Travessen
 
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Ö
Hem Andelar/Till salu Dynamit i blodet Auktioner Debatt och krönikor Avelssäsong 2022 Korta avelsfunderingar Tjänster och böcker

S-U

Tobin Kronos

 

  Tobin Kronos är en ung italienskfödd hingst som har sin första kull född -19 så de tar sina första steg på tävlingsbanan till hösten. Det är alltid lite spännande att se hur första kullen utvecklas och kanske lite extra spännande när det rör sig om en så välstammad herre som Tobin Kronos. Det är inte alltid som stam och prestation går hand i hand när det kommer till travavel men det är givetvis en extra intressant faktor. Pappan Muscle Hill är ju väl bekant för de flesta och en av de bästa förärvarna just nu. Mamma är Sugarcane Hanover-dottern Zamia F.C. som förutom Tobin har lämnat duktige avelshingsten Gift Kronos och ytterligare tre avkommor över 100k EUR intjänat (Mint Kronos, Namale Kronos och Legend Kronos). Hon var ju dessutom själv trippelmiljonärska. Tobin Kronos var ju själv en lovande tävlingsindivid som dessvärre fick avsluta karriären redan som femåring men det gav istället en möjlighet att göra en tidig debut i aveln. Han segrade hela 12 gånger på 35 starter och tjänade drygt 2,9 miljoner. Största prischecken var en andraplats efter Readly Express i Europaderbyt, vilken var på nästan en miljon.

Tobin har fått en bra chans i aveln. Hans kull född -19 är på hela 96 svenskfödda och stomaterialet ser ut av vara hyfsad kvalitet. Han är en ganska stor hingst men fortfarande relativt lätt i typen. Hans exteriör bör passa de flesta typer av ston.

Om man tittar rent stammässigt så lämnar han Valley Victory i fjärde led på hingstlinjen och rimligtvis borde det vara en grundkorsning att återkorsa Valley Victory 4+4,y+x. Han är ingen typisk Vallley Victory-hingst dock, utan mer högställd, och exteriört tar han kanske mer efter Valley Victorys farfar, Speedy Somolli, som ju också finns som mormors far (Tobin är alltså korsad y+x,5+3 Speedy Somolli). Så en återkommande influens av Speedy Somolli hos hans sto lär inte vara någon nackdel. Det brukar inte heller vara några problem med eventuella franska inslag för den här typen av stam.

Tobin Kronos överlinje är väldigt lik hans morfars, Sugarcane Hanover, och ston som har honom i x-position borde därför kunna passa ganska bra. Jag skulle därför inte bli förvånad om e Tobin Kronos ue Revenue visar sig vara en mycket bra kombination.

 

 

Tumble Dust

 

Var en tidig unghästtalang och vann Svampen som tvååring. Fortsatte med att vara två och trea i E3-finalerna och vann storlopp både i Danmark och Frankrike som fyraåring. Stammässigt har han alla förutsättningar att lyckas bra i aveln. Han representerar Star’s Prides hingstlinje och har en urstark y+x,4+3 på Super Bowl. Mödernet är starkt och han är bror med bl a Photo Maxx, Spirit of the Day och Hard Livin.

 

STO: Passar alla typer av ston.

 

 STOETS FADER (blivande morfar): Finns flera olika varianter av hingstar som fungerar i denna positionen men det finns tre som höjer sig över mängden nämligen Celebrity Secret, Flight Dream och Muscle Hill. Ihop med dessa blir det automatiskt 4+4,y+x på American Winner och 4+4 på Valley Victory, Det är definitivt återkorsningar som kommer att ge avkommorna lite bättre förutsättningar.

 

STOETS MORFAR: Här kan man tänka sig att franskt blod skulle passa fint. Gärna av det lite äldre slaget som t ex Tibur, Ideal du Gazeau, Ogorek eller Passionnant. Men även lite modernare fransmän som Juliano Star eller Love You skulle vara intressanta. Även amerikanskt blod med lite “outcross-touch” som t ex S.J.’s Photo skulle kunna vara tänkbart som en plusvariant.

 

MÖDERNE: Även här är det en fördel om det finns lite gammalt franskt blod inblandat i mödernet och det får gärna vara lite udda blod. Finns det många slitstarka individer, med många starter, på mödernet så är det, som oftast, en fördel.

 

ÅTERKORSNINGAR: Y+x,4+4 på American Winner ska man försöka hitta. 4+4 på Valley Victory och 4+4,x+x på Super Bowl är också två fina korsningar som man kan sträva efter.

 

Tumble Dust kommer att kosta 2+13000 kr 2021 och finns på Björkbackens stuteri.

Mer info finns på www.tumbledust.se