Travessen
 
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Ö
Hem Andelar/Till salu Dynamit i blodet Auktioner Debatt och krönikor Avelssäsong 2022 Korta avelsfunderingar Tjänster och böcker

A-C

Amour Rapide

 

Amour Rapide är ingen typisk Love You - avkomma utan är relativt lätt, långlinjerad och lite mindre modell. Han startade redan i juli som tvååring och hann med 9 starter det året. Trea i Svensk Uppfödningslöpning och segrade i Breeders Crown. Han trivdes allra bäst på Åby där han på 8 starter, ofta mot tufft motstånd, aldrig var sämre än fyra och tjänade drygt 56 000 per start. Mödernet är omodernt och mamman, Vogue, är lika gammal som farfar Coktail Jet vilket ger vid hand att Love You inte bara tillför franskt blod utan också “nytt” amerikanskt blod som Super Bowl och Speedy Somolli..

 

STO: Passar alla typer av ston. Helst ska stoet ha god hovkvalité och form.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Det är möjligt att det kommer att visa sig vara mest effektivt med en hingst som är hårt inavlad eller har hög IK i denna positionen men jag tror , på förhand, mer på att använda Farifant eller Infinitif här. Deras döttrar ger per automatik en 3+4,y+x på Coktail Jet och i Farifants fall så får man även en 4+3 på And Arifant. På så vis avlar man hårt på Love You och använder Amour Rapides äldre möderne för outcross.

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): Här ser jag gärna en hingst med hög IK och gärna med tunga Speedy Crown-influenser eller Bonefish-influenser från Valley Victorys hingstlinje som t ex Pearsall Hanover respektive Fill V. Man också tänka sig att en sådan som Super Arnie skulle passa utmärkt i denna positionen just ihop med Amour Rapide

 

MÖDERNE: Gärna ett möderne med tydliga Star’s Pride-influenser, gärna genom Super Bowl eller Quick Pay. Franskt blod är inget hinder men jag föredrar nog helamerikanskt.

 

ÅTERKORSNINGAR: 3+4,y+x eller 3+3,y+x på Coktail Jet är intressant. 3+4 eller4+4 på And Arifant likaså. 4+4 på Bonefish är heller aldrig fel.

 

 

 

Andover Andover

 

Är , som namnet antyder, en son till Andover Hall och kommer från samma möderne som Florida Pro. Han visade stor talang när han kom som fyraåring till Sverige och radade upp övertygande segrar men fick snabbt problem med fräschören och nådde aldrig de höjder som han hade talang för. Redan som fyråring lades skorna på hyllan.

Avelsdebuten skedde i Danmark 2009 och året därpå fick han 14 danskfödda avkommor. Ingen av dessa har presterat på någon högre nivå. Andover Andovers ägare (familjen Oscarsson) har gett honom chansen med flera fina ston och det har resulterat i bl a miljonärerna Dreams Take Time och Donttellmeanymore.

 

STO: Passar till de flesta typer av ston men man ska nog undvika att betäcka ston av modell mindre med Andover Andover.

 

STOETS FADER: Gärna amerikansk hingst i denna position. Hingstar med Noble Victory som mormors far bör passa fint. Hingstlinjen spelar mindre roll men Valley Victory-hingstar som t ex Muscles Yankee eller Victory Abroad ger 4+3 på Valley Victory och det känns spännande. Även en sådan som Turbo Thrust skulle kunna passa då det istället blir 4+3 på Supergill.

 

STOETS MORFAR: Här ser jag gärna ett franskt inslag eller en son till Super Bowl som t ex Supergill.

 

STOETS MÖDERNE: Mödernet får gärna innehålla många hållbara hästar som tävlat i många år och gjort många starterr inget om det finns lite temperament i mödernet också. Stoets mormors far eller mormors morfar får gärna vara Noble Victory eller Speedy Crown.

 

ÅTERKORSNINGAR: 4+3 eller 4+4 på Valley Victory har bra effekt. 4+3 eller 4+4 på Supergill kan också vara intressant men där är effekten mer osäker.

 

Andover Andover kostar 2+8000 kr 2021 och står på stuteri B.M.W i Nybro

 

 

Beer Summit


Man tänker att han borde vara en av Sveriges allra hetaste hingstar. Men istället så är han förpassad till Danmark 2021 och står med en levande föl-avgift på 10 000 DKK.

Beer Summit kom till Sverige, som fyraåring, med okej meriter även om han inte tillhörde den absoluta kulltoppen i USA. I Sverige vann han Berth Johanssons Minneslopp och Ego Boys Minne. Han gjorde också flera lopp där han var strax bakom den absoluta toppen som till exempel när han noterade sitt rekord 09,7 i Gävle i Prins Daniels Lopp. Meriterna skvallrar om att det var en bra häst men också att de där topparna som skulle göra honom till en eftertraktad avelshingst fattades.

Beer Summit fick 9 avkommor i sin första kull (födda -16) och andra svenska kullen resulterade i 25 avkommor (födda -18). Under 2020 visade de upp sig från sin bästa sida. Av de nio födda 2016 så har 7 startat (77 %) per den 5 januari 2021. 5 har tjänat över 100k (55 %). Bäst har det gått för Uncle Töll som hittills har tjänat 665 500 kronor. 2-åringskullen ser ännu bättre ut. Dels för att hans dotter Islay Mist Sisu vann det största tvååringsloppet, Svensk Uppfödningslöpning, men också för att av de 25 avkommorna i kullen så startade hela 8 stycken (32 %) som tvååringar. Det är inte vanligt att en så stor del av en hingsts kull är redo för start så tidigt. Självklart är det för tidigt att döma hans gärning som avelshingst men tvivelsutan finns det tidighet och talang som han nedärver.

Beer Summit är en son till Cantab Hall och tillhör alltså, via Self Possessed och Victory Dream, Valley Victorys hingstlinje. Det gör att han passar ganska bra ihop med den svenska stoparken. Beer Summit är en medelstor hingst med fin exteriör. Lång manke, långt kors och ganska kort rygg. Dessutom har han en detalj som jag gillar, det finns de som tänker tvärtom, och det är upprätade kotor. Det brukar vara ett tecken på att Nevele Pride finns i betydande inslag men inte i Beer Summits fall. Han har visserligen Bonefish (e Nevele Pride) som mormors morfar men det känns långsökt att det kommer därifrån.

Grundkorsningen som man bör eftersträva är ganska säkert y+x,4+3 eller 4+4 på Victory Dream. Victory Dream hade fertilitetsproblem men var en fantastisk travare och av de få avkommor han fick var flera lysande stjärnor, som till exempel Self Possessed, Dream of Joy och Dreamaster. Att använda ston med Victory dream som morfar eller mormors far samt döttrar till exempelvis Hard Livin eller Yield Boko borde vara lyckosamt.

De avkommor han fått hittills är för litet och för ungt material för att man ska kunna dra några slutsatser men både Uncle Töll och Islay Mist Sisu har franska inslag på mödernet så det lär inte vara någon direkt nackdel med den typen av blod.


 

 

Caballion

 

Kommer från Quadrophenios hingstlinje som har en “renande” effekt på sto med helamerikanskt blod. Speciellt om stoet är återkorsat 4+4 eller hårdare. Caballions mamma, Lady Brick, är definitivt den typen av sto då hon är återkorsad på Star’s Pride (3+4), Speedy Scot (4+4) och Dartmouth (4+3). Även om Caballion representerar den hingstlinjen så gör hans helamerikanska möderne att han inte kommer att ha samma outcross-effekt och därför passar han även på ston med franska inslag och jag tror faktiskt det kan vara en fördel om stoet har en fransk morfar och i övrigt är amerikansk i stammen. Här är lite punkter som avgör om ditt sto är en perfekt match för Caballion:

 

STO: Det är viktigt att ston som betäcks med Caballion har ett rakt och fint framställ. Storlek bör inte spela någon större roll.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Ska helst vara en amerikansk hingst med tät bringa, gärna med både Nevele Pride och Speedy Crown i stammen. Om denna hingst har Speedy Somolli som morfar så är det ett extra plus, då det ger en återkorsning 4+4 ihop med Caballion. Däremot ser jag helst att han saknar Super Bowl-blod i de närmaste tre leden av sin stamtavla. Exempelvis kan Gift Box och Deweycheatumnhowe vara lämpliga som morfar till Caballion-avkommor

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): Som jag skrev i texten ovan så ser jag gärna att stoet har en morfar med tydliga franska influenser t ex Arnaqueur, And Arifant eller Ogorek men det är inget måste. Det fungerar också med äldre amerikanska hingstar som Songcan, Nevele Pride eller Speedy Somolli.

 

MÖDERNE: Om varken stoets far eller morfar har franska inslag så får gärna mödernet ha det i bakstammen. Mödernet behöver inte producerat en massa stjärnor men däremot är det en klar fördel om det har en hög startprocent.

 

ÅTERKORSNINGAR: Den enda återkorsning som man aktivt bör söka är på Speedy Somolli, helst 4+3 eller 4+4 men även 4+5 kan vara en plusfaktor.

 

Caballion kostar 3000+18000 och han finns uppstallad på Sättrans stuteri