Travessen
 
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Ö
Hem Andelar/Till salu Dynamit i blodet Auktioner Debatt och krönikor Avelssäsong 2022 Korta avelsfunderingar Tjänster och böcker

Avelssäsong 2022

 

I menyerna ovan finns korta analyser av hingstar som är eller kan vara avelsaktuella 2022. Några av analyserna är hämtade från min senaste bok "Stamanalyser 2021".

stamanalyser 2021

 

 

Tumble Dust


Tumble Dust var en tidig unghäststjärna som ingår i en väldigt stark syskonskara (u Affinity), som kunde varit ännu starkare om inte marknadskrafterna styrt hingstvalen. Storasyskonen Photo Maxx (e S.J.'s Photo), Spirit of the Day (e Amigo Hall) och Hard Livin (e S.J.'s Caviar) var alla gedigna tävlingshästar och miljonärer. Frågan är dock om inte Tumble Dust var den största talangen. Tumble Dust startade som tvååring och segrade i Svampen, befäste sin position i kulltoppen med en andra- respektive tredjeplats i E3 och krönte karriären som fyraåring med seger i danskt Derby samt seger i Criterium Continental på Vincennes. Han segrade över kort, medel och lång distans och satte rekordet 10,7am. Tyvärr stoppades karriären sedan upp av skador och hans främsta merit som äldre blev tredjeplatsen i EM för femåringar, före hästar som t ex Papagayo E. och Ringostarr Treb.


Som vanligt när det dröjer några år för länge med att göra avelsdebut; uppfödarna glömmer bort hur bra han var. Det är antagligen anledningen att han fått relativt få ston i inledningen av avelskarriären och också att han är så lågt prissatt. Med sina 2 + 13 000 kr så måste han vara en av Sveriges mest prisvärda hingstar.


Vad vill Tumble Dust ha för ston då? Jo, lite ledtrådar kan man nog finna. Av de fyra miljonärerna i syskonskaran så är alltså en e S.J.'s Photo och en e S.J.'s Caviar så det blodet verkar vara gångbart ihop med Tumble Dusts möderne.


Tumble Dust är dessutom korsad y+x på Super Bowl så om stoet har Super Bowl i x-position i tredje-fjärde led så bör det vara ett plus.


Rent exteriört finns det nästan fler likheter med American Winner och Speedy Crown (Speedy Crown finns i dubbla x hos Tumble Dust) än med Super Bowl så även dessa individer skulle vara positiva i x-position hos stoet

 

tumbledust


Det gör alltså inget att blodet är lite av det omodernare snittet och om det skulle finnas franska inslag så torde det inte heller vara något negativt.


Tumble Dust är lätt i typen och medelstor varpå han säkert passar till de flesta typer av ston.


Morfäder som jag tror skulle passa väldigt väl är givetvis dels de med American Winner som morfar, vilket ger 4+4,y+x på American Winner. Exempelvis Celebrity Secret, Flight Dream och Muscle Hill borde passa fint. Även hingstar med Super Bowl som mormors far bör vara lämpliga, speciellt de som även har Speedy Crown i nästa led som t ex Muscle Memory och From Above. Om jag ska lyfta fram någon av de lite extra så blir det nog From Above. Det är inte alltid jag är så förtjust i korsningar hingstens möderne/morfars möderne men i just detta fall så tror jag det kan bli superbra. Både Tumble Dust och From Above kommer från Exciting Speeds möderne (via Panty Raid och Dormitory).


Som mormors far får det sedan gärna vara S.J.'s Photo eller lite äldre franskt blod. Det skulle vara bra för balansen och bryta av lite från Speedy Crown/Super Bowl.


Jag tror att om Tumble Dust får en hyfsad mängd ston av bra kvalitet och rätt stam så kommer han att kunna producera en del riktigt fina avkommor och kanske vara lite högre värderad av marknaden om några år.


 

Royal Fighter – En Valley Victory-hingst?Svaret på frågan i rubriken kan tyckas enkelt. Royal Fighter är en Varenne-son. Korsad y+x på Speedy Crown och har Super Bowl 4+3 men anledningen att jag ställer frågan från början är att mormors far Valley Victory verkar ha haft en ganska stor inverkan på Royal Fighters exteriör. Att Royal Fighter har Speedy Somolli som farfars far bidrar ju säkert till det intrycket också. Speedy Somolli är ju även farfar till just Valley Victory.

 

Royal Fighter har blivit känd som en ”late bloomer” och hans största meriter kom som äldre men han gjorde en start som tvååring och blev ”drömmilare” och segrade redan som treåring. Först som sexåring fick han prova att springa utan skor på hovarna och då blev det genast seger i Brons-final. Kanske var de uteblivna unghästframgångarna mer ett resultat av att han togs försiktigt än av att han var speciellt sen.

 

Pappa, Varenne, påminde väldigt mycket om Speedy Somolli och många av dessa drag har gått i arv till Royal Fighter. Dock har han också fått en hel del gener från Valley Victory och dennes möderne vilket gör att Royal Fighter påminner mer om Valley Victory än Speedy Somolli rent exteriört. Jag skulle till och med vilja påstå att de är väldigt lika rent exteriört. Därav uppkommer frågan som jag skrev i rubriken. Är det rent av så att Royal Fighter fått så mycket gemensamma gener med sin mormors far att han närmast är att betrakta som en Valley Victory-hingst?

 

royal fighter sida1     valley victory-01

Royal Fighter                                               Valley Victory

 

Jag väljer i alla fall att gå på den linjen i den här analysen. Jag är tämligen säker på att Royal Fighter kommer att trivas med Speedy Crown/Speedy Somolli-blod i allmänhet och Valley Victory i synnerhet. Däremot så ska man nog undvika franskt blod i någon större utsträckning. Kanske kan man prova om man har en dotter eller dotterdotter till Love You eller Offshore Dream. De är allmänt svårmatchade som morfäder och det är möjligt att Royal Fighter skulle kunna vara nyckeln som låser upp deras Speedy Somolli- resp. Speedy Crown-influenser. Fast då krävs det att resten av stammen är amerikansk, tror jag.

 

Helt säkert kommer Royal Fighter att passa med helamerikanska ston som ger Speedy Somolli 4+4,y+x som t ex Pine Chip-döttrar eller Scarlets Aino-döttrar. På samma sätt kommer han, generellt, att passa med ston som ger Valley Victory i x-position i tredje eller fjärde led, kanske undantaget Chocolatier-döttrar. Jag brukar utnämna några grundkorsningar som jag på förhand är säker på kommer att prestera över hingstens medel. Tre individer som jag tycker vi kan sortera in under kategorin grundkorsning är Make It Happen, Dream Vacation och Formula One. Deras döttrar kommer att lämna riktigt bra avkommor ihop med Royal Fighter. En annan som är tänkbar som lämplig morfar till Royal Fighter-avkommor är Pastor Stephen men jag vågar inte säga att det är en grundkorsning riktigt än trots att det är en fin hingst som är y+x på Valley Victory.


Executive Caviar


Är en ung och spännande S.J.'s Caviar-son som tagit kliv in i aveln efter att ha blivit skadad mitt under treåringssäsongen. 17 starter hann han med innan oturen var framme. Tvåa i Svensk Uppfödningslöpning och segrar i Svampen samt grupp II-loppet Breeders Course (3 years old) . Gensvaret blev också överraskande stort när han 2018 tog klivet in i avelsboxen och över 130 ston betjänades. Hingstar med betydligt tyngre meriter och mer meriterad stam fick endast en bråkdel så många ston. Förklaringen till detta kan ligga i Executive Caviars speciella exteriör. Vi har förvisso sett liknande exteriör hos topptravare förut men det har aldrig riktigt slagit igenom i aveln. Det är annars lätt att föreställa sig att det är åt det här hållet som exteriören hos den moderna travaren ska utvecklas för att vi ska se nästa steg i utvecklingen, fart- och hållbarhetsmässigt. En lätt, långlinjerad kropp med två bra, jämnstora motorer och långa ben med långa upprätade kotor. Sen finns det kanske detaljer som man vill se annorlunda men kan man få fram samma exteriör hos avkommorna så kan det bli en mycket intressant avelskarriär. För att det ska kunna ske så bör man lista ut var denna speciella exteriör kommer ifrån och det är kanske inte helt lätt.

Som alltid när Conway Hall finns i stamtavlan så kan man misstänka att det finns en del influenser från Nevele Pride i exteriören. Ofta när Conway Hall finns som morfar eller mormors far så ser man att de flesta detaljer i överlinjen påminner om Conway/Nevele Prides överlinje men i fallet med Executive Caviar så ser det faktiskt inte ut så utan istället så är det en ”doldis” och en gamling som verkar ha fått stort genomslag genetiskt, nämligen Brisco Hanover och Balanced Image

 

conwayhallöverlinje

Conway Hall-överlinje

neveleprideöverlinje

Nevele Pride-överlinje

executive caviar överlinje

Executive Caviar-överlinje

 

Däremot så kan man se andra detaljer som troligtvis kommer från Nevele Pride t ex i bakre motorn och kotben/kotleder. Detta är detaljer som definitivt är värda att försöka behålla till nästa generation.

 

executivecaviar    s.j.'s photo
  Executive Caviar                   S.J.'s Photo

 

Främre motorn och halsen härstammar genetiskt från många olika individer. Den på hingstlinjen med störst inflytande torde vara S.J.'s Photo. Typmässigt är Executive Caviar något lättare men många detaljer från framställ, främre motor, hals och huvud ser man även hos S.J.'s Caviar och S.J.'s Photo och stammar från Formal Notice/Kimberly Kid. Executive Caviar är definitivt en bra representant för sin hingstlinje.

 

Korsningsmässigt kommer säkert Executive Caviar att fungera ihop med många olika typer av ston. Man behöver troligen inte vara rädd för franska inslag utan i många fall kan det säkert till och med vara positivt. Exempelvis så skulle en sådan som Blue Dream vara intressant i en x-position hos ett sto som korsas med Executive Caviar. Jag vågar dock inte utnämna det till grundkorsning än, kanske mest med tanke på att antalet ston i Sverige med Blue Dream i x-position är begränsade i såväl antal som prestation. Två grundkorsningar är jag helt säker på och det är Executive Caviar-ue Cantab Hall samt Executive Caviar-uue S.J.'s Photo. Det blir alltså två återkorsningsvarianter trots att det inte alls är något måste. De känns bara lite säkrare än övriga alternativ.

Vidare tror jag att det kommer att bli väldigt intressant om han får betäcka ston med Adams Hall som morfar och tror att även döttrar till Adams Hall borde passa ganska väl.

Den individ vars döttrar som passar allra bäst till Executive Caviar är förmodligen Calvin Capar. Hade jag haft ett sto efter honom så hade jag definivt testparat ihop med Executive Caviar i första hand. Såväl blodsmässigt som exteriört bör dessa individer matcha varandra.


Caballion

 

Caballion är exteriört en fin representant för sin hingstlinje och har bra båldjup, liggande och djupa bogar samt den täta framaktionen. Detta är detaljer som man gärna vill se även i nästa generation.

 

caballion     quadrophenio

Caballion                                 Quadrophenio (Foto: Erik Widén)

 

 

Som synes så finns en del likheter mellan Quadrophenio och Caballion i, framför allt, främre motor, hals och huvud. Överlinje kommer dock från ett annat håll och i mina ögon så är det tydligt att huvudinfluensen i den detaljen kommer från Speedy Somolli.

 

 

överlinjess  överlinjecaballion

Speedy Somolli                      Caballion (Foto: Erik Widén)

 

 

Som synes har Caballion ett lite mer rundat och sluttande kors (känslan är att Super Arnie påverkat där) men annars är överlinjerna väldigt lika. Även andra detaljer kan man misstänka härstamma från Speedy Somolli i t ex kotor och ben.

 

Caballion har bra möjligheter att bli en avelshingst med högt anseende om han får rätt ston. Typmässigt så passar han nog med de flesta även om man kanske ska undvika inåttåade ston och stoet får gärna ha liggande bogar för bästa effekt. En given grundkorsning är y+x,4+3 eller 4+4,y+x på Quadrophenio. Avkommorna med den korsningen kommer nästan garanterat att ha ett högre medelsnitt än Caballions samtliga avkommors medelsnitt, förutsatt att det föds fler än 5 med den korsningen. Extra spännande skulle det kanske vara med avkommor e Caballion ue Vikin de Val, även om det knappast kommer att vimla av sådana ston i Sverige. Troligen kommer Caballion också att följa sin hingstlinjes mönster och få effekt av att tillföras ston som ger Workaholic/Speedy Count i x-position inom 4 led. Med stor säkerhet så kommer man också att få se en fin effekt på att korsa 4+4x på Super Bowl. Även det ser jag som en grundkorsning, trots att det är ganska tuff konkurrens om de stona. Den grundkorsning som jag dock håller högst är ston som ger x+x,4+3 eller x+x,4+4 på Speedy Somolli för det kan ge en riktigt fin effekt.

 

Daley Lovin som fadershingst

 

Daley Lovin tillhörde skiktet strax under eliten under sina unghästår i USA. Han kom till Sverige inför fyraåringssäsongen och etablerade sig som en pålitlig starthäst. På sina 17 starter i svensk regi så tjänade han minst 5000 kr i samtliga. Några halvstora segrar blev det också i Norrlands Grand Prix och Berth Johanssons Minne. Tyvärr fick Daley Lovin lägga skorna på hyllan redan som femåring men hann tjäna nästan 3 miljoner på sina 43 starter.

Daley Lovin är en ganska liten och högställd hingst och har en exteriör som är lite svår att förklara var den kommer från. Han är ganska rak och korrekt i sin benställning runt om, och det är ett plus, men i övrigt har han inte någon exteriör som känns idealisk för att springa fort. Det var ju dock inget som bekymrade honom utan bevisligen kunde han prestera ändå och galopperade aldrig.

Han är en son till Conway Hall och det gör honom intressant för avel i Sverige på mer än ett sätt. Dels är Conway den av ”Hall-bröderna” som lyckats bäst i Sverige och dels är det Conways ”gren” av den här hingstlinjen som tagit fart nu i USA via sonsonen Chapter Seven. Givetvis med hjälp av Hickory Pride-blodet. Daley Lovin var otroligt pålitlig på tävlingsbanan och hans mamma, Dreamsrmadeofthis, var/är lika pålitlig i avelsboxen. Jag hittar uppgifter om åtta avkommor, av vilka Daley Lovin är bäst. Syskonen födda 2016 och 2017 har jag inga uppgifter om men övriga sex har alla startat, tjänat minst 8000 EUR och ytterligare två har tjänat över 50k EUR. Hon har fått besök av fina hingstar förvisso men en hög startprocent, med jämna och höga prestationsnivåer, kan man se i flera led på mödernet. Även om Dreamsrmadeofthis själv var ostartad.

Korsningsmässigt är Daley Lovin ganska svårplacerad och jag är inte säker på att linjeavel är det bästa för hans del. Tror absolut att franskt inflytande kan fungera. Tror också man kan vara betjänt av att tillföra amerikanskt blod som han saknar eller har lite av. Exempelvis Hickory Pride eller Nevele Pride/Bonefish. Exempelvis skulle han kunna fungera väldigt väl ihop med S.J.'s Caviars döttrar. Hans första kull är född 2019 och består av 18 individer men det riktiga testet blir först när kullen 2020 kommer ut på banan. Dels för att den är större, 33 st, men också för att den innehåller några riktiga kanonston från stall ZET.

 

 

 

 

Noterat (2017)

 

Super Bowl-hingstar, y+x eller inte? 

 

På hingstmarknaden idag så finns det flera populära hingstar som ger Super Bowl i tredje led på y-linjen, t ex Sahara Dynamit, Jocose, Jaded, Wellino Boko och Credit Winner. Super Bowl är född 1969 såsss det är inte frågan om några snabba generationsväxlingar men trots att blodet är gammalt så står det sig väl i dagens tuffa konkurrens. Dessutom ger det en fördel med ett stort ststistiskt material. Det är en hingstlinje med avelsmässigt starka individer hela vägen. Hur ska man då tänka om man som stoägare vill använda sig av en sådan hingst? I den här texten har jag valt att fokusera på startprocent eftersom jag anser det vara det viktigaste


Bäst avelsresultat i denna generation av ”Super Bowl-hingstar” har förmodligen Viking Kronos och om vi utgår från honom och går bakåt på y-linjen så kan man se ett y+x-mönster. Vikingen själv var korsad y+x,3+4 på Star's Pride. Hans far, American Winner, var korsad y+x,2+4 på Star's Pride. Vikingens farfar, Super Bowl, var korsad y+x,3+3 på Volomite. Nästa individ på y-linjen är Star's Pride och han var korsad y+x, 4+4 på Peter the Great. Man kan gå bak ytterligare några generationer men Star's Pride kan anses vara ”ankaret” på y-linjen. I samtliga fall rör det sig om väldigt tydliga y+x där generation 2,3 eller fyra på y-linjen återkorsats med antingen mormors far (generation 3 på x-linjen), morfars morfar (generation 4 på x-linjen) eller mormors morfar (generation 4 på x-linjen). Dessutom kan vi notera att Vikingens 2 överlägset bästa avkommor, Maharajah och Triton Sund, båda är korsade y+x,3+4 på Super Bowl, båda via morfars morfar.


3+3-korsningar är klassade som inavel eftersom summan blir 6 medans 3+4 är klassat som linjeavel eftersom summan blir 7. Dock är en väl hanterad 3+3,y+x en väldigt bra korsning, bättre än andra 3+3-korsningar. Detta exemplifieras nedan med hjälp av Super Bowl. Eftersom han är en väl använd hingst så är materialet så stort att det går att se en skillnad som sannolikt kommer att bestå. Flera andra genetiskt starka individer, som t ex Valley Victory, visar upp samma mönster men i deras fall är materialet mindre och osäkrare.

158 hästar (svenskfödda, 2013 eller tidigare) har 3+3,y+x på Super Bowl och i den här gruppen är startprocenten 75,9.


Totalt finns det 5338 svenskfödda avkommor (2011 eller tidigare) med Super Bowl i tredje generation på y-linjen. Av dessa är 668 korsade y+x,3+3 eller y+x,3+4

De 4670 hästar med Super Bowl i tredje generation på y-linjen som inte har någon y+x på Super Bowl, enligt ovan, har en startprocent på ca 69,1 %.

De 668 hästar som är korsade y+x,3+3 eller y+x,3+4 har en startprocent på ca 76,8 % dvs väsentligt mycket högre än gruppen som är korsade på annat vis.

Högst startprocent har gruppen med avkommor som har y+x,3+4 när Super Bowl befinner sig som mormors morfar. 130 avkommor finns med den korsningen (2013 eller tidigare, svenskfödda) och 83,8 % har startat. Det handlar dock om ett mindre antal samt att det finns många aktiva fölston som kan ändra på de siffrorna.


Om man då inte har ett sto med Super Bowl i x-position inom tre led; är det fel att välja en av dessa hingstar då? Nej, det behöver det så klart inte vara. En y+x-korsning är ingen given väg till framgång utan man bör titta på många fler detaljer än så när man väljer hingst. Dessutom är alla hingstar med Super Bowl som farfar väldigt olika även om det finns många släktdrag som går igen. Jag har kikat på hur det ser ut kull för kull sedan år 2000.


-00 y+x enligt mönstret ovan: start-% 72,1%

Totalt: 68,8%

Bäst i kullen: King Cobra (e Viking Kronos), korsad y+x,4+4 på Star's Pride via morfars morfar. Även 4+3 på Nevele Pride.


-01 y+x enligt mönstret ovan: start-% 80,6

Totalt: 67,5%

Bäst i kullen: Triton Sund (e Viking Kronos) korsad, som tidigare nämnt, y+x,3+4 på Super Bowl via morfars morfar. Franska/italienska influenser på mödernet.


-02 y+x enligt mönstret ovan: start-% 78,2%

Totalt: 68,7%

Bäst i kullen: Rite on Track (e Rite on Line) Y+x,5+5 på Worthy Boy via mormors mormors far. Helfransk morfar


-03 y+x enligt mönstret ovan: start-% 75,8%

Totalt: 67,6%

Bäst i kullen Express Merett (e Express It), 4+4 på Star's Pride, ingen y+x i närtid, Franska/italienska influenser i morfar.


-04 y+x enligt mönstret ovan: start-% 68,6 %

Totalt: 65,7%

Bäst i kullen: Carolyn Ås (e Striking Sahbra) Ingen y+x i närtid. 4+4 på Speedy Crown. Tjänade merparten av sina pengar i USA trots att hon var svenskfödd.


-05 y+x enligt mönstret ovan: start-% 80,6%

Totalt: 71,3%

Bäst i kullen: Maharajah (e Viking Kronos) Korsad y+x,3+4 på Super Bowl. Helfranska Tibur som mormors far.


-06 y+x enligt mönstret ovan: start-% 75%

Totalt: 73,5%

Bäst i kullen: Joke Face (e Viking Kronos) Ingen y+x i närtid, franskfödd mamma med väldigt mycket franskt blod.


-07 y+x enligt mönstret ovan: start-% 75,9%

Totalt: 72,9%

Bäst i kullen: Raja Mirchi (e Viking Kronos), 4+4 på Star's Pride, svag y+x på Star's Pride via mormors mormors mormors far. Tydliga franska influenser via morfar, Quito de Talonay.


-08 y+x enligt mönstret ovan: start-% 83,8%

Totalt: 76,5%

Bäst i kullen: Panne de Moteur (e Credit Winner) y+x,3+5 på Super Bowl via mormors mormors far. 4+(4+4) på Speedy Crown.


-09 y+x enligt mönstret ovan: start-% 81,2%

Totalt: 73,1%

Bäst i kullen: B.B.S.Sugarlight (e Super Light) Y+x,3+4 på Super Bowl, också 4+4 på Arnie Almahurst, franmskt möderne.


-10 y+x enligt mönstret ovan: start-% 67,7%

Totalt: 68,0% (ungefär samma start-% i båda grupperna)

Bäst i kullen Neonas Princess (e Gigant Neo). (y+x)+x på Star's Pride via morfars mormors far.


-11 y+x enligt mönstret ovan: start-% 60%

Totalt: 66,5% (snittet dras alltså ner av ”y+x-gruppen”)

Bäst i kullen: Evin Boko (e Viking Kronos) y+x på Star's Pride via mormors mormors morfar.


-12 y+x enligt mönstret ovan: start-% 74,4%

Totalt: 69,7%

Bäst i kullen: Facile Boko (e Virgill Boko) 4+(4x+4x) på Speedy Crown. y+x på Super Bowl via mormors mormors morfar.


-13 y+x enligt mönstret ovan: start-% 62,5%

Totalt: 48,4%

Bäst i kullen: Sahara Goj (e Sahara Dynamite) y+x på Star's Pride via morfars mormors far. 4+4 på Speedy Scot. Vissa franska/Italienska influenser på mödernet via Dardanelli, mormors far.


Statistik är inhämtad från Blodbanken.nu i januari 2017

 

Noterat (2015)

 

* Varför lyckas inte Muscles Yankee som morfar i Sverige?

 

Muscles Yankee är en väldigt bra avelshingst och i USA har han imponerat även i rollen som morfar. I Sverige ser det dock annorlunda ut för även om han har hög startprocent bland sina ättlingar så har ännu ingen lyckats tjäna över miljonen. Detta trots att, i stort sett, alla Muscles Yankee-döttrar är väldigt intressanta som fölston eftersom han överlag bara tillförts toppmöderne. Klart är att MY:s ättlingar har en tendens att bli framtunga och sprinterbetonade, vilket passar sämre med svenska förhållanden, men är det hela sanningen? Jag bestämde mig för att kika lite närmare på hans stamtavla för att försöka utröna ifall det fanns svagheter att upptäcka. Någon svaghet fann jag inte, utan snarare tvärtom. Hans x (mödernelinje) är tungt influerad av, i tur och ordning, Speedy Crown, Noble Victory och Hickory Pride. Idel ädel adel och alla tre dessutom “ankare” i, minst, vars en hingstlinje.

 

Jag drog mig till minnes att Brad de Veluwe var en maktfaktor i de svenska unghästloppen. Hur kunde en finländsk travare komma över och göra det som MY:s svenska ättlingar misslyckades med? Brad de Veluwe har en väldigt fin stamtavla på alla sätt men det som fångade min uppmärksamhet mest var den tydliga y+x-korsningen på Noble Victory. Då bestämde jag mig för att följa y+x-spåret i mitt försök att förklara varför MY inte klarade sig lika bra i Sverige.

Jag kikade på MY:s vinstrikaste amerikanska avkommor (födda 2011 eller tidigare) för att se hur den blodsbilden såg ut och fann följande:

 

Topp tio intjänat ue Muscles Yankee

 

1.Lucky Chucky (e Windsongs Legacy) Noble Victory i femte led på y-linjen

2.Explosive matter (e Cantab Hall) Speedy Crown i sjunde led på y-linjen

3.Windsong Soprano (e Windsongs Legacy) Noble Victory i femte led på y-linjen

4.Hot Shot Blue Chip (e Revenue) ingen y+x, outcross med fransk hingstlinje

5.Spider Blue Chip (e Andover Hall) Noble Victory i fjärde led på y-linjen

6.Frau Blucher (e Broadway Hall) Noble Victory i femte led

7.Creatine (e Andover Hall) Noble Victory i fjärde led på y-linjen

8.Harper Blue Chip (e Majestic Son) Noble Victory i femte led på y-linjen

9. Jezzy (e Credit Winner) Kommer från Star’s Pride/Super Bowl:s hingstlinje vilket gör att det inte finns någon y+x-korsning via Muscles Yankee MEN Jezzy har Super Bowl som mormors morfar vilket alltså ger en y+x på Super Bowl.

10. Take My Picture (e Classic Photo) Hickory Pride i femte led på y-linjen

 

Först på 17:e plats kommer den första häst som bryter mönstret. Den till Sverige importerade Miss Sue V. (e Credit Winner)

 

I Sverige har vi en annan hingstpark med mycket mer Star’s Pride-hingstar och även Pine Chip och hans söner (Speedy Scot/Speedster). Viking Kronos har t ex fått chansen med 11 MY-döttrar (födda 2011 eller tidigare) och totalt har ungefär en femtedel av avkommorna (födda -11 eller tidigare) med MY som morfar tillförts Viking Kronos, Going Kronos, Pine Chip eller Scarlet Knight. Fyra topphingstar men tveksamma val i detta fall. Svenskt trav har en jättefin genetisk resurs i Muscles Yankee och hans många döttrar men det hanteras fel i mina ögon. Sen är det klart att det kommer topphästar även i Sverige, med MY som morfar, men ingen trodde väl att det skulle dröja upp emot 10 år. Mitt råd till alla de som har en Muscle Yankee-dotter är att först kolla med hingstar från Speedy Crowns (ex Valley Victory-söner), Noble Victorys (ex Andover Hall-söner) och Hickory Prides (ex S.J.’s Photo-söner) hingslinjer eller om stoet redan är hårt linjeavlat så gör en outcross med en fransk hingstlinje (ex Coktail Jet-söner).

 

* Alf Palema

är realtivt dålig i rollen som morfar. På knappt 1100 avkommor (4 år och äldre) har endast 15 passerat miljonen. Tydligt är dock att om man har ett Alf Palema-sto så ska man betäcka med en hingst med tunga franska influenser. De sex vinstrikaste med Alf Palema som morfar är efter tydligt franskinfluerade hingstar. Beckman (e Turbo Sund som är ue Quito de Talonay), Pato (e Orlando Vici), Putte Topline (e Viking's Way), Marquis de Pommeau (e General du Pommeau), French Design (e Biesolo) och Victoria Island (e Revenue) är de sex vinstrikaste.