Travessen
 
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Ö
Hem Andelar/Till salu Dynamit i blodet Auktioner Debatt och krönikor Avelssäsong 2022 Korta avelsfunderingar Tjänster och böcker

M-O

Minnestads Dubai som fadershingst


Minnestads Dubai har visserligen visat talang men saknar de prestationer som normalt krävs för att bli avelshingst. Stammen är inte heller något man sjunger lovsånger om. Det är dock en snygg häst och stoägarna verka nöja sig med att hans pappa heter Ready Cash.

Exteriört har han dock mer likheter med morfar Alf Palema och mormors far Ideal du Gazeau. Inga fel i det så klart.

Tävlingskarriären har för Minnestad Dubais del varit kantad av skador och problem. När han startar och är fräsch så vinner han oftast. Sex segrar på 14 starter har det blivit och endast två förluster felfri. Rekordet 14,0al.

Första säsongen i avel gjorde Minnestads Dubai redan som sexåring, 2018, och det resulterade i 13 svenskfödda avkommor. Han var vid den tidpunkten en av de första Ready Cash-sönerna i aveln, på svensk mark. Det var ett smart drag av de inblandade runt hästen. Hade man väntat något eller några år till så hade man säkert inte fått en så fin chans som han nu fick. Under 2021 och, framför allt, 2022 får vi se ifall han duger som avelshingst.

Det är naturligtvis ovisst att sia om hur han bäst kommer att korsas men jag tror kanske att man kan få utslag om man linjeavlar på antingen Viking's Way eller Alf Palema inom fyra led. De har bara testats i enstaka fall men samtliga svenskfödda (2016 eller tidigare) avkommor med den typen av linjeavel har startat. (Tre linjeavlade på Viking's Way och en linjeavlad på Alf Palema). Av de tre linjeavlade på Viking's Way kan nämnas sjufaldige miljonären och avelshingsten Cash Gamble. Den som är linjeavlad på Alf Palema är Lovely Lidob-dottern Hashtag One som tjänat ihop 165 000 kr via fyra segrar.

Man bör dock undvika linjeavel på Ideal du Gazeau trots de exteriöra likheterna. Det har gjorts flera försök och även om några exemplar har blivit fina (Dokonjo, 1,1 milj och Head for Home, 500k) så är en väldigt stor andel ostartade.

 

Muscles Wiking BR

 

Var en tidigt utvecklad talang och dominerade i de norska unghästloppen som tre- och fyraåring. Han är linjeavlad på Valley Victory (2+4) men är inte speciellt lik honom. Istället har han fått främre motorn och framstället från sin far Muscles Yankee emedan resten av exteriören påminner mer om Speedy Crown. Kikar man på det lite djupare blodsmässigt så är Speedy Crown i väldigt centrala positioner, (y+x)+x, och har troligen fått ett tydligt genomslag. Det i sin tur kan ju vara intressant avelsmässigt.

 

STO: Ska inte användas till den grövsta typen av ston. Bringan ska helst vara medel eller smal och framstället måste vara någorlunda korrekt.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Helst ingen hingst från Valley Victorys hingstlinje här. Däremot ser jag gärna en son till Viking Kronos här som lämnar Speedy Crown i x-position i femte led. Raja Mirchi, Turbo Sund och Going Kronos bör passa fint ihop med Muscles Wiking BR och kanske speciellt den sistnämnde.

 

 STOETS MORFAR (blivande mormors far): Ingen stor och grov hingst i denna positionen och helst inget Valley Victory-blod här heller. Däremot får gärna Speedy Crown finnas i x-position även här. Även hingstar som t ex Supergill och Sugarcane Hanover skulle kunna vara intressanta i denna position.

 

 MÖDERNE: Som i de flesta andra fall så är det ett plus om det är en hög startprocent på mödernet och gärna att det finns flera individer med riktigt många starter. Styrka och bra temperament är viktigare än snabbhet.

 

ÅTERKORSNINGAR: 4+4 på American Winner tycker jag man ska eftersträva. Kan man få till en 4+4,y+x på Baltic Speed så kan det vara spännande. 4+4 på Speedy Crown är också intressant men det viktigaste är Speedy Crown finns i minst en x-position. Det går även att återkorsa 3+4 på Valley Victory men för mig är det inte prioriterat.

 

Noras Bean

 

Har en gammalmodig stamtavla och som en son till Super Arnie så är han en representant för Super Bowls/Star’s Prides hingstlinje. Han har lite franskt på mödernet men är till större delen amerikansk i stammen. Han är en kvadratisk hingst med två stora, fina motorer.

 

STO: Noras Bean passar sannolikt till de flesta typer av ston dock bör man kanske undvika att betäcka de allra grövsta stona med honom.

 

 STOETS FADER (blivande morfar): Man bör undvika hingstar från Super Bowls hingstlinje i denna position. Då Noras Bean är helt fri från Speedy Crown-blod så tycker jag man bör tillföra det i denna position helst ser jag att det sker via Valley Victory. Mest lämpad som morfar till Noras Beans avkommor kan en sådana som Flirtin Man och Up Front Larry vara. De representerar båda Victory Songs hingstlinje och deras mödrar är återkorsade på Speedy Crown. Den förstnämnda ger dessutom en bra y+x på Super Bowl ihop med Noras Bean.

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): Även i den här positionen bör man undvika Super Bowls hingstlinje och helst ska han inte finnas i närtid i stammen. Däremot gör det inget om det finns franska inslag här. Både Defi d’Aunou och Cezio Josselyn skulle passa fint här ihop med Noras Bean. Även en son till Arnie Almahurst skulle fungera fint här och ge en 4+4 återkorsning på denne.

 

MÖDERNE: Det är naturligtvis jättebra om Star’s Pride finns i en x-position en bit bak på mödernet.

 

ÅTERKORSNINGAR: 4+4 på Arnie Almahurst kan ha en positiv effekt. Även 4+4 eller 4+5,y+x på Star’s Pride är bra.

 

 

Oasis Bi

 

Har en lite annorlunda stamtavla men av mycket hög kvalité. Både hans far, Toss Out, och hans mor, Up Front JM, är återkorsade på Bonefish. Han kommer från Star’s Prides hingstlinje via Super Bowl men ligger en generation längre fram än söner till t ex Express Ride och Super Arnie.

 

STO: Troligtvis passar han både till stora, grova ston och till små, lätta. Det enda som kanske bör undvikas är ston som har en mankhöjd över 170 cm.

 

 STOETS FADER (blivande morfar): Bör fungera utmärkt med t ex Alf Palema. Då blir det automatiskt 4+4 på Speedy Crown och 4+4,y+x på Super Bowl.

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): Här får det väldigt gärna vara Bonefish-blod. Det kan både vara franskt som t ex Viking’s Way eller amerikanska hingstar som t ex Another Miracle.

 

MÖDERNE: Det får gärna finnas franskt blod en bit bak på mödernet. Star’s Pride i x-position skulle också vara ett plus

 

 ÅTERKORSNINGAR: 4+4 på Speedy Crown är bra och 4+4,y+x på Super Bowl likaså. 4+3 på Victory Dream skulle också vara väldigt intressant.