Travessen
 
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Ö
Hem Andelar/Till salu Dynamit i blodet Auktioner Debatt och krönikor Avelssäsong 2019 Blogg Tjänster och böcker

A-C

Amour Rapide

 

Amour Rapide är ingen typisk Love You - avkomma utan är relativt lätt, långlinjerad och lite mindre modell. Han startade redan i juli som tvååring och hann med 9 starter det året. Trea i Svensk Uppfödningslöpning och segrade i Breeders Crown. Han trivdes allra bäst på Åby där han på 8 starter, ofta mot tufft motstånd, aldrig var sämre än fyra och tjänade drygt 56 000 per start. Mödernet är omodernt och mamman, Vogue, är lika gammal som farfar Coktail Jet vilket ger vid hand att Love You inte bara tillför franskt blod utan också “nytt” amerikanskt blod som Super Bowl och Speedy Somolli..

 

STO: Passar alla typer av ston. Helst ska stoet ha god hovkvalité och form.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Det är möjligt att det kommer att visa sig vara mest effektivt med en hingst som är hårt inavlad eller har hög IK i denna positionen men jag tror , på förhand, mer på att använda Farifant eller Infinitif här. Deras döttrar ger per automatik en 3+4,y+x på Coktail Jet och i Farifants fall så får man även en 4+3 på And Arifant. På så vis avlar man hårt på Love You och använder Amour Rapides äldre möderne för outcross.

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): Här ser jag gärna en hingst med hög IK och gärna med tunga Speedy Crown-influenser eller Bonefish-influenser från Valley Victorys hingstlinje som t ex Pearsall Hanover respektive Fill V. Man också tänka sig att en sådan som Super Arnie skulle passa utmärkt i denna positionen just ihop med Amour Rapide

 

MÖDERNE: Gärna ett möderne med tydliga Star’s Pride-influenser, gärna genom Super Bowl eller Quick Pay. Franskt blod är inget hinder men jag föredrar nog helamerikanskt.

 

ÅTERKORSNINGAR: 3+4,y+x eller 3+3,y+x på Coktail Jet är intressant. 3+4 eller4+4 på And Arifant likaså. 4+4 på Bonefish är heller aldrig fel.

 

Amour Rapide finns på Sättrans Stuteri 2018 till priset 0+13000 kr

 

Allstar Hall

 

Kommer från et starkt möderne då han är bror med bl a Andover Hall och Conway Hall. Det som skiljer honom från sina bröder är att han, via Like a Prayer, härstammar från Valley Victorys hingstlinje. Dett faktum borde göra honom väldigt intressant som avelshingst trots att hans egna prestationer är begränsade.

 

STO: Passar till de flesta typer av ston men kanske inte idealisk till de allra grövsta stona. Ston som är linjeavlade på Nevele Pride OCH Speedy Crown ska man nog också undvika.

 

STOETS FADER: Allstar går nog bra ihop med de flesta morfäder men jag tror att det är ett stort plus om man kan få till en återkorsning på Valley Victory genom den blivande morfadern. Allra bäst bör det vara om hingsten kommer från Super Bowls hingstlinje och har Valley Victory som morfar. Ett bra exempel på en sådan individ är Chocolatier.

 

STOETS MORFAR: Här skulle jag gärna se Texas eller en son till Texas t ex Copiad, Bolets Igor eller Nordin Hanover. Då får man till en 4+3 eller 4+4 på Texas och det känns bra. Det finns ingen individ som man speciellt bör undvika.

 

STOETS MÖDERNE: Det får gärna vara ett möderne med många mindre och lätta individer. Det får gärna vara många tidiga individer också.

 

ÅTERKORSNINGAR: Redan nämnda 4+3 eller 4+4 på Valley Victory och 4+3 eller 4+4 på Texas. 4+4 på Florida Pro kan också ha bra effekt.

 

Kostar 2+10 000 kr 2018 och finns på Gocksta Stuteri.

 

Andover Andover

 

Är , som namnet antyder, en son till Andover Hall och kommer från samma möderne som Florida Pro. Han visade stor talang när han kom som fyraåring till Sverige och radade upp övertygande segrar men fick snabbt problem med fräschören och nådde aldrig de höjder som han hade talang för. Redan som fyråring lades skorna på hyllan.

Avelsdebuten skedde i Danmark 2009 och året därpå fick han 14 danskfödda avkommor. Ingen av dessa har presterat på någon högre nivå. Andover Andovers ägare (familjen Oscarsson) har gett honom chansen med flera fina ston och det har resulterat i bl a miljonärerna Dreams Take Time och Donttellmeanymore.

 

STO: Passar till de flesta typer av ston men man ska nog undvika att betäcka ston av modell mindre med Andover Andover.

 

STOETS FADER: Gärna amerikansk hingst i denna position. Hingstar med Noble Victory som mormors far bör passa fint. Hingstlinjen spelar mindre roll men Valley Victory-hingstar som t ex Muscles Yankee eller Victory Abroad ger 4+3 på Valley Victory och det känns spännande. Även en sådan som Turbo Thrust skulle kunna passa då det istället blir 4+3 på Supergill.

 

STOETS MORFAR: Här ser jag gärna ett franskt inslag eller en son till Super Bowl som t ex Supergill.

 

STOETS MÖDERNE: Mödernet får gärna innehålla många hållbara hästar som tävlat i många år och gjort många starterr inget om det finns lite temperament i mödernet också. Stoets mormors far eller mormors morfar får gärna vara Noble Victory eller Speedy Crown.

 

ÅTERKORSNINGAR: 4+3 eller 4+4 på Valley Victory har bra effekt. 4+3 eller 4+4 på Supergill kan också vara intressant men där är effekten mer osäker.

 

Andover Andover kostar 2+12 000 kr 2018 och står på Myrsjö Gård

 

Beanie M.M.

 

Kommer från Super Bowls gren av Star’s Prides hingstlinje. Han är den vinstrikaste representanten för den framgångsrika korsningen; Super Arnie på Tibur-sto. 70 svenskfödda hästar har den korsningen och 5 har blivit miljonärer, 10 har tjänat över halvmiljonen och nästan hälften har tjänat över 100 000 kr (34 stycken) än så länge. En annan väldigt effektiv korsning är; Alf Palema på Tibur-sto och det är här jag tror att nyckeln till att Beanie M.M. ska lyckas i aveln finns. Här är lite punkter som avgör om ditt sto är en perfekt match för Beanie M.M.

 

STO: Jag tror att det är bra om stoet inte är för stort och det får gärna var lätt i typen. Exteriört finns inget speciellt som måste undvikas i övrigt. Det är positivt om stoet är linjeavlat på Speedy Somolli/Speedy Crown.

 

 STOETS FADER (blivande morfar): Får gärna vara Alf Palema. Jag tycker att Alf Palema underpresterar som morfar men ihop med Beanie M.M. så bör det bli en positiv effekt. Dels “trivs” Alf ihop med Tibur-blodet och dels “trivs” hans hingstlinje med Super Bowl, vilket inte minst bevisas av att han själv har Super Bowl som morfar. Det i sin tur gör att alla Alf Palema-ston som betäcks med Beanie M.M. får en 3+4, y+x-korsning på Super Bowl. Andra lämpliga morfäder kan vara hingstar från Valley Victorys-hingstlinje. Jag tycker man ska undvika alla franska inslag och hingstar från Super Bowls hingstlinje i denna position.

 

 STOETS MORFAR (blivande mormors far): Här gäller ungefär samma som ovanstående. Alf Palema får gärna vara i denna positionen men annars fungerar de flesta men även här bör man undvika hingstar som har franskt blod de närmaste tre leden och man bör också undvika hingstar som har Super Bowl-blod de närmaste tre leden.

 

MÖDERNE: Jag tror det är en nackdel om mödernet är för modernt.

 

ÅTERKORSNINGAR: Återkorsning på Super Bowl kan vara aktuellt men helst då via Alf Palema. Man kan också tänka sig att återkorsa på Arnie Almahurst, som Beanie M.M. ger i fjärde led, men då ska han helst finnas i stoets tredje led så att det blir 4+4-återkorsning.

 

Beanie M.M. kostar 2000 kr vid dräktighet + 13000 kr vid levande föl 2018 och finns på Mannegårde

 

Bring Me Back

 

Har en helamerikansk stam men den är udda på många sätt. Han var väldigt talangfull och radade upp segrar i början av karriären innan fräschörproblem stoppade upp karriären.

 

STO: Viktigt att stoet har en korrekt benställning fram. Tror det är en fördel om stoet är kvadratiskt i typen. Bring Me Back bör passa fint på lite grövre ston.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Ser gärna franskt i den här positionen fast då gärna med tydlig influens från Speedy Crown eller Super Bowl. Exempelvis Juliano Star, Buvetier d’Aunou eller Coktail Jet. Man kan också tänka sig en amerikansk hingst i den här positionen men då ska den ha Hickory Pride som mormors far. Earthquake är ett bra exempel.

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): I den här positionen hade det varit väldigt trevligt med en son till Balanced Image eller Arnie Almahurst så att man får en återkorsning 4+4 på någon av dem.

 

 MÖDERNE: Det är alltid viktigt med hög startprocent på mödernet men just för hingstar som Bring Me Back så är det extra viktigt. Behöver inte vara några storstjärnor men helst en hel del “nötare”

 

ÅTERKORSNINGAR: Ser gärna återkorsningar på såväl Arnie Almahurst som Balanced Image men jag tycker det ska vara 4+4.

 

Caballion

 

Kommer från Quadrophenios hingstlinje som har en “renande” effekt på sto med helamerikanskt blod. Speciellt om stoet är återkorsat 4+4 eller hårdare. Caballions mamma, Lady Brick, är definitivt den typen av sto då hon är återkorsad på Star’s Pride (3+4), Speedy Scot (4+4) och Dartmouth (4+3). Även om Caballion representerar den hingstlinjen så gör hans helamerikanska möderne att han inte kommer att ha samma outcross-effekt och därför passar han även på ston med franska inslag och jag tror faktiskt det kan vara en fördel om stoet har en fransk morfar och i övrigt är amerikansk i stammen. Här är lite punkter som avgör om ditt sto är en perfekt match för Caballion:

 

STO: Det är viktigt att ston som betäcks med Caballion har ett rakt och fint framställ. Storlek bör inte spela någon större roll.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Ska helst vara en amerikansk hingst med tät bringa, gärna med både Nevele Pride och Speedy Crown i stammen. Om denna hingst har Speedy Somolli som morfar så är det ett extra plus, då det ger en återkorsning 4+4 ihop med Caballion. Däremot ser jag helst att han saknar Super Bowl-blod i de närmaste tre leden av sin stamtavla. Exempelvis kan Gift Box och Deweycheatumnhowe vara lämpliga som morfar till Caballion-avkommor

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): Som jag skrev i texten ovan så ser jag gärna att stoet har en morfar med tydliga franska influenser t ex Arnaqueur, And Arifant eller Ogorek men det är inget måste. Det fungerar också med äldre amerikanska hingstar som Songcan, Nevele Pride eller Speedy Somolli.

 

MÖDERNE: Om varken stoets far eller morfar har franska inslag så får gärna mödernet ha det i bakstammen. Mödernet behöver inte producerat en massa stjärnor men däremot är det en klar fördel om det har en hög startprocent.

 

ÅTERKORSNINGAR: Den enda återkorsning som man aktivt bör söka är på Speedy Somolli, helst 4+3 eller 4+4 men även 4+5 kan vara en plusfaktor.

 

Caballion kostar 1500+13000 och han finns uppstallad på Stuteri Ledholmen