Travessen
 
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Ö
Hem Andelar/Till salu Dynamit i blodet Auktioner Debatt och krönikor Avelssäsong 2019 Blogg Tjänster och böcker

M-O

Muscles Wiking BR

 

Var en tidigt utvecklad talang och dominerade i de norska unghästloppen som tre- och fyraåring. Han är linjeavlad på Valley Victory (2+4) men är inte speciellt lik honom. Istället har han fått främre motorn och framstället från sin far Muscles Yankee emedan resten av exteriören påminner mer om Speedy Crown. Kikar man på det lite djupare blodsmässigt så är Speedy Crown i väldigt centrala positioner, (y+x)+x, och har troligen fått ett tydligt genomslag. Det i sin tur kan ju vara intressant avelsmässigt.

 

STO: Ska inte användas till den grövsta typen av ston. Bringan ska helst vara medel eller smal och framstället måste vara någorlunda korrekt.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Helst ingen hingst från Valley Victorys hingstlinje här. Däremot ser jag gärna en son till Viking Kronos här som lämnar Speedy Crown i x-position i femte led. Raja Mirchi, Turbo Sund och Going Kronos bör passa fint ihop med Muscles Wiking BR och kanske speciellt den sistnämnde.

 

 STOETS MORFAR (blivande mormors far): Ingen stor och grov hingst i denna positionen och helst inget Valley Victory-blod här heller. Däremot får gärna Speedy Crown finnas i x-position även här. Även hingstar som t ex Supergill och Sugarcane Hanover skulle kunna vara intressanta i denna position.

 

 MÖDERNE: Som i de flesta andra fall så är det ett plus om det är en hög startprocent på mödernet och gärna att det finns flera individer med riktigt många starter. Styrka och bra temperament är viktigare än snabbhet.

 

ÅTERKORSNINGAR: 4+4 på American Winner tycker jag man ska eftersträva. Kan man få till en 4+4,y+x på Baltic Speed så kan det vara spännande. 4+4 på Speedy Crown är också intressant men det viktigaste är Speedy Crown finns i minst en x-position. Det går även att återkorsa 3+4 på Valley Victory men för mig är det inte prioriterat.

 

Muscles Wiking BR kostar 0+10 000 kr och finns i Skåne på Bellinga Hästcenter

 

Noras Bean

 

Har en gammalmodig stamtavla och som en son till Super Arnie så är han en representant för Super Bowls/Star’s Prides hingstlinje. Han har lite franskt på mödernet men är till större delen amerikansk i stammen. Han är en kvadratisk hingst med två stora, fina motorer.

 

STO: Noras Bean passar sannolikt till de flesta typer av ston dock bör man kanske undvika att betäcka de allra grövsta stona med honom.

 

 STOETS FADER (blivande morfar): Man bör undvika hingstar från Super Bowls hingstlinje i denna position. Då Noras Bean är helt fri från Speedy Crown-blod så tycker jag man bör tillföra det i denna position helst ser jag att det sker via Valley Victory. Mest lämpad som morfar till Noras Beans avkommor kan en sådana som Flirtin Man och Up Front Larry vara. De representerar båda Victory Songs hingstlinje och deras mödrar är återkorsade på Speedy Crown. Den förstnämnda ger dessutom en bra y+x på Super Bowl ihop med Noras Bean.

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): Även i den här positionen bör man undvika Super Bowls hingstlinje och helst ska han inte finnas i närtid i stammen. Däremot gör det inget om det finns franska inslag här. Både Defi d’Aunou och Cezio Josselyn skulle passa fint här ihop med Noras Bean. Även en son till Arnie Almahurst skulle fungera fint här och ge en 4+4 återkorsning på denne.

 

MÖDERNE: Det är naturligtvis jättebra om Star’s Pride finns i en x-position en bit bak på mödernet.

 

ÅTERKORSNINGAR: 4+4 på Arnie Almahurst kan ha en positiv effekt. Även 4+4 eller 4+5,y+x på Star’s Pride är bra.

 

Noras Bean kostar 0+10000 kr och finns på Bellinga hästcenter 2018

 

Oasis Bi

 

Har en lite annorlunda stamtavla men av mycket hög kvalité. Både hans far, Toss Out, och hans mor, Up Front JM, är återkorsade på Bonefish. Han kommer från Star’s Prides hingstlinje via Super Bowl men ligger en generation längre fram än söner till t ex Express Ride och Super Arnie.

 

STO: Troligtvis passar han både till stora, grova ston och till små, lätta. Det enda som kanske bör undvikas är ston som har en mankhöjd över 170 cm.

 

 STOETS FADER (blivande morfar): Bör fungera utmärkt med t ex Alf Palema. Då blir det automatiskt 4+4 på Speedy Crown och 4+4,y+x på Super Bowl.

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): Här får det väldigt gärna vara Bonefish-blod. Det kan både vara franskt som t ex Viking’s Way eller amerikanska hingstar som t ex Another Miracle.

 

MÖDERNE: Det får gärna finnas franskt blod en bit bak på mödernet. Star’s Pride i x-position skulle också vara ett plus

 

 ÅTERKORSNINGAR: 4+4 på Speedy Crown är bra och 4+4,y+x på Super Bowl likaså. 4+3 på Victory Dream skulle också vara väldigt intressant.

 

Oasis Bi kostar 3+35000 kr och finns på Alebäcks Stuteri 2018

 

Olympic As

 

En son till den tyska championhingsten Diamond Way, representerande Super Bowls hingstlinje. Olympic As har ett väldigt speciellt möderne med både franska och holländska inslag. Han saknar både Speedy Crown- och Nevele Pride-blod helt

 

STO: Passar till alla typer av ston.

 

 STOETS FADER (blivande morfar): Gärna hingst från Speedy Crowns hingstlinje med Nevele Pride på mödernet som t ex Gum Ball, Royal Prestige eller Deliberate Speed. Extra intressant kan en sådan som Giant Chill också ger y+x,4+4 på Super Bowl.

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): Tror det är bra om man kan hitta både Speedy Crown och franskt i denna positionen som t ex Defi d’Aunou, Buvetier d’Aunou eller Peace On Earth.

 

 ÅTERKORSNINGAR: 4+4 på Super Bowl känns värt att söka men helst i en y+x-position.

 

 MÖDERNE: Gärna ett möderne som ger lätta och tidiga individer. Finns Star’s Pride i en x-position så är det ett plus.

 

One Too Many

 

Tillhör en väldigt stark syskonskara där även halvbrodern Intoxicated och helbrodern Never Again finns i svensk avel. Som son till Viking Kronos så är han oviss men spännande.

 

STO: One Too Many bör passa till alla typer av ston.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Blir nog bäst med en helamerikansk hingst i denna positionen och dessutom ska det helst vara en relativt ung hingst. Kan man dessutom få till en y+x på American Winner, som det blir med t ex Celebrity Secret, Classic Photo och Diesel Don, så vore det väldigt intressant.

 

 STOETS MORFAR (blivande mormors far): Här tycker jag att man gör bäst i att föra in lite franskt blod. Gärna en hyfsat modernt stammad herre som t ex Coktail Jet eller Ganymede.

 

MÖDERNE: På det hela taget så är One Too Many kompatibel med de flesta typer av möderne men jag tror det är ett klart plus om det finns Speedy Crown/Speedy Scot-influenser en bit bak.

 

 ÅTERKORSNINGAR: 3+4,y+x på American Winner känns väldigt intressant. 4+4 på Bonefish och 4+4 på Speedy Crown är också plusvarianter.

 

One Too Many kostar 3+15000 kr och finns på Björkhaga stuteri 2018