Travessen
 
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Ö
Hem Andelar/Till salu Dynamit i blodet Auktioner Debatt och krönikor Avelssäsong 2019 Blogg Tjänster och böcker

S-U

Simb Chaplin

 

Var en klart lysande stjärna redan som tvååring och etablerade sig även i den äldre eliten. Han har fått begränsade chanser i aveln hittills och är nu åter i Sverige, efter att ha varit några år i Finland.

 

STO: Passar till alla typer av ston

 

STOETS FADER (blivande morfar): Det är en fördel om Speedy Somolli finns som morfar hos hingsten i denna position. Gärna från Super Bowls hingstlinje som t ex American Winner men allra bäst är det om han kommer från Nevele Prides hingstlinje. Det kan var exempelvis Meadow Road-söner som t ex Turnpike Taylor, Giant Force eller Gift Box, om det nu finns några sådana verksamma ston kvar i Sverige. Bäst känns kanske From Above i denna position. Han har Speedy Crown som mormors morfar och Nevele Pride som farfar.

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): Det finns inget i denna position som man måste undvika men absolut bäst är det om man kan hitta en Valley Victory-son i denna position. T ex Donerail, Lindy Lane eller Smasher. Den förstnämnde känns kanske mest intressant eftersom han kommer från samma möderne som Pearsall Hanover.

 

 MÖDERNE: Det får gärna vara Speedy Crown i x-position en bit bak på mödernet och det är inte heller fel om det finns franskt blod en bit bak.

 

 ÅTERKORSNINGAR: 3+3, y+x eller 3+4 på Valley Victory är väldigt intressant. Speedy Crown 4+4 är alltid bra. Crowning Point 4+4 kan också vara intressant.

 

Kostar 0 kr 2018 och betäcker naturligt. Finns i Ruda utanför Oskarshamn

 

So Perfect

 

Är en franskfödd herre med begränsade egna tävlingsmeriter. Han har en relativt hög andel amerikanskt blod men representerar en fransk hingstlinje.

 

STO: Passar till de flesta typer av ston. Litet plus om stoet är lite grövre och har rejäla, stora hovar.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Här bör man undvika Super Bowl-blod. Man får väldigt gärna använda franskt speciellt hingstar som t ex Viking’s Way (för att få y+x på Carioca II), Full Account eller Likable River (y+x på Fakir du Vivier)

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): Här får det väldigt gärna vara en Super Bowl-son som t ex Super Arnie, Joie de Vie eller Texas. Man bör undvika äldre franskt blod i denna position som t ex Tibur, Ideal du Gazeau eller Ogorek.

 

MÖDERNE: Bör vara amerikanskt/svenskt i grunden men det kan vara ett plus om det finns inslag av hingstar med Kerjacques- eller Fandango-blod en bit bak i stammen. En Speedy Crown-son som mormors morfar är att föredra, kanske allra helst Armbro Goal för att få en 4+4-återkorsning på honom.

 

ÅTERKORSNINGAR: 4+4,y+x på Fakir du Vivier känns spännande. 4+4 på Super Bowl är också intressant. 4+4 på Armbro Goal kan också vara aktuellt.

 

Torvald Palema

 

Har en gammal stam men en väldigt fint balanserad stamtavla. Torvald tillhörde kulltoppen redan som unghäst men blommade ut som äldre och vann det mesta som går att vinna som äldre på svensk mark.

 

STO: Passar till de flesta typer av ston

 

STOETS FADER (blivande morfar): Jag tycker man ska undvika både Speedy Crowns och Super Bowls hingstlinjer i denna position men däremot får Speedy Crown väldigt gärna finnas som morfar. Hingstar som borde passa är exempelvis Huxtable Hornline, Kramer Boy, Enjoy Lavec och Fast Photo.

 

 STOETS MORFAR (blivande mormors far): Här gör det inget om det finns en Super Bowl-son som t ex Texas, American Winner eller Express Ride.

 

MÖDERNE: Det ska helst inte vara alltför högt generationstempo på mödernet och om det finns franskt en bit bak på mödernet så är det ett plus.

 

 ÅTERKORSNINGAR: 4+4,y+x på Speedy Crown är väldigt intressant. 4+4 på Super Bowl känns också bra. 3+4, 4+4 på Speedy Somolli kan också vara passande.

 

Torvald Palema kostar 2+8000 kr och finns på Tranberga Gård 2018

 

Tumble Dust

 

Var en tidig unghästtalang och vann Svampen som tvååring. Fortsatte med att vara två och trea i E3-finalerna och vann storlopp både i Danmark och Frankrike som fyraåring. Stammässigt har han alla förutsättningar att lyckas bra i aveln. Han representerar Star’s Prides hingstlinje och har en urstark y+x,4+3 på Super Bowl. Mödernet är starkt och han är bror med bl a Photo Maxx, Spirit of the Day och Hard Livin.

 

STO: Passar alla typer av ston.

 

 STOETS FADER (blivande morfar): Finns flera olika varianter av hingstar som fungerar i denna positionen men det finns tre som höjer sig över mängden nämligen Celebrity Secret, Flight Dream och Muscle Hill. Ihop med dessa blir det automatiskt 4+4,y+x på American Winner och 4+4 på Valley Victory, Det är definitivt återkorsningar som kommer att ge avkommorna lite bättre förutsättningar.

 

STOETS MORFAR: Här kan man tänka sig att franskt blod skulle passa fint. Gärna av det lite äldre slaget som t ex Tibur, Ideal du Gazeau, Ogorek eller Passionnant. Men även lite modernare fransmän som Juliano Star eller Love You skulle vara intressanta. Även amerikanskt blod med lite “outcross-touch” som t ex S.J.’s Photo skulle kunna vara tänkbart som en plusvariant.

 

MÖDERNE: Även här är det en fördel om det finns lite gammalt franskt blod inblandat i mödernet och det får gärna vara lite udda blod. Finns det många slitstarka individer, med många starter, på mödernet så är det, som oftast, en fördel.

 

ÅTERKORSNINGAR: Y+x,4+4 på American Winner ska man försöka hitta. 4+4 på Valley Victory och 4+4,x+x på Super Bowl är också två fina korsningar som man kan sträva efter.

 

Tumble Dust kommer att kosta 2+12000 kr 2018 och finns på Björkbackens stuteri.

Mer info finns på www.tumbledust.se