och man bör också undvika hingstar som har Super Bowl-blod de närmaste tre leden.

 

MÖDERNE: Jag tror det är en nackdel om mödernet är för modernt.

 

ÅTERKORSNINGAR: Återkorsning på Super Bowl kan vara aktuellt men helst då via Alf Palema. Man kan också tänka sig att återkorsa på Arnie Almahurst, som Beanie M.M. ger i fjärde led, men då ska han helst finnas i stoets tredje led så att det blir 4+4-återkorsning.

 

Beanie M.M. kostar 2000 kr vid dräktighet + 13000 kr vid levande föl 2018 och finns på Mannegårde

 

Bring Me Back

 

Har en helamerikansk stam men den är udda på många sätt. Han var väldigt talangfull och radade upp segrar i början av karriären innan fräschörproblem stoppade upp karriären.

 

STO: Viktigt att stoet har en korrekt benställning fram. Tror det är en fördel om stoet är kvadratiskt i typen. Bring Me Back bör passa fint på lite grövre ston.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Ser gärna franskt i den här positionen fast då gärna med tydlig influens från Speedy Crown eller Super Bowl. Exempelvis Juliano Star, Buvetier d’Aunou eller Coktail Jet. Man kan också tänka sig en amerikansk hingst i den här positionen men då ska den ha Hickory Pride som mormors far. Earthquake är ett bra exempel.

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): I den här positionen hade det varit väldigt trevligt med en son till Balanced Image eller Arnie Almahurst så att man får en återkorsning 4+4 på någon av dem.

 

 MÖDERNE: Det är alltid viktigt med hög startprocent på mödernet men just för hingstar som Bring Me Back så är det extra viktigt. Behöver inte vara några storstjärnor men helst en hel del “nötare”

 

ÅTERKORSNINGAR: Ser gärna återkorsningar på såväl Arnie Almahurst som Balanced Image men jag tycker det ska vara 4+4.

 

Caballion

 

Kommer från Quadrophenios hingstlinje som har en “renande” effekt på sto med helamerikanskt blod. Speciellt om stoet är återkorsat 4+4 eller hårdare. Caballions mamma, Lady Brick, är definitivt den typen av sto då hon är återkorsad på Star’s Pride (3+4), Speedy Scot (4+4) och Dartmouth (4+3). Även om Caballion representerar den hingstlinjen så gör hans helamerikanska möderne att han inte kommer att ha samma outcross-effekt och därför passar han även på ston med franska inslag och jag tror faktiskt det kan vara en fördel om stoet har en fransk morfar och i övrigt är amerikansk i stammen. Här är lite punkter som avgör om ditt sto är en perfekt match för Caballion:

 

STO: Det är viktigt att ston som betäcks med Caballion har ett rakt och fint framställ. Storlek bör inte spela någon större roll.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Ska helst vara en amerikansk hingst med tät bringa, gärna med både Nevele Pride och Speedy Crown i stammen. Om denna hingst har Speedy Somolli som morfar så är det ett extra plus, då det ger en återkorsning 4+4 ihop med Caballion. Däremot ser jag helst att han saknar Super Bowl-blod i de närmaste tre leden av sin stamtavla. Exempelvis kan Gift Box och Deweycheatumnhowe vara lämpliga som morfar till Caballion-avkommor

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): Som jag skrev i texten ovan så ser jag gärna att stoet har en morfar med tydliga franska influenser t ex Arnaqueur, And Arifant eller Ogorek men det är inget måste. Det fungerar också med äldre amerikanska hingstar som Songcan, Nevele Pride eller Speedy Somolli.

 

MÖDERNE: Om varken stoets far eller morfar har franska inslag så får gärna mödernet ha det i bakstammen. Mödernet behöver inte producerat en massa stjärnor men däremot är det en klar fördel om det har en hög startprocent.

 

ÅTERKORSNINGAR: Den enda återkorsning som man aktivt bör söka är på Speedy Somolli, helst 4+3 eller 4+4 men även 4+5 kan vara en plusfaktor.

 

Caballion kostar 1500+13000 och han finns uppstallad på Stuteri Ledholmen.

 

 

Dust All Over

 

Var en unghäststjärna som vann Kungapokalen och Sprintermästaren men sedan, efter en längre skadeperiod som femåring, inte riktigt utvecklades till den etablerade elithäst han hade potential till att bli, även om han vann en Gulddivisionsfinal som sexåring.

Hans stamtavla är väldigt välkomponerad, om än av lite äldre snitt. Y+x på Worthy Boy, 4+4 på Speedy Scot och 4+4,x+x på Dartmouth. Lite intressant att han bara har tre inslag av Star’s Pride men sex inslag av dennes far, Worthy Boy. Faktum är att exteriört finns det en del likheter mellan Dust All Over och Worthy Boy (född 1940)

 

STO: Passar alla typer av ston. Viktigt att stoet är korrekt i framstället.

 

STOETS FADER: Helst en hingst från en annan hingstlinje än Star’s Prides. Tycker nog man ska undvika för mycket franskt blod här också. Tycker man ska bygga vidare på Worthy Boy och ser därför gärna en hingst med Worthy Boy på mödernet samtidigt som man försöker hitta en återkorsning på antingen Super Bowl eller Speedy Crown. Exempel på lämpliga individer i denna position är Fast Photo, Jeanee’s Somolli eller Anders crown.

 

STOETS MORFAR: Här får man gärna söka franskt blod. Det behöver dock inte vara någon tung pansarvagn utan kan lika gärna vara en svenskfödd hingst med vissa franska inslag som t ex Peace On Earth eller Copiad.

 

MÖDERNE: Får gärna vara franskt i bakstammen längs mödernet. Bra om inte mödernet lägger för stora hästar.

 

ÅTERKORSNINGAR: 3+4 på Super Bowl är intressant. 4+4 på Star's Pride, Arnie Almahurst eller Speedy Crown är också intressant

 

Dust All Over finns 2018 på Salsbro stuteri till en kostnad av 0+6000 kr

 

 

Formula One

 

Är extremt hårt inavlad. Väldigt få individer med så hårda återkorsningar klarar av att tävla på den höga nivå, under flera år dessutom, som Formula One gjorde. Det säger en del om hans talang tycker jag och det ger honom bra förutsättningar för avelskarriären.

 

STO: Formula One är normalstor och lätt i typen. Det gör att han passar till de flesta typer av ston.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Här tror jag det blir jättebra med franskt blod men det får gärna vara fransmän med inslag av Speedy Crown. Helst ska det inte vara något Super Bowl-blod här. Idealisk morfar borde vara en sådan som Offshore Dream men även t ex Juliano Star och Defi d’Aunou bör fungera fint.

 

 STOETS MORFAR (blivande mormors far): Även här får det gärna vara franskt blod gärna av lite äldre modell som t ex Peace on Earth. Det kan också vara en Speedy Crown-son som t ex Royal Prestige eller Workaholic. Även Viking Kronos skulle vara spännande i denna position på en Formula One-avkomma.

 

MÖDERNE: Här spelar det ingen större roll om ursprunget är franskt eller amerikanskt men jag tror det är bra om det är ett hyfsat snabbt generationstempo på stolinjen.

 

ÅTERKORSNINGAR: Man bör vara försiktig med återkorsningar eftersom det lätt blir en alldeles för hög IC. De individer som känns mest aktuella att återkorsa på är Speedy Crown och American Winner.

 

Formula One kostar 2000+15000 kr och finns på Västerbo Stuteri 2018

 

Hard Livin

 

Kommer från en syskonskara med flera miljonvinnande syskon. Själv har han tjänat fem miljoner och visade stundtals en mycket hög kapacitet. Som en sonson till S.J.’s Photo är han ett klart intressant tillskott i den svenska hingstparken.

 

STO: Passar till del flesta typer av ston. Viktigt att stoet har ett rakt och fint framställ.

 

 STOETS FADER (blivande morfar): I den här positionen ser jag gärna en hingst med Valley Victory som morfar. Lämpliga individer här skulle t ex Chip Chip Hooray, Laddie eller Make It Happen vara. Man bör undvika Super Bowl-söner.

 

 STOETS MORFAR (blivande mormors far): Finns inget speciellt att undvia i denna position. Till skillnad från tidigare punkt så ser jag gärna en Super Bowl-avkomma här. Exempelvis Express Ride, American Winner eller Joie de Vie,

 

 MÖDERNE: Självklart är det bra om det finns Hickory Pride i x-position längs mödernet. Hög startprocent är extra viktigt.

 

ÅTERKORSNINGAR: Ser gärna 4+4 eller 4+3-korsning på Valley Victory och även 4+4 på Super Bowl . Y+x på Hickory Pride är att föredra.

 

Hard Livin kostar 0+10000 kr och finns på Björkhaga stuteri 2018

 

Hövding Lavec

 

Hövding Lavec är en Echo-son som tillhörde kulltoppen som tvååring och fortsatte att tillhöra snabbloppseliten även som äldre. Han är linjeavlad på Star’s Pride och har en gammal stam. Hittills har han bara fått små kullar men flera avkommor har visat mycket fin kapacitet och trots att han fick sin första avkomma för åtta år sedan så känns han alltjämt oprövad.

 

STO: Precis som de flesta andra Echo-avkommor så är Hövding Lavec en stor häst och kanske ska man vara försiktig med att använda alltför stora ston. Däremot så gör det inget om de är lite grövre i typen

 

. STOETS FADER (blivande morfar): Får gärna vara en amerikansk hingst eller i alla fall en hingst från en amerikansk hingstlinje. Idealiskt torde en sonson till Speedy Crown med Star’s Pride i en x-poition vara. Exempel på en sådan hingst är J.R.Broline. Man skulle också kunna tänka sig en sådan som Alf Palema i denna position då han ger en snygg återkorsning på Speedy Crown (4+4) och en återkorsning på Super Bowl (3+4) men då bör det finnas Star’s Pride i x-position längs mödernelinjen för ökad effekt. Man bör undvika söner till Super Bowl.

 

 STOETS MORFAR (blivande mormors far): Här får det gärna vara franskt blod igen. Det kan vara intressant med gamla “pansarvagnar” som Tibur, Ogorek eller Ideal du Gazeau men ännu hellre ser jag en son till Florestan i den här positionen t ex Podosis, Quito de Taloney eller Pythagoras. Detta ger en attraktiv 4+4-korsning på Florestan. Helst inget Super Bowl-blod i den här positionen.

 

MÖDERNE: Finns inget speciellt man måste tänka på angående mödernet. Däremot kan man ha i åtanke att om man har en stolinje som kanske inte är så gracil och spänstig så bör definitivt Echo-blodet kunna ge en ny dimension. Om man kan få till Star’s Pride som mormors mormors far så skulle det gynna mycket i kombination med Hövding Lavec.

 

ÅTERKORSNINGAR: Speedy Crown är alltid intressant att återkorsa på speciellt som Hövding Lavec ger honom i fjärde led. 4+3 eller 4+4 bör man eftersträva. Florestan 4+4 tycker jag också man ska försöka få till. Super Bowl kan eventuellt återkorsas 3+4.

 

Pris för Hövding Lavec är 2000+13000 kr och finns hos stall WF 2018

 

Impressive Lavec

 

Är en av många som representerar Speedy Crowns hingstlinje, och är också återkorsad på denne, men då han gör det via Buvetier d’Aunou så är han ändå lite annorlunda än de flesta andra med detta blod.

 

STO: Passar till mindre eller grova ston. Stoet får gärna vara tydligt influerad av/återkorsad på Nevele Pride.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Gärna amerikansk hingst med såväl Speedy Crown som Nevele Pride men helst ska man undvika Super Bowl-blod, i närtid, här. Passande hingstar är exempelvis Pearsall Hanover och Lindy Lane.

 

 STOETS MORFAR (blivande mormors far): Även här tror jag det är att föredra helamerikanskt blod men man bör fortsatt undvika Super Bowl i närtid. Det får däremot gärna vara Nevele Pride, hans söner, sonsöner eller dottersöner. Även Mack Lobell skulle vara intressant i denna position.

 

MÖDERNE: Det är ett plus om Noble Victory finns representerad i bakstammen på mödernet

 

ÅTERKORSNINGAR: Kan göras med fördel på Speedy Crown 4+4. Eventuellt även Star’s Pride 4+4 eller Royal Prestige 3+3, 3+4. Tror dessutom att 4+4 på Matina Hanover kan vara positivt i detta fallet.

 

Ivar Sånna

 

Derbytvåa 2014. Exporterad till Norge. Son till avelsmatadoren Super Arnie och kanske den av hans söner med bäst förutsättningar att bli riktigt bra i avel, inte minst eftersom Super Light försvann i Italien. Snyggt stammad med Star’s Pride i flertalet tunga positioner, fransk morfar (Giant Cat) och endast ett fåtal inslag av Speedy-blod (ett inslag av Speedy Crown, två inslag av Speedy Scot och tre inslag av Speedster).

 

STO: Bör passa till alla typer av ston.

 

STOETS FADER: Skulle givetvis vara önskvärt med en Speedy-tung individ här. Allra bäst skulle det kanske vara med en hingst från Valley Victorys hingstlinje men med Super Bowl som morfar exempelvis Like a Prayer, Smasher, Keepitinthefamily eller Symphonic Hanover.

 

 STOETS MORFAR: Helst amerikanskt blod i denna positionen. Även här gärna Speedy-tung. Skulle nog föredra en Speedy Somolli-son som t ex Alf Palema.

 

 MÖDERNE: Inga särskilda önskemål kring mödernet blodsmässigt men däremot får det gärna finnas många individer som har gjort många starter och visat hållbarhet..

 

ÅTERKORSNINGAR: Förutom y+x på Super Bowl (3+4 och/eller 3+5) så finns inga direkta återkorsningar att eftersträva. 4+4 på Arnie Almahurst eller 4+4 på Quito de Talonay kan eventuellt vara ett litet plus.

 

Ken Warkentin

 

Var en tidig unghäststjärna i USA. Kommer från samma möderne som Valley Victory, vilken också är hans farfar. Tagliabue som morfar och Homesick som mormors far gör honom lite annorlunda stammässigt.

 

STO: Passar alla typer av sto.

 

STOETS FADER: Ser gärna en hingst med Super Bowl som farfar eller morfar här exempelvis Viking Kronos eller Like a Prayer. Ännu hellre får det vara en med franskt påbrå också t ex Coktail Jet, Jocose, Wellino Boko.

 

STOETS MORFAR: Hingstar med Speedy Somolli som morfar bör fungera fint i denna positionen t ex Foolish Crown, Super Pleasure eller Gift Box.

 

MÖDERNE: Bra om det finns Speedy Crown i bakstammen på mödernet. Franskt blod bör heller inte vara negativt. Hög startprocent på mödernet är viktigare än t ex tidighet.

 

ÅTERKORSNINGAR: 4+4 på Speedy Crown och/eller Super Bowl bör man försöka få till. 3+3,y+x på Valley Victory hade varit intressant.

 

Ken Warkentin står 2018 på Broline och kostar 0+25000 kr

 

 

Lord Capar

 

Var en tidig unghäststjärna och som Varenne-son känns han intressant i aveln trots ett äldre, lite annorlunda, möderne.

 

STO: Passar fint till lite större ston. Helst ska stoet ha långa kotben.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Gärna en hingst med Speedy Somolli som morfar i denna positionen. Exempelvis American Winner, Pine Chip och Kaisy Dream. Alf Palema bör dock undvikas.

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): I den här positionen ser jag helst en hingst från Nevele Prides hingstlinje. Exempelvis Zoot Suit, Meadow Road eller Viking’s Way

 

MÖDERNE: Väldigt gärna ett möderne med hög startprocent som ger avkommor som tävlar mycket och länge.

 

ÅTERKORSNINGAR: Man bör definitivt söka en y+x på Speedy Somolli 4+4 eller 4+3. Även Speedy Crown 4+4 kan vara intressant.

 

Lord Capar kostar 0+10 000 kr och finns på Sättrans Stuteri 2018.

 

Muscles Wiking BR

 

Var en tidigt utvecklad talang och dominerade i de norska unghästloppen som tre- och fyraåring. Han är linjeavlad på Valley Victory (2+4) men är inte speciellt lik honom. Istället har han fått främre motorn och framstället från sin far Muscles Yankee emedan resten av exteriören påminner mer om Speedy Crown. Kikar man på det lite djupare blodsmässigt så är Speedy Crown i väldigt centrala positioner, (y+x)+x, och har troligen fått ett tydligt genomslag. Det i sin tur kan ju vara intressant avelsmässigt.

 

STO: Ska inte användas till den grövsta typen av ston. Bringan ska helst vara medel eller smal och framstället måste vara någorlunda korrekt.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Helst ingen hingst från Valley Victorys hingstlinje här. Däremot ser jag gärna en son till Viking Kronos här som lämnar Speedy Crown i x-position i femte led. Raja Mirchi, Turbo Sund och Going Kronos bör passa fint ihop med Muscles Wiking BR och kanske speciellt den sistnämnde.

 

 STOETS MORFAR (blivande mormors far): Ingen stor och grov hingst i denna positionen och helst inget Valley Victory-blod här heller. Däremot får gärna Speedy Crown finnas i x-position även här. Även hingstar som t ex Supergill och Sugarcane Hanover skulle kunna vara intressanta i denna position.

 

 MÖDERNE: Som i de flesta andra fall så är det ett plus om det är en hög startprocent på mödernet och gärna att det finns flera individer med riktigt många starter. Styrka och bra temperament är viktigare än snabbhet.

 

ÅTERKORSNINGAR: 4+4 på American Winner tycker jag man ska eftersträva. Kan man få till en 4+4,y+x på Baltic Speed så kan det vara spännande. 4+4 på Speedy Crown är också intressant men det viktigaste är Speedy Crown finns i minst en x-position. Det går även att återkorsa 3+4 på Valley Victory men för mig är det inte prioriterat.

 

Muscles Wiking BR kostar 0+10 000 kr och finns i Skåne på Bellinga Hästcenter

 

Noras Bean

 

Har en gammalmodig stamtavla och som en son till Super Arnie så är han en representant för Super Bowls/Star’s Prides hingstlinje. Han har lite franskt på mödernet men är till större delen amerikansk i stammen. Han är en kvadratisk hingst med två stora, fina motorer.

 

STO: Noras Bean passar sannolikt till de flesta typer av ston dock bör man kanske undvika att betäcka de allra grövsta stona med honom.

 

 STOETS FADER (blivande morfar): Man bör undvika hingstar från Super Bowls hingstlinje i denna position. Då Noras Bean är helt fri från Speedy Crown-blod så tycker jag man bör tillföra det i denna position helst ser jag att det sker via Valley Victory. Mest lämpad som morfar till Noras Beans avkommor kan en sådana som Flirtin Man och Up Front Larry vara. De representerar båda Victory Songs hingstlinje och deras mödrar är återkorsade på Speedy Crown. Den förstnämnda ger dessutom en bra y+x på Super Bowl ihop med Noras Bean.

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): Även i den här positionen bör man undvika Super Bowls hingstlinje och helst ska han inte finnas i närtid i stammen. Däremot gör det inget om det finns franska inslag här. Både Defi d’Aunou och Cezio Josselyn skulle passa fint här ihop med Noras Bean. Även en son till Arnie Almahurst skulle fungera fint här och ge en 4+4 återkorsning på denne.

 

MÖDERNE: Det är naturligtvis jättebra om Star’s Pride finns i en x-position en bit bak på mödernet.

 

ÅTERKORSNINGAR: 4+4 på Arnie Almahurst kan ha en positiv effekt. Även 4+4 eller 4+5,y+x på Star’s Pride är bra.

 

Noras Bean kostar 0+10000 kr och finns på Bellinga hästcenter 2018

 

Oasis Bi

 

Har en lite annorlunda stamtavla men av mycket hög kvalité. Både hans far, Toss Out, och hans mor, Up Front JM, är återkorsade på Bonefish. Han kommer från Star’s Prides hingstlinje via Super Bowl men ligger en generation längre fram än söner till t ex Express Ride och Super Arnie.

 

STO: Troligtvis passar han både till stora, grova ston och till små, lätta. Det enda som kanske bör undvikas är ston som har en mankhöjd över 170 cm.

 

 STOETS FADER (blivande morfar): Bör fungera utmärkt med t ex Alf Palema. Då blir det automatiskt 4+4 på Speedy Crown och 4+4,y+x på Super Bowl.

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): Här får det väldigt gärna vara Bonefish-blod. Det kan både vara franskt som t ex Viking’s Way eller amerikanska hingstar som t ex Another Miracle.

 

MÖDERNE: Det får gärna finnas franskt blod en bit bak på mödernet. Star’s Pride i x-position skulle också vara ett plus

 

 ÅTERKORSNINGAR: 4+4 på Speedy Crown är bra och 4+4,y+x på Super Bowl likaså. 4+3 på Victory Dream skulle också vara väldigt intressant.

 

Oasis Bi kostar 3+35000 kr och finns på Alebäcks Stuteri 2018

 

Olympic As

 

En son till den tyska championhingsten Diamond Way, representerande Super Bowls hingstlinje. Olympic As har ett väldigt speciellt möderne med både franska och holländska inslag. Han saknar både Speedy Crown- och Nevele Pride-blod helt

 

STO: Passar till alla typer av ston.

 

 STOETS FADER (blivande morfar): Gärna hingst från Speedy Crowns hingstlinje med Nevele Pride på mödernet som t ex Gum Ball, Royal Prestige eller Deliberate Speed. Extra intressant kan en sådan som Giant Chill också ger y+x,4+4 på Super Bowl.

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): Tror det är bra om man kan hitta både Speedy Crown och franskt i denna positionen som t ex Defi d’Aunou, Buvetier d’Aunou eller Peace On Earth.

 

 ÅTERKORSNINGAR: 4+4 på Super Bowl känns värt att söka men helst i en y+x-position.

 

 MÖDERNE: Gärna ett möderne som ger lätta och tidiga individer. Finns Star’s Pride i en x-position så är det ett plus.

 

One Too Many

 

Tillhör en väldigt stark syskonskara där även halvbrodern Intoxicated och helbrodern Never Again finns i svensk avel. Som son till Viking Kronos så är han oviss men spännande.

 

STO: One Too Many bör passa till alla typer av ston.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Blir nog bäst med en helamerikansk hingst i denna positionen och dessutom ska det helst vara en relativt ung hingst. Kan man dessutom få till en y+x på American Winner, som det blir med t ex Celebrity Secret, Classic Photo och Diesel Don, så vore det väldigt intressant.

 

 STOETS MORFAR (blivande mormors far): Här tycker jag att man gör bäst i att föra in lite franskt blod. Gärna en hyfsat modernt stammad herre som t ex Coktail Jet eller Ganymede.

 

MÖDERNE: På det hela taget så är One Too Many kompatibel med de flesta typer av möderne men jag tror det är ett klart plus om det finns Speedy Crown/Speedy Scot-influenser en bit bak.

 

 ÅTERKORSNINGAR: 3+4,y+x på American Winner känns väldigt intressant. 4+4 på Bonefish och 4+4 på Speedy Crown är också plusvarianter.

 

One Too Many kostar 3+15000 kr och finns på Björkhaga stuteri 2018

 

Pato

 

Pato tillhör den lilla skara hingstar som vunnit både Kriteriet och Derbyt men eftersom han inte backas upp av något större stuteri så fick han endast 7 avkommor i sin första kull. Som en son till Orlando Vici bör han vara intressant för många stoägare.

 

STO: Stoet ska nog inte vara för grovt och helst ha en korrekt benställning fram.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Gärna en helamerikan i denna positionen och helst med Speedy Somolli som morfar. Man bör dock undvika både Alf Palema- och Super Bowl-blod, åtminstone i de närmaste leden. Exempel på lämpliga hingstar är Legendary Lover K., Pine Chip och Giant Force.

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): Får gärna vara en fransk hingst av det lite äldre slaget här som t ex Ideal du Gazeau, Tibur eller Ogorek.

 

MÖDERNE: Ser gärna ett lite äldre svensk-amerikanskt möderne här. Hög startprocent är ett klart plus.

 

ÅTERKORSNINGAR: 4+4 på Speedy Somolli är en bra återkorsning att söka. Även 4+4 på Workaholic känns intressant.

 

Pato kostar 2+15000 kr och finns på Västerbo Stuteri 2018

 

Pojke Kronos

 

Är en toppstammad individ som dock inte blev så bra på tävlingsbanan som inledningen lovade. Mamman är halvsyster med bl a Lovely Godiva och mormor är Elitsto. Som en son till Donato Hanover så är han givetvis en spännande rookie på den svenska hingstmarknaden.

 

STO: Bör passa till de flesta typer av ston.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Alla hingstar som har Garland Lobell som morfar är ett utmärkt val i denna positionen. Exempelvis Judge Joe eller Dreamaster. Allra bäst tycker jag dock att Cantab Hall bör vara. Han känns som idealisk ihop med Pojke Kronos.

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): Det skulle naturligtvis vara intressant med Ideal du Gazeau eller Peace on Earth i den här positionen men ännu mer intressant skulle King Conch vara. Han skulle ge x+x,4+4 på Conch och 4+4 på Speedy Crown.

 

 MÖDERNE: Det får gärna finnas franskt en bit bak på mödernet.

 

ÅTERKORSNINGAR: Flera intressanta korsningar att söka. Y+x,4+4 på Garland Lobell, x+x,4+4 på Conch, 4+4 på Speedy Crown har jag redan nämnt. Även 4+4 på American Winner känns intressant och kanske även 4+4 på Donerail.

 

Pojke Kronos kostar 2+12000 kr och finns på Västerbo Stuteri 2018

 

Quarcio du Chene

 

Representerar Victory Songs hingstlinje, precis som bl a Andover Hall och Zola Boko. Han har, under sin tävlingskarriär, gjort sig känd som en karismatisk men lite besvärlig herre.

 

STO: Passar till de flesta typer av ston. Det är en fördel om stoet har en kort hals.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Måste vara en amerikansk hingst i denna positionen möjligtvis undantaget om man har ett sto e Pad d’Urzy. Han ger y+x,3+4 på Sharif di Iesolo. Bästa matchen tror jag är hingstar från Super Bowls hingstlinje som t ex Super Arnie eller Running Sea. Extra plus för den sistnämnde som dessutom har Speedy Crown som morfar och ger 4+4på honom ihop med Quarcio du Chene.

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): Här gör det ingenting om det finns en fransk hingst. Extra bra är det om det är en Florestan-son som t ex Quito de Taloney, Passionnant eller Pythagoras.

 

MÖDERNE: Det är ett klart plus om mödernet inte lämnar för många nervösa hästar. Finns Kerjacques en bit bak på mödernet så är det också positivt.

 

ÅTERKORSNINGAR: Återkorsningar på Florestan och Speedy Crown bör man definitivt söka. Y+x på Sharif di Iesolo känns intressant och kanske även 3+3 eller 3+4 på Workaholic.

 

Quarcio kostar 3000 kr vid 30 dagars dräktighet och 18000 kr vid levande föl och finns på stall Gustafsberg 2018

 

Simb Chaplin

 

Var en klart lysande stjärna redan som tvååring och etablerade sig även i den äldre eliten. Han har fått begränsade chanser i aveln hittills och är nu åter i Sverige, efter att ha varit några år i Finland.

 

STO: Passar till alla typer av ston

 

STOETS FADER (blivande morfar): Det är en fördel om Speedy Somolli finns som morfar hos hingsten i denna position. Gärna från Super Bowls hingstlinje som t ex American Winner men allra bäst är det om han kommer från Nevele Prides hingstlinje. Det kan var exempelvis Meadow Road-söner som t ex Turnpike Taylor, Giant Force eller Gift Box, om det nu finns några sådana verksamma ston kvar i Sverige. Bäst känns kanske From Above i denna position. Han har Speedy Crown som mormors morfar och Nevele Pride som farfar.

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): Det finns inget i denna position som man måste undvika men absolut bäst är det om man kan hitta en Valley Victory-son i denna position. T ex Donerail, Lindy Lane eller Smasher. Den förstnämnde känns kanske mest intressant eftersom han kommer från samma möderne som Pearsall Hanover.

 

 MÖDERNE: Det får gärna vara Speedy Crown i x-position en bit bak på mödernet och det är inte heller fel om det finns franskt blod en bit bak.

 

 ÅTERKORSNINGAR: 3+3, y+x eller 3+4 på Valley Victory är väldigt intressant. Speedy Crown 4+4 är alltid bra. Crowning Point 4+4 kan också vara intressant.

 

Kostar 0 kr 2018 och betäcker naturligt. Finns i Ruda utanför Oskarshamn

 

So Perfect

 

Är en franskfödd herre med begränsade egna tävlingsmeriter. Han har en relativt hög andel amerikanskt blod men representerar en fransk hingstlinje.

 

STO: Passar till de flesta typer av ston. Litet plus om stoet är lite grövre och har rejäla, stora hovar.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Här bör man undvika Super Bowl-blod. Man får väldigt gärna använda franskt speciellt hingstar som t ex Viking’s Way (för att få y+x på Carioca II), Full Account eller Likable River (y+x på Fakir du Vivier)

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): Här får det väldigt gärna vara en Super Bowl-son som t ex Super Arnie, Joie de Vie eller Texas. Man bör undvika äldre franskt blod i denna position som t ex Tibur, Ideal du Gazeau eller Ogorek.

 

MÖDERNE: Bör vara amerikanskt/svenskt i grunden men det kan vara ett plus om det finns inslag av hingstar med Kerjacques- eller Fandango-blod en bit bak i stammen. En Speedy Crown-son som mormors morfar är att föredra, kanske allra helst Armbro Goal för att få en 4+4-återkorsning på honom.

 

ÅTERKORSNINGAR: 4+4,y+x på Fakir du Vivier känns spännande. 4+4 på Super Bowl är också intressant. 4+4 på Armbro Goal kan också vara aktuellt.

 

Torvald Palema

 

Har en gammal stam men en väldigt fint balanserad stamtavla. Torvald tillhörde kulltoppen redan som unghäst men blommade ut som äldre och vann det mesta som går att vinna som äldre på svensk mark.

 

STO: Passar till de flesta typer av ston

 

STOETS FADER (blivande morfar): Jag tycker man ska undvika både Speedy Crowns och Super Bowls hingstlinjer i denna position men däremot får Speedy Crown väldigt gärna finnas som morfar. Hingstar som borde passa är exempelvis Huxtable Hornline, Kramer Boy, Enjoy Lavec och Fast Photo.

 

 STOETS MORFAR (blivande mormors far): Här gör det inget om det finns en Super Bowl-son som t ex Texas, American Winner eller Express Ride.

 

MÖDERNE: Det ska helst inte vara alltför högt generationstempo på mödernet och om det finns franskt en bit bak på mödernet så är det ett plus.

 

 ÅTERKORSNINGAR: 4+4,y+x på Speedy Crown är väldigt intressant. 4+4 på Super Bowl känns också bra. 3+4, 4+4 på Speedy Somolli kan också vara passande.

 

Torvald Palema kostar 2+8000 kr och finns på Tranberga Gård 2018

 

Tumble Dust

 

Var en tidig unghästtalang och vann Svampen som tvååring. Fortsatte med att vara två och trea i E3-finalerna och vann storlopp både i Danmark och Frankrike som fyraåring. Stammässigt har han alla förutsättningar att lyckas bra i aveln. Han representerar Star’s Prides hingstlinje och har en urstark y+x,4+3 på Super Bowl. Mödernet är starkt och han är bror med bl a Photo Maxx, Spirit of the Day och Hard Livin.

 

STO: Passar alla typer av ston.

 

 STOETS FADER (blivande morfar): Finns flera olika varianter av hingstar som fungerar i denna positionen men det finns tre som höjer sig över mängden nämligen Celebrity Secret, Flight Dream och Muscle Hill. Ihop med dessa blir det automatiskt 4+4,y+x på American Winner och 4+4 på Valley Victory, Det är definitivt återkorsningar som kommer att ge avkommorna lite bättre förutsättningar.

 

STOETS MORFAR: Här kan man tänka sig att franskt blod skulle passa fint. Gärna av det lite äldre slaget som t ex Tibur, Ideal du Gazeau, Ogorek eller Passionnant. Men även lite modernare fransmän som Juliano Star eller Love You skulle vara intressanta. Även amerikanskt blod med lite “outcross-touch” som t ex S.J.’s Photo skulle kunna vara tänkbart som en plusvariant.

 

MÖDERNE: Även här är det en fördel om det finns lite gammalt franskt blod inblandat i mödernet och det får gärna vara lite udda blod. Finns det många slitstarka individer, med många starter, på mödernet så är det, som oftast, en fördel.

 

ÅTERKORSNINGAR: Y+x,4+4 på American Winner ska man försöka hitta. 4+4 på Valley Victory och 4+4,x+x på Super Bowl är också två fina korsningar som man kan sträva efter.

 

Tumble Dust kommer att kosta 2+12000 kr 2018 och finns på Björkbackens stuteri.

Mer info finns på www.tumbledust.se

 

Victory Abroad

 

Är en Valley Victory-hingst som inte är y+x-korsad på Speedy Crown, som de flesta andra, utan på Speedster. Han kommer från ett extremt produktivt möderne med många tidiga och fartfyllda individer.

 

STO: Passar inte till lite mindre ston. Viktigt att stoet är korrekt i sin benställning fram.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Helst ska Speedy Somolli finnas som morfar till hingsten i den här positionen men det kan även vara Speedy Crown. Skulle det vara en hingst återkorsad på Speedy Crown så är det ett extra plus. Legendary Lover K. är ett utmärkt exempel på en sådan hingst.

 

 STOETS MORFAR (blivande mormors far): Ser väldigt gärna en franskstammad herre i denna positionen. Gärna med Fandango/Tibur-blod som t ex Foreign Office eller Fakir du Vivier-blod som t ex Dahir de Prelong.

 

 MÖDERNE: Gärna ett möderne som är amerikanskt/svenskt i grunden. Finns Noble Victory i x-position en bit bak så är det en fördel.

 

ÅTERKORSNINGAR: Y+x,4+4 på Speedy Somolli är jättebra och även 4+3 är intressant. 4+4 på Bonefish är något att söka efter. Även 4+4 på Noble Victory skulle vara intressant.

 

Victory Hill

 

Började tävla i april som treåring och tävlade fram till och med 12 års ålder. Han vann lopp varje år förutom -06 och hann upp i 175 starter. Bara det faktum att han sänkte sitt rekord som tolvåring är imponerande. Stammen är urgammal och hans morfar, Speedy Scot, är född 1960.

 

STO: Bör passa de flesta typer av ston.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Gärna en äldre amerikansk hingst med Star’s Pride som morfar. Exempelvis Lord of All eller Armbro Goal bör vara väldigt lämpliga.

 

 STOETS MORFAR (blivande mormors far): Gärna franskt i denna positionen och helst med lite äldre stam som t ex Arnaqueur, Dahir de Prelong eller Tibur

 

MÖDERNE: Det bör inte vara för snabbt generationstempo på mödernet. Finns Star’s Pride i en x-position är det bra

 

 ÅTERKORSNINGAR: Y+x,4+4 på Star’s Pride är bra om man kan hitta. 4+4 på Fakir du Vivier kan också vara intressant.

 

Wellino Boko

 

Tillhörde kulltoppen redan som treåring och var moralisk Derby-vinnare som knappt slagen från dödens. På 31 starter galopperade han bara en gång och han var aldrig sämre än femma i felfritt lopp. Han hann bara göra en start som femåring innan skadeproblem satte stopp och i come backen som sjuåring visade han att han skulle kunna duga mot den äldre eliten men nya skador gjorde att tävlingskarriären avslutades. Han har relativt gammal stam men med helfranskt möderne och helamerikanskt fäderne så är han väldigt intressant, och mångsidig, avelsmässigt

 

 

STO: Passar nog sämre till alltför grova eller väldigt stora ston.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Wellino Boko har själv inget Speedy Crown-blod och det bör därför vara en klar fördel om hingsten i den här positionen kommer från Speedy Crowns hingstlinje. Helst ska dessutom Star’s Pride finnas i en x-position, vilket är fallet hos bl a J.R.Broline, eller möjligtvis Super Bowl i x-position som hos t ex San Pellegrino eller Alf Palema.

 

 STOETS MORFAR (blivande mormors far): Det får gärna vara Speedy Crown-blod även här men kanske ännu hellre Bonefish/Nevele Pride. Bäst är det kanske med en hingst från Nevele Prides hingstlinje och Speedy Crown på mödernet som t ex Kadabra eller tvärtom som t ex Royal Prestige.

 

 MÖDERNE: Bra om det är ett möderne som visat sig kunna nedärva bra fart och lätta individer. Finns Arnie Almahurst som avkommans mormors morfar så är det ett stort plus. Star’s Pride eller Worthy Boy får gärna finnas i x-position en bit bak.

 

ÅTERKORSNINGAR: 4+4 på Arnie Almahurst är intressant och även 4+4 på Star’s Pride. 3+4 eller 4+4 på Super Bowl kan också vara aktuellt men helst då i y+x-position.

 

Wellino Boko kostar 2500 + 12000 kr 2018 och finns uppstallad på Gocksta stuteri

 

Yarrah Boko

 

Har kommit tillbaka från svåra skador flera gånger och hela tiden tillhört världseliten som äldre.

 

STO: Passar till de flesta typer av ston. Viktigt att stoet är korrekt och rak i framstället och ett klart plus om hon har stora, rejäla hovar.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Hingsten i denna positionen bör vara amerikanskt stammad men jag tycker man ska undvika Super Bowl-blod i närtid. Det skulle däremot vara intressant med en hingst från Valley Victorys eller Noble Victorys hingstlinje med Pine Chip som morfar. Exempelvis Even Better Odds eller Adrian Chip.

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): Gärna en hingst med franskt blod i denna positionen men helst inte helfransk utan det kan vara passande med hingstar som t ex Peace On Earth eller Pale Amber.

 

MÖDERNE: Det får gärna vara franskt en bit bak på mödernet, speciellt om det är Fakir du Viviera i en x-position, men man ska försöka undvika Super Bowl även här.

 

ÅTERKORSNINGAR: 3+4 på Pine Chip är intressant. 4+4 på Fakir du Vivier och/eller Meadow Road kan också visa sig gångbart. Återkorsningar på Super Bowl bör helst vara 4+5 eller längre bak.

 

Yarrah Boko kostar 3+25000 kr och finns på Löftadalens stuteri 2018

 

 

Yorktown Gunner

 

Tävlade i Kanada som unghäst och vann större lopp både som två- och treåring. Blev en godkänd snabbloppare i Sverige som äldre. Har väldigt gammal stam. Helbrodern, och topphästen, B.Cor Pete är hela 14 år äldre (född -89) och inte ens då var stammen speciellt modern. Trots att stammen är helamerikansk så är detta en typisk outcross-hingst då han helt saknar inslag av såväl Speedy Crown som av Super Bowl.

 

STO: Passar till de flesta typer av ston. Gör inget om de är grövre och lite bredare i bringan. Helst ska stoet vara korrekt i sitt framställ.

 

STOETS FADER: Skulle vara intressant med Muscles Yankee i den här positionen. Han är väldigt Speedy-tung men har också väldigt tydliga Noble Victory-influenser. Av samma anledning så skulle även Deweycheatumnhowe och Donerail vara intressanta här. En annan individ som bör passa fint här är Gift Kronos.

 

STOETS MORFAR: Gärna en Super Bowl-son i den här positionen och kanske allra helst någon som är återkorsad y+x på Star’s Pride som t ex Express Ride, Atas Fighter L, Somatic eller Royal Troubador.

 

MÖDERNE: Noble Victory får gärna dyka upp i fjärde-femte led här och det är okej med franska inslag en bit bak men det allra viktigaste är att det finns fin fart i mödernet. Gör inget om det finns lite temperament i mödernet heller-

 

ÅTERKORSNINGAR: Finns inga speciella återkorsningar att eftersträva förutom y+x på Noble Victory.

 

Yorktown Gunner kostar 1500+12000 kr och finns på Sättersbo Stuteri 2018

 

Noterat (2017)

 

Super Bowl-hingstar, y+x eller inte? 

 

På hingstmarknaden idag så finns det flera populära hingstar som ger Super Bowl i tredje led på y-linjen, t ex Sahara Dynamit, Jocose, Jaded, Wellino Boko och Credit Winner. Super Bowl är född 1969 såsss det är inte frågan om några snabba generationsväxlingar men trots att blodet är gammalt så står det sig väl i dagens tuffa konkurrens. Dessutom ger det en fördel med ett stort ststistiskt material. Det är en hingstlinje med avelsmässigt starka individer hela vägen. Hur ska man då tänka om man som stoägare vill använda sig av en sådan hingst? I den här texten har jag valt att fokusera på startprocent eftersom jag anser det vara det viktigaste


Bäst avelsresultat i denna generation av ”Super Bowl-hingstar” har förmodligen Viking Kronos och om vi utgår från honom och går bakåt på y-linjen så kan man se ett y+x-mönster. Vikingen själv var korsad y+x,3+4 på Star's Pride. Hans far, American Winner, var korsad y+x,2+4 på Star's Pride. Vikingens farfar, Super Bowl, var korsad y+x,3+3 på Volomite. Nästa individ på y-linjen är Star's Pride och han var korsad y+x, 4+4 på Peter the Great. Man kan gå bak ytterligare några generationer men Star's Pride kan anses vara ”ankaret” på y-linjen. I samtliga fall rör det sig om väldigt tydliga y+x där generation 2,3 eller fyra på y-linjen återkorsats med antingen mormors far (generation 3 på x-linjen), morfars morfar (generation 4 på x-linjen) eller mormors morfar (generation 4 på x-linjen). Dessutom kan vi notera att Vikingens 2 överlägset bästa avkommor, Maharajah och Triton Sund, båda är korsade y+x,3+4 på Super Bowl, båda via morfars morfar.


3+3-korsningar är klassade som inavel eftersom summan blir 6 medans 3+4 är klassat som linjeavel eftersom summan blir 7. Dock är en väl hanterad 3+3,y+x en väldigt bra korsning, bättre än andra 3+3-korsningar. Detta exemplifieras nedan med hjälp av Super Bowl. Eftersom han är en väl använd hingst så är materialet så stort att det går att se en skillnad som sannolikt kommer att bestå. Flera andra genetiskt starka individer, som t ex Valley Victory, visar upp samma mönster men i deras fall är materialet mindre och osäkrare.

158 hästar (svenskfödda, 2013 eller tidigare) har 3+3,y+x på Super Bowl och i den här gruppen är startprocenten 75,9.


Totalt finns det 5338 svenskfödda avkommor (2011 eller tidigare) med Super Bowl i tredje generation på y-linjen. Av dessa är 668 korsade y+x,3+3 eller y+x,3+4

De 4670 hästar med Super Bowl i tredje generation på y-linjen som inte har någon y+x på Super Bowl, enligt ovan, har en startprocent på ca 69,1 %.

De 668 hästar som är korsade y+x,3+3 eller y+x,3+4 har en startprocent på ca 76,8 % dvs väsentligt mycket högre än gruppen som är korsade på annat vis.

Högst startprocent har gruppen med avkommor som har y+x,3+4 när Super Bowl befinner sig som mormors morfar. 130 avkommor finns med den korsningen (2013 eller tidigare, svenskfödda) och 83,8 % har startat. Det handlar dock om ett mindre antal samt att det finns många aktiva fölston som kan ändra på de siffrorna.


Om man då inte har ett sto med Super Bowl i x-position inom tre led; är det fel att välja en av dessa hingstar då? Nej, det behöver det så klart inte vara. En y+x-korsning är ingen given väg till framgång utan man bör titta på många fler detaljer än så när man väljer hingst. Dessutom är alla hingstar med Super Bowl som farfar väldigt olika även om det finns många släktdrag som går igen. Jag har kikat på hur det ser ut kull för kull sedan år 2000.


-00 y+x enligt mönstret ovan: start-% 72,1%

Totalt: 68,8%

Bäst i kullen: King Cobra (e Viking Kronos), korsad y+x,4+4 på Star's Pride via morfars morfar. Även 4+3 på Nevele Pride.


-01 y+x enligt mönstret ovan: start-% 80,6

Totalt: 67,5%

Bäst i kullen: Triton Sund (e Viking Kronos) korsad, som tidigare nämnt, y+x,3+4 på Super Bowl via morfars morfar. Franska/italienska influenser på mödernet.


-02 y+x enligt mönstret ovan: start-% 78,2%

Totalt: 68,7%

Bäst i kullen: Rite on Track (e Rite on Line) Y+x,5+5 på Worthy Boy via mormors mormors far. Helfransk morfar


-03 y+x enligt mönstret ovan: start-% 75,8%

Totalt: 67,6%

Bäst i kullen Express Merett (e Express It), 4+4 på Star's Pride, ingen y+x i närtid, Franska/italienska influenser i morfar.


-04 y+x enligt mönstret ovan: start-% 68,6 %

Totalt: 65,7%

Bäst i kullen: Carolyn Ås (e Striking Sahbra) Ingen y+x i närtid. 4+4 på Speedy Crown. Tjänade merparten av sina pengar i USA trots att hon var svenskfödd.


-05 y+x enligt mönstret ovan: start-% 80,6%

Totalt: 71,3%

Bäst i kullen: Maharajah (e Viking Kronos) Korsad y+x,3+4 på Super Bowl. Helfranska Tibur som mormors far.


-06 y+x enligt mönstret ovan: start-% 75%

Totalt: 73,5%

Bäst i kullen: Joke Face (e Viking Kronos) Ingen y+x i närtid, franskfödd mamma med väldigt mycket franskt blod.


-07 y+x enligt mönstret ovan: start-% 75,9%

Totalt: 72,9%

Bäst i kullen: Raja Mirchi (e Viking Kronos), 4+4 på Star's Pride, svag y+x på Star's Pride via mormors mormors mormors far. Tydliga franska influenser via morfar, Quito de Talonay.


-08 y+x enligt mönstret ovan: start-% 83,8%

Totalt: 76,5%

Bäst i kullen: Panne de Moteur (e Credit Winner) y+x,3+5 på Super Bowl via mormors mormors far. 4+(4+4) på Speedy Crown.


-09 y+x enligt mönstret ovan: start-% 81,2%

Totalt: 73,1%

Bäst i kullen: B.B.S.Sugarlight (e Super Light) Y+x,3+4 på Super Bowl, också 4+4 på Arnie Almahurst, franmskt möderne.


-10 y+x enligt mönstret ovan: start-% 67,7%

Totalt: 68,0% (ungefär samma start-% i båda grupperna)

Bäst i kullen Neonas Princess (e Gigant Neo). (y+x)+x på Star's Pride via morfars mormors far.


-11 y+x enligt mönstret ovan: start-% 60%

Totalt: 66,5% (snittet dras alltså ner av ”y+x-gruppen”)

Bäst i kullen: Evin Boko (e Viking Kronos) y+x på Star's Pride via mormors mormors morfar.


-12 y+x enligt mönstret ovan: start-% 74,4%

Totalt: 69,7%

Bäst i kullen: Facile Boko (e Virgill Boko) 4+(4x+4x) på Speedy Crown. y+x på Super Bowl via mormors mormors morfar.


-13 y+x enligt mönstret ovan: start-% 62,5%

Totalt: 48,4%

Bäst i kullen: Sahara Goj (e Sahara Dynamite) y+x på Star's Pride via morfars mormors far. 4+4 på Speedy Scot. Vissa franska/Italienska influenser på mödernet via Dardanelli, mormors far.


Statistik är inhämtad från Blodbanken.nu i januari 2017

 

Noterat (2015)

 

* Varför lyckas inte Muscles Yankee som morfar i Sverige?

 

Muscles Yankee är en väldigt bra avelshingst och i USA har han imponerat även i rollen som morfar. I Sverige ser det dock annorlunda ut för även om han har hög startprocent bland sina ättlingar så har ännu ingen lyckats tjäna över miljonen. Detta trots att, i stort sett, alla Muscles Yankee-döttrar är väldigt intressanta som fölston eftersom han överlag bara tillförts toppmöderne. Klart är att MY:s ättlingar har en tendens att bli framtunga och sprinterbetonade, vilket passar sämre med svenska förhållanden, men är det hela sanningen? Jag bestämde mig för att kika lite närmare på hans stamtavla för att försöka utröna ifall det fanns svagheter att upptäcka. Någon svaghet fann jag inte, utan snarare tvärtom. Hans x (mödernelinje) är tungt influerad av, i tur och ordning, Speedy Crown, Noble Victory och Hickory Pride. Idel ädel adel och alla tre dessutom “ankare” i, minst, vars en hingstlinje.

 

Jag drog mig till minnes att Brad de Veluwe var en maktfaktor i de svenska unghästloppen. Hur kunde en finländsk travare komma över och göra det som MY:s svenska ättlingar misslyckades med? Brad de Veluwe har en väldigt fin stamtavla på alla sätt men det som fångade min uppmärksamhet mest var den tydliga y+x-korsningen på Noble Victory. Då bestämde jag mig för att följa y+x-spåret i mitt försök att förklara varför MY inte klarade sig lika bra i Sverige.

Jag kikade på MY:s vinstrikaste amerikanska avkommor (födda 2011 eller tidigare) för att se hur den blodsbilden såg ut och fann följande:

 

Topp tio intjänat ue Muscles Yankee

 

1.Lucky Chucky (e Windsongs Legacy) Noble Victory i femte led på y-linjen

2.Explosive matter (e Cantab Hall) Speedy Crown i sjunde led på y-linjen

3.Windsong Soprano (e Windsongs Legacy) Noble Victory i femte led på y-linjen

4.Hot Shot Blue Chip (e Revenue) ingen y+x, outcross med fransk hingstlinje

5.Spider Blue Chip (e Andover Hall) Noble Victory i fjärde led på y-linjen

6.Frau Blucher (e Broadway Hall) Noble Victory i femte led

7.Creatine (e Andover Hall) Noble Victory i fjärde led på y-linjen

8.Harper Blue Chip (e Majestic Son) Noble Victory i femte led på y-linjen

9. Jezzy (e Credit Winner) Kommer från Star’s Pride/Super Bowl:s hingstlinje vilket gör att det inte finns någon y+x-korsning via Muscles Yankee MEN Jezzy har Super Bowl som mormors morfar vilket alltså ger en y+x på Super Bowl.

10. Take My Picture (e Classic Photo) Hickory Pride i femte led på y-linjen

 

Först på 17:e plats kommer den första häst som bryter mönstret. Den till Sverige importerade Miss Sue V. (e Credit Winner)

 

I Sverige har vi en annan hingstpark med mycket mer Star’s Pride-hingstar och även Pine Chip och hans söner (Speedy Scot/Speedster). Viking Kronos har t ex fått chansen med 11 MY-döttrar (födda 2011 eller tidigare) och totalt har ungefär en femtedel av avkommorna (födda -11 eller tidigare) med MY som morfar tillförts Viking Kronos, Going Kronos, Pine Chip eller Scarlet Knight. Fyra topphingstar men tveksamma val i detta fall. Svenskt trav har en jättefin genetisk resurs i Muscles Yankee och hans många döttrar men det hanteras fel i mina ögon. Sen är det klart att det kommer topphästar även i Sverige, med MY som morfar, men ingen trodde väl att det skulle dröja upp emot 10 år. Mitt råd till alla de som har en Muscle Yankee-dotter är att först kolla med hingstar från Speedy Crowns (ex Valley Victory-söner), Noble Victorys (ex Andover Hall-söner) och Hickory Prides (ex S.J.’s Photo-söner) hingslinjer eller om stoet redan är hårt linjeavlat så gör en outcross med en fransk hingstlinje (ex Coktail Jet-söner).

 

* Alf Palema

är realtivt dålig i rollen som morfar. På knappt 1100 avkommor (4 år och äldre) har endast 15 passerat miljonen. Tydligt är dock att om man har ett Alf Palema-sto så ska man betäcka med en hingst med tunga franska influenser. De sex vinstrikaste med Alf Palema som morfar är efter tydligt franskinfluerade hingstar. Beckman (e Turbo Sund som är ue Quito de Talonay), Pato (e Orlando Vici), Putte Topline (e Viking's Way), Marquis de Pommeau (e General du Pommeau), French Design (e Biesolo) och Victoria Island (e Revenue) är de sex vinstrikaste.