Travessen
 
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Ö
Hem Andelar/Till salu Dynamit i blodet Auktioner Debatt och krönikor Avelssäsong 2022 Korta avelsfunderingar Tjänster och böcker

P-R

 

Pato

 

Pato tillhör den lilla skara hingstar som vunnit både Kriteriet och Derbyt men eftersom han inte backas upp av något större stuteri så fick han endast 7 avkommor i sin första kull. Som en son till Orlando Vici bör han vara intressant för många stoägare.

 

STO: Stoet ska nog inte vara för grovt och helst ha en korrekt benställning fram.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Gärna en helamerikan i denna positionen och helst med Speedy Somolli som morfar. Man bör dock undvika både Alf Palema- och Super Bowl-blod, åtminstone i de närmaste leden. Exempel på lämpliga hingstar är Legendary Lover K., Pine Chip och Giant Force.

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): Får gärna vara en fransk hingst av det lite äldre slaget här som t ex Ideal du Gazeau, Tibur eller Ogorek.

 

MÖDERNE: Ser gärna ett lite äldre svensk-amerikanskt möderne här. Hög startprocent är ett klart plus.

 

ÅTERKORSNINGAR: 4+4 på Speedy Somolli är en bra återkorsning att söka. Även 4+4 på Workaholic känns intressant.

 

 

Pojke Kronos

 

Är en toppstammad individ som dock inte blev så bra på tävlingsbanan som inledningen lovade. Mamman är halvsyster med bl a Lovely Godiva och mormor är Elitsto. Som en son till Donato Hanover så är han givetvis en spännande rookie på den svenska hingstmarknaden.

 

STO: Bör passa till de flesta typer av ston.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Alla hingstar som har Garland Lobell som morfar är ett utmärkt val i denna positionen. Exempelvis Judge Joe eller Dreamaster. Allra bäst tycker jag dock att Cantab Hall bör vara. Han känns som idealisk ihop med Pojke Kronos.

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): Det skulle naturligtvis vara intressant med Ideal du Gazeau eller Peace on Earth i den här positionen men ännu mer intressant skulle King Conch vara. Han skulle ge x+x,4+4 på Conch och 4+4 på Speedy Crown.

 

 MÖDERNE: Det får gärna finnas franskt en bit bak på mödernet.

 

ÅTERKORSNINGAR: Flera intressanta korsningar att söka. Y+x,4+4 på Garland Lobell, x+x,4+4 på Conch, 4+4 på Speedy Crown har jag redan nämnt. Även 4+4 på American Winner känns intressant och kanske även 4+4 på Donerail.

 

Pojke Kronos kostar 2+15000 kr och finns på Västerbo Stuteri 2021

 


Quarcio du Chene som fadershingst


Quarcio du Chene är mockinländare och var därmed utestängd från de stora unghästloppen. Ändå lyckades han tjäna över 10 miljoner till slut. Troligtvis hade han tjänat ännu mer om han hade fått tampas om de riktigt stora prischeckarna som tre- och fyraåring. Han startade fem gånger som treåring och tog fyra segrar. På sina tolv första starter blev de nio segrar och en andraplats. Totalt blev det 22 segrar, rekord på 09,6ak och 10,2 miljoner i kassan. Största segern togs i Finlandia Ajo som sexåring.

Tyvärr blev det som det så ofta blir med svenskfödda topphingstar att de väntade alldeles för länge med att gå in i aveln. Han debuterade 2014 och då hade man inte längre hans bästa insatser färskt i minnet och det blev bara 24 svenskfödda avkommor 2015. Eventuellt påverkade det också att han under sin tävlingskarriär gjort sig känd som en tempramentsfull herre. 2016 blev det ytterligare 16 avkommor så materialet är inte speciellt stort men med tanke på hans udda stam (enda avkomman till Capriccio utanför Frankrike) så är det naturligtvis intressant att titta på. Avelsvärderingsnämden var snabbt ute och satte värdebokstav C på honom i november 2020. Som vanligt finns det skäl att vara kritisk till att dra den slutsatsen så tidigt och därmed, mer eller mindre, spoliera hans döttrars avelsvärde och minska Quarcios chanser att lyckas framöver.

Om man tittar på de här 40 avkommorna som är födda 2015 och 2016 så har 77,5 % startat och det är en bra siffra. 32,5 % har tjänat över 10k EUR (vilket är under medel) och 5 % har tjänat över 50k (under medel). Om man bryter loss den första kullen född 2015 och tittar på de 24 avkommorna för sig så har 79,2 % startat (över medel), 45,8 % har tjänat över 10k EUR (över medel) och 8,3 % har tjänat över 50k EUR (medel) så är han definitivt inte en C-hingst. I den kullen finns exempelvis Quarcia, trea i Guldstoet och vinnare av Fillies and Mares, samt Amerindienne som hade ett skadefyllt 2020 men tagit 9 segrar på 18 starter och inledde 2021 med seger. Att kullen på 16 hästar 2016 inte levt upp till förväntningarna stämmer men med så litet underlag så räcker det att ett par kapabla hästar blir sjuka eller skadade eller inte tränas. Då blir statistiken genast jättedålig.

På så här litet underlag så är det vanskligt att prata om grundkorsningar men jag brukar inte vara rädd att sticka ut hakan. Från början hade jag två potentiella och jag står nog fast vid dessa även om det faktiskt är så att varken Quarcia eller Amerindienne har den korsningen. Den första är y+x-korsning på Sharif Di Iesolo men några sådana individer finns inte i startbar ålder. Den andra finns däremot några stycken av nämligen korsning med ston som lämnar Speedy Count i x inom fyra led. Tre avkommor finns (svenskfödda, -16 eller tidigare). Alla har startat och segrat, alla har tjänat över 10k EUR men ingen har ännu kommit över 50k EUR.

Sen finns det potential i framtida korsningar med Orlando Vici och Googoo Gaagaa-ston men i den förstnämdas fall kan det bli för mycket franskt.

Det man kan säga om Quarcio du Chenes exteriör är väl att det finns inte mycket att anmärka på. Han är medelstor och ganska lätt trots de gedigna franska inslagen. Långlinjerad. Det som kan vara något att anmärka på är att han är lite lång i ryggen.


Quite Easy U.S. som fadershingst


Quite Easy är numera en rutinerad och etablerad herre. Han fick sin första kull redan 2009 och det var 90 svenskfödda avkommor i den. Han har också fått värdebokstaven A i omdöme vilket betyder ”Mycket god förärvning”. När han kom till Sverige i slutet av 2007 så var det samma hype runt Andover Halls söner som det idag är runt Muscle Hills. Det var helt enkelt det blodet man ville åt och även om Quite Easy var en fullt godkänd kulltopp så var han en bra bit bakom hästar som till exempel Donato Hanover, Adrian Chip, Laddie och Flirtin Man. Quite Easy var bara tjugonde vinstrikaste treåring 2007. Därför var det därför kanske lite överraskande att intresset var så stort för hans tjänster direkt men här kan man konstatera att uppfödarna hade helt klart för sig.

Exteriört finns det både för och nackdelar. Han har ganska korta kotor, bred bringa och är inte helt rak i framstället. Däremot så är han väldigt lång i kroppen så trots den breda bringan så hade han inga platsproblem. Raka och fina haser och två jämnstora, rejäla, motorer. Jag hade inte betäckt ett sto med ett mindre bra framställ med honom men jag vet att några uppfödare testat det och fått ett okej resultat. Hans exteriör följer också hans stamtavla. Ser i typen ut precis som pappa Andover Hall, fått lite extra längd från morfar Valley Victory och har en överlinje som närmast är en kopia av Joie de Vies.

Quite Easys statistik för 330 svenskfödda avkommor (2016 eller tidigare) är 81,5 % i startprocent, hela 51,5 % har tjänat mer än 10k EUR och 11,5 % har tjänat över 50k EUR. Givetvis bra siffror överlag men framför allt är det en imponerande bredd. Över hälften av avkommorna tjänar alltså över 10k EUR. Naturligtvis var det ganska många som valde att återkorsa på Valley Victory och, ja, det har visat sig vara en grundkorsning. Jag var inte så säker på det i förväg men de 50 avkommor som är linjeavlade på Valley Victory inom fyra led har en startprocent på 82 %, 52 % har tjänat över 10k EUR och 16 % har tjänat över 50k EUR. Ungefär samma på de två första parametrarna men en lite bredare topp.

Mest givna grundkorsningen var ju annars y+x på Garland Lobell men den finns bara hos tre avkommor. Alla har startat (100 %), två har tjänat mer än 10k EUR (66 %) och en har tjänat mer än 50k EUR (33 %). Finns två avkommor, helsyskon, i Norge också. Båda har tjänat mer än 10k EUR och en har tjänat över 50k EUR. Men givetvis är det alldeles för litet underlag för att slå fast det som en grundkorsning.