Travessen
 
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Ö
Hem Andelar/Till salu Dynamit i blodet Auktioner Debatt och krönikor Avelssäsong 2019 Blogg Tjänster och böcker

V-Ö

 

Victory Abroad

 

Är en Valley Victory-hingst som inte är y+x-korsad på Speedy Crown, som de flesta andra, utan på Speedster. Han kommer från ett extremt produktivt möderne med många tidiga och fartfyllda individer.

 

STO: Passar inte till lite mindre ston. Viktigt att stoet är korrekt i sin benställning fram.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Helst ska Speedy Somolli finnas som morfar till hingsten i den här positionen men det kan även vara Speedy Crown. Skulle det vara en hingst återkorsad på Speedy Crown så är det ett extra plus. Legendary Lover K. är ett utmärkt exempel på en sådan hingst.

 

 STOETS MORFAR (blivande mormors far): Ser väldigt gärna en franskstammad herre i denna positionen. Gärna med Fandango/Tibur-blod som t ex Foreign Office eller Fakir du Vivier-blod som t ex Dahir de Prelong.

 

 MÖDERNE: Gärna ett möderne som är amerikanskt/svenskt i grunden. Finns Noble Victory i x-position en bit bak så är det en fördel.

 

ÅTERKORSNINGAR: Y+x,4+4 på Speedy Somolli är jättebra och även 4+3 är intressant. 4+4 på Bonefish är något att söka efter. Även 4+4 på Noble Victory skulle vara intressant.

 

Victory Hill

 

Började tävla i april som treåring och tävlade fram till och med 12 års ålder. Han vann lopp varje år förutom -06 och hann upp i 175 starter. Bara det faktum att han sänkte sitt rekord som tolvåring är imponerande. Stammen är urgammal och hans morfar, Speedy Scot, är född 1960.

 

STO: Bör passa de flesta typer av ston.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Gärna en äldre amerikansk hingst med Star’s Pride som morfar. Exempelvis Lord of All eller Armbro Goal bör vara väldigt lämpliga.

 

 STOETS MORFAR (blivande mormors far): Gärna franskt i denna positionen och helst med lite äldre stam som t ex Arnaqueur, Dahir de Prelong eller Tibur

 

MÖDERNE: Det bör inte vara för snabbt generationstempo på mödernet. Finns Star’s Pride i en x-position är det bra

 

 ÅTERKORSNINGAR: Y+x,4+4 på Star’s Pride är bra om man kan hitta. 4+4 på Fakir du Vivier kan också vara intressant.

 

Wellino Boko

 

Tillhörde kulltoppen redan som treåring och var moralisk Derby-vinnare som knappt slagen från dödens. På 31 starter galopperade han bara en gång och han var aldrig sämre än femma i felfritt lopp. Han hann bara göra en start som femåring innan skadeproblem satte stopp och i come backen som sjuåring visade han att han skulle kunna duga mot den äldre eliten men nya skador gjorde att tävlingskarriären avslutades. Han har relativt gammal stam men med helfranskt möderne och helamerikanskt fäderne så är han väldigt intressant, och mångsidig, avelsmässigt

 

 

STO: Passar nog sämre till alltför grova eller väldigt stora ston.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Wellino Boko har själv inget Speedy Crown-blod och det bör därför vara en klar fördel om hingsten i den här positionen kommer från Speedy Crowns hingstlinje. Helst ska dessutom Star’s Pride finnas i en x-position, vilket är fallet hos bl a J.R.Broline, eller möjligtvis Super Bowl i x-position som hos t ex San Pellegrino eller Alf Palema.

 

 STOETS MORFAR (blivande mormors far): Det får gärna vara Speedy Crown-blod även här men kanske ännu hellre Bonefish/Nevele Pride. Bäst är det kanske med en hingst från Nevele Prides hingstlinje och Speedy Crown på mödernet som t ex Kadabra eller tvärtom som t ex Royal Prestige.

 

 MÖDERNE: Bra om det är ett möderne som visat sig kunna nedärva bra fart och lätta individer. Finns Arnie Almahurst som avkommans mormors morfar så är det ett stort plus. Star’s Pride eller Worthy Boy får gärna finnas i x-position en bit bak.

 

ÅTERKORSNINGAR: 4+4 på Arnie Almahurst är intressant och även 4+4 på Star’s Pride. 3+4 eller 4+4 på Super Bowl kan också vara aktuellt men helst då i y+x-position.

 

Wellino Boko kostar 2500 + 12000 kr 2018 och finns uppstallad på Gocksta stuteri

 

Yarrah Boko

 

Har kommit tillbaka från svåra skador flera gånger och hela tiden tillhört världseliten som äldre.

 

STO: Passar till de flesta typer av ston. Viktigt att stoet är korrekt och rak i framstället och ett klart plus om hon har stora, rejäla hovar.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Hingsten i denna positionen bör vara amerikanskt stammad men jag tycker man ska undvika Super Bowl-blod i närtid. Det skulle däremot vara intressant med en hingst från Valley Victorys eller Noble Victorys hingstlinje med Pine Chip som morfar. Exempelvis Even Better Odds eller Adrian Chip.

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): Gärna en hingst med franskt blod i denna positionen men helst inte helfransk utan det kan vara passande med hingstar som t ex Peace On Earth eller Pale Amber.

 

MÖDERNE: Det får gärna vara franskt en bit bak på mödernet, speciellt om det är Fakir du Viviera i en x-position, men man ska försöka undvika Super Bowl även här.

 

ÅTERKORSNINGAR: 3+4 på Pine Chip är intressant. 4+4 på Fakir du Vivier och/eller Meadow Road kan också visa sig gångbart. Återkorsningar på Super Bowl bör helst vara 4+5 eller längre bak.

 

Yarrah Boko kostar 3+25000 kr och finns på Löftadalens stuteri 2018

 

Yorktown Gunner

 

Tävlade i Kanada som unghäst och vann större lopp både som två- och treåring. Blev en godkänd snabbloppare i Sverige som äldre. Har väldigt gammal stam. Helbrodern, och topphästen, B.Cor Pete är hela 14 år äldre (född -89) och inte ens då var stammen speciellt modern. Trots att stammen är helamerikansk så är detta en typisk outcross-hingst då han helt saknar inslag av såväl Speedy Crown som av Super Bowl.

 

STO: Passar till de flesta typer av ston. Gör inget om de är grövre och lite bredare i bringan. Helst ska stoet vara korrekt i sitt framställ.

 

STOETS FADER: Skulle vara intressant med Muscles Yankee i den här positionen. Han är väldigt Speedy-tung men har också väldigt tydliga Noble Victory-influenser. Av samma anledning så skulle även Deweycheatumnhowe och Donerail vara intressanta här. En annan individ som bör passa fint här är Gift Kronos.

 

STOETS MORFAR: Gärna en Super Bowl-son i den här positionen och kanske allra helst någon som är återkorsad y+x på Star’s Pride som t ex Express Ride, Atas Fighter L, Somatic eller Royal Troubador.

 

MÖDERNE: Noble Victory får gärna dyka upp i fjärde-femte led här och det är okej med franska inslag en bit bak men det allra viktigaste är att det finns fin fart i mödernet. Gör inget om det finns lite temperament i mödernet heller-

 

ÅTERKORSNINGAR: Finns inga speciella återkorsningar att eftersträva förutom y+x på Noble Victory.

 

Yorktown Gunner kostar 1500+12000 kr och finns på Sättersbo Stuteri 2018