Travessen
 
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Ö
Hem Andelar/Till salu Dynamit i blodet Auktioner Debatt och krönikor Avelssäsong 2022 Korta avelsfunderingar Tjänster och böcker

V-Ö

 

Wellino Boko

 

Tillhörde kulltoppen redan som treåring och var moralisk Derby-vinnare som knappt slagen från dödens. På 31 starter galopperade han bara en gång och han var aldrig sämre än femma i felfritt lopp. Han hann bara göra en start som femåring innan skadeproblem satte stopp och i come backen som sjuåring visade han att han skulle kunna duga mot den äldre eliten men nya skador gjorde att tävlingskarriären avslutades. Han har relativt gammal stam men med helfranskt möderne och helamerikanskt fäderne så är han väldigt intressant, och mångsidig, avelsmässigt

 

 

STO: Passar nog sämre till alltför grova eller väldigt stora ston.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Wellino Boko har själv inget Speedy Crown-blod och det bör därför vara en klar fördel om hingsten i den här positionen kommer från Speedy Crowns hingstlinje. Helst ska dessutom Star’s Pride finnas i en x-position, vilket är fallet hos bl a J.R.Broline, eller möjligtvis Super Bowl i x-position som hos t ex San Pellegrino eller Alf Palema.

 

 STOETS MORFAR (blivande mormors far): Det får gärna vara Speedy Crown-blod även här men kanske ännu hellre Bonefish/Nevele Pride. Bäst är det kanske med en hingst från Nevele Prides hingstlinje och Speedy Crown på mödernet som t ex Kadabra eller tvärtom som t ex Royal Prestige.

 

 MÖDERNE: Bra om det är ett möderne som visat sig kunna nedärva bra fart och lätta individer. Finns Arnie Almahurst som avkommans mormors morfar så är det ett stort plus. Star’s Pride eller Worthy Boy får gärna finnas i x-position en bit bak.

 

ÅTERKORSNINGAR: 4+4 på Arnie Almahurst är intressant och även 4+4 på Star’s Pride. 3+4 eller 4+4 på Super Bowl kan också vara aktuellt men helst då i y+x-position.

 

 


Yarrah Boko som fadershingst


Yarrah Boko var en riktig världsstjärna och höll sig i världseliten under många år. Han var trea i Prix d'Amerique och tog stora segrar som i, till exempel, Prix de Belgique och Svenskt Mästerskap. Han radade upp segrar i Norge som unghäst och kvalade sedan in till Svenskt Travderby men galopperade bort sig i finalen. Inte heller i Europaderbyt blev det någon lycka men redan på våren som femåring visade han vad det var för häst i vardande genom att vinna Harper Hanovers lopp. Totalt inbringade karriären drygt 11 miljoner kronor.

Yarrah Boko var den första av tre miljonär i sin syskonskara (Aristocat Boko och Zola Boko är de övriga) och som en son till Coktail Jet så är han givetvis intressant i aveln. Med tanke på att han är ganska stor och grov i typen och bär på en del franskt blod så kan man misstänka att en del av hans avkommor kommer att ta lite tid på sig att nå sin fulla kapacitet. Han är inte heller helt rak i sitt framställ och det tycker jag man ska tänka på om man funderar på att betäcka med honom. Jag skulle föredra lite lättare ston med rakt framställ och smal bringa till honom. Yarrah har annars enormt fina motorer och en kort, stark rygg, som han fått från morfar Pine Chip.

Yarrah debuterade i svensk avel 2015 och fick hela 60 avkommor i sin första kull. De har nu avslutat sin fyraåringssäsong och det finns lite tendenser att titta på. Det har inte blivit någon formidabel succé men kanske ingen flopp heller. Startprocenten är okej och bredden är bra men de riktiga topparna saknas fortfarande. Bäst har det gått för M.T.Oscar som har tjänat in styvt 439 000 SEK (per den 7/1 -21) och inledde femåringssäsongen med en V75-seger. M.T.Oscar var en av auktionsfavoriterna för min del på Kriterieauktionen 2017 och jag utnämde honom till en av det årets auktionsfynd. Han har Super Bowl i x-position och det tror jag kommer att visa sig vara en grundkorsning om några år. 10 stycken med den korsningen fanns i 2016-kullen och nio har startat och fyra av dem har tjänat över 10k EUR. Sen vill jag också hävda att det absolut är en bra idé att söka en x+x-korsning på Pine Chip. Gärna då på ston som har en liknande överlinje som Pine Chip. Det fanns 4 med den korsningen i 2016-kullen och tre av dem har startat och alla tre har tjänat över 10k EUR. Bäst har det gått för stoet Heavenly May som tjänat ihop 348 500 kronor. Man kan notera också att tre av de fyra vinstrikaste avkommorna faktiskt är ston. En grundkorsning till skulle man kunna tänka sig men den är lite långsökt. Jag tror att ston som är helamerikanska och hårt in- eller linjeavlade på Valley Victory skulle kunna ha en positiv effekt på Yarrah Bokos gener. Jag hade koll på en norskfödd född 2016 som hade en sådan mamma (Alphabet St) och han hette Partyman. Tyvärr gick han bort som treåring men hade inlett karriären med fyra segrar på sju starter mot den absoluta kulltoppen. Han hann tjäna 369 000 NKR och tog rekordet 14,6aM. Yarrahs Pine Chip-influens gillar säkert Valley Victory-blodet och hästar som är hårt avlade på Valley Victory är ofta lätta hästar med smal bringa och bra framställ. Så jag tror inte kapaciteten som fanns i Partyman var en slump.