Travessen
 
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Ö
Hem Andelar/Till salu Dynamit i blodet Auktioner Debatt och krönikor Avelssäsong 2022 Korta avelsfunderingar Tjänster och böcker

D-F

 

Executive Caviar som fadershingst


Är en ung och spännande S.J.'s Caviar-son som tagit kliv in i aveln efter att ha blivit skadad mitt under treåringssäsongen. 17 starter hann han med innan oturen var framme. Tvåa i Svensk Uppfödningslöpning och segrar i Svampen samt grupp II-loppet Breeders Course (3 years old) . Gensvaret blev också överraskande stort när han 2018 tog klivet in i avelsboxen och över 130 ston bokades vilket resulterade i 72 föl födda 2019. Hingstar med betydligt tyngre meriter och mer meriterad stam fick endast en bråkdel så många ston. Förklaringen till detta kan ligga i Executive Caviars speciella, och fina, exteriör. Vi har förvisso sett liknande exteriör hos topptravare förut men det har aldrig riktigt slagit igenom i aveln. Det är annars lätt att föreställa sig att det är åt det här hållet som exteriören hos den moderna travaren ska utvecklas för att vi ska se nästa steg i utvecklingen, fart- och hållbarhetsmässigt. En lätt, långlinjerad kropp med två bra, jämnstora motorer och långa ben med långa upprätade kotor. Sen finns det kanske detaljer som man vill se annorlunda men kan man få fram samma exteriör hos avkommorna så kan det bli en mycket intressant avelskarriär. För att det ska kunna ske så bör man lista ut var denna speciella exteriör kommer ifrån och det är kanske inte helt lätt.

Som alltid när Conway Hall finns i stamtavlan så kan man misstänka att det finns en del influenser från Nevele Pride i exteriören. Ofta när Conway Hall finns som morfar eller mormors far så ser man att många detaljer i överlinjen påminner om Conway/Nevele Prides överlinje men i fallet med Executive Caviar så ser det faktiskt inte alls ut så utan istället så är det en ”doldis” som verkar ha fått störrre genomslag genetiskt, nämligen Brisco Hanover. Däremot så kan man se andra detaljer som troligtvis kommer från Nevele Pride t ex i bakre motorn och kotben/kotleder. Detta är detaljer som definitivt är värda att försöka behålla till nästa generation.

 


Främre motorn och halsen härstammar genetiskt från många olika individer. Den på hingstlinjen med störst inflytande torde vara S.J.'s Photo men typmässigt är Executive Caviar lättare, även om han säkert kommer att ”hingsta till sig”.


Korsningsmässigt kommer säkert Executive Caviar att fungera ihop med många olika typer av ston. Man behöver säkert inte vara rädd för franska inslag utan i många fall kan det till och med vara positivt. Exempelvis så skulle en sådan som Blue Dream vara intressant i en x-position hos ett sto som korsas med Executive Caviar. Jag vågar dock inte utnämna det till grundkorsning än, kanske mest med tanke på att antalet ston i Sverige med Blue Dream i x-position är begränsade i såväl antal som prestation. Två grundkorsningar är jag helt säker på och det är Executive Caviar-ue Cantab Hall samt Executive Caviar-uue S.J.'s Photo. Det blir alltså två återkorsningsvarianter trots att det inte alls är något måste. De känns bara lite säkrare än övriga alternativ.

Jag kan också tycka det är vettigt att ha, som i fallet med Red Riddle, en förstärkning av Pine Chip-blodet med en 4+4,x+x-korsning samt en tydlig influens av Nevele Pride även hos stoet.

Andra individer som bör kunna komplettera Executive Caviar väldigt väl är Adams Hall (både i rollen som morfar och som mormors far) och Calvin Capar. Speciellt den sistnämndes döttrar borde verkligen vara väldigt passande att betäcka med Executive Caviar om resten av stammen matchar.

 


Fourth Dimension som fadershingst


Fourth Dimension är en amerikanskfödd avelshingst som importerades med fina tävlingsmeriter och en riktig ”pop-stam”. Superhete hingsten Chapter Seven som pappa och ständigt aktuelle Muscle Hill som morfar är en stam som lovar mycket. Mamman, Corazon Blue Chip, har vissaerligen klena meriter men mormor Gluteus Maximus var bland annat tvåa i Merrie Annabelle och på mödernet finns också den trefaldige dollarmiljonären Magician, som vann ”allt” som äldre.

Fourth Dimension tjänade drygt 400 000 USD och större delen av den summan intjänades under tvååringssäsongen. Han blev också utnämnd till Årets tvååring i USA efter seger i bland annat Valley Victory Trot. Totalt blev det 8 segrar på 15 starter under karriären.

Stammen är givetvis toppmodern och med snabba generationsväxlingar. Farfars far Conway Hall (född -95) är till exempel fortfarande aktuell som fadershingst och detsamma gäller Credit Winner (född -97) som är mormors far. Många hingstar som kommer hit från USA med de förutsättningarna har väldigt svårt att prestera upp till sina förväntningar. De är helt enkelt för moderna för den svenska stoparken och det blir en avkomma med både modern och omodern stam vilket ibland gör att exteriören inte riktigt hänger ihop. Därför kan det ta några år innan den svenska stoparken är ”ifatt”

En som var en av dessa som hade liknande problem, om än med ett mer omodernt möderne, var Smok'n Lantern (e Pine Chip), som alltså finns som mormors far till Charming Melody, och det borde passa Fourth Dimension ganska bra med honom i den positionen. Det hjälper upp balansen.

Det är, tror jag, viktigt att man har fokus på just balansen när man använder Fourth Dimension i aveln. Stoet behöver inte ha jättemodern stam rakt igenom men det bör finnas enstaka individer som ”möter upp” och ligger på ungefär samma nivå generationsmässigt.

Givetvis finns det några typer av ston som borde passa Fourth Dimension lite bättre och det man kan säga med väldigt stor sannolikhet är att de ston som har Conway Hall som mormors far, och därmed erbjuder en 4+4,y+x på Conway Hall, kommer att fungera väldigt bra ihop med honom. Det vimlar ju dock inte av den typen av ston i Sverige.

Exteriört finns det inte så mycket som sticker ut varken positivt eller negativt. Ganska snygg och medelstor hingst. Lätt i typen och bör kunna passa bra ihop med franskt blod.