Travessen
 
Stampoäng
Hem Andelar/Till salu Dynamit i blodet Auktioner Debatt och krönikor Avelssäsong 2022 Korta avelsfunderingar Tjänster och böcker

Stampoäng

 

Jag har utvecklat ett eget system för att värdera en hästs stamtavla där jag sätter olika poäng på vitala delar av stammen. Varje poäng indikerar högre sannolikhet för att hästen blir miljonär, för det är det som bör vara målsättningen när man investerar i en ettåring enligt mig.

Uppföljningen av min poängsättning ger vid hand att:

Hästar med 0-2 poäng kommer sällan till start och tjänar i så fall bara småpengar.

Hästar med 2,5-4 poäng har kapacitet att tjäna upp till 300 000 kr. De finns några undantag som tjänar lite mer och i dessa fall handlar det om tidigt utvecklade hästar som snott åt sig enkla pengar i större lopp.

Hästar med 4,5 poäng kan tjäna upp till 500 000 kr men i denna gruppen kan man också se några individer som blir betydligt bättre än poängen visar. Ett tydligt exempel på detta är fenomenet Harry Haythrow. Mycket talar för att det är en y+x korsning som gör skillnaden.

Hästar med 5-5,5 poäng har kapacitet att tjäna upp till en miljon. I den här gruppen finns många undantag som sticker iväg en bra bit över miljonen. Exempelvis Global Investment och Prince Tagg.

Hästar med högre poäng än så har en mycket hög potential rent statistiskt. Men som vanligt inom travsporten är det givetvis ett måste att hästen får vara frisk och tränas på rätt sätt.

De delar av stamtavlan som poängsätts är:

Y och x positioner hos såväl objektet som dess mamma

Återkorsningar

Morfar

Mormors far

IC

Möderne

När stampoängen är satt så kan man titta lite mer på specifika detaljer i stammen och se om det kan finnas problemfaktorer. Först därefter förordar jag en ext

.