Travessen
 
PM möter SH VV möter I d G Echo Topphästarna Den underskattade Den gömda faktorn Den argaste Sant eller falskt? y+x Topphästarna 2 Maharajah - topp eller flopp?
Hem Andelar/Till salu Dynamit i blodet Auktioner Debatt och krönikor Avelssäsong 2022 Korta avelsfunderingar Tjänster och böcker

Den argaste

 

Den argaste av dem alla

 

Jag tänkte här göra en tillbakablick på K.C.Optimize´s stamtavla. Orsaken till att jag valde att köpa in K.C.Optimize var,

till stor del, hans mormors mormors mor Thankful och det är där jag börjar berättelsen.

 

Thankful

 

Thankful föddes 1952 och var efter championhingsten Hoot Mon u Magnolia Hanover. Hon presterade inga stordåd på

 tävlingsbanan utan togs till avel tidigt. Detta på grund av att hon var väldigt svårhanterlig. Hon hade helt enkelt ett

fruktansvärt humör. I stallet kallades hon kort och gott för ”Little Evil”.

 Hon var också svår att få dräktig, skulle det visa sig, och därför dröjde det ända tills 1961 innan hon fick sitt första föl.

 Detta föl fick namnet Pompous (e Star´s Pride) och han visade tidigt att han ärvt sin mammas humör och kastrerades

därför. Han tävlade därefter framgångsrikt och sprang in drygt 76 000 dollar (en ansenlig summa på 60-talet) och tog

rekordet 14,1.

 

Då man upptäckte Pompous kapacitet så betäckte man Thankful med Star´s Pride återigen trots att hon var svår att

ha att göra med. 1964 föddes Thankful´s Star, ett sto som gick till avel omgående men som aldrig blev någon succé i avelsboxen. Denna gren av Thankful´s moderslinje är utdöd trots att Thankful´s Star fick hela 12 föl.

 

1965 fick då Thankful det föl som kom att revolutionera travsporten. Nevele Pride (Star´s Pride) såg nämligen dagens ljus. Han hette från början Thankful´s Major men döptes om efter att han sålts på auktion, som ettåring, för 20 000 dollar. Nevele Pride dominerade fullständigt sin kull som unghäst och tjänade 873 238 dollar under sin karriär. Han satte världsrekord efter världsrekord på alla möjliga bantyper. 1969 raderade han även ut det absoluta världsrekordet med tiden 1.11,3a 1609m. Det förra världsrekordet hölls av Greyhound (satt 1938) och alla experter var överens om att Nevele Pride var ett fenomen av lika stort mått som denne. När Nevele Pride noterade sitt rekord var han dessutom skadad och det är troligt att anta att han hade kunnat springa ännu fortare  om han hade varit vid sunda vätskor. Efter fyraåringssäsongen togs Nevele Pride till avel där han lyckades mycket väl. Att Nevele Pride var mammas pojke rådde det inget tvivel om. Han hade nämligen ärvt hennes hetsiga humör.

 

 1966 föddes en helsyster till Nevele Pride nämligen Precious Star och hon kom så småningom att bli mormors mormor till K.C.Optimize via sin dotter Noblessa Sund. Hon köptes tidigt till Sverige och tävlade här men utan någon större framgång. Därför togs hon till avel på Erikssund Säteri där hon fick två avkommor. Förutom Noblessa fick hon Oden Sund (13st 4-1-2) innan hon alltför tidigt gick bort.

 Efter Precious Stars födelse gjordes åtskilliga försök att göra Thankful dräktig på nytt men det visade sig vara svårt. Dels för att hon var svårhanterlig och dels för att hennes fertilitet inte var den bästa.

 I slutet av 60-talet, berättar Bo Fransson på cd-skivan Höghastighetshästarna, åkte en delegation med svenskar över till USA för att besiktiga och eventuellt köpa Thankful. Veterinäryrket var mer utvecklat i Sverige och möjligheterna att få henne dräktig här ansågs vara större. När delegationen kom fram till Thankfuls hage så la hon öronen bakåt och sprang.. Det var en stor hage och svenskarna började jaga henne i jeep. När de kom ifatt henne så stannade de jeepen och klev ut men möttes då av en hotfull Thankful och en närmare besiktning var inte att tänka på. Därför blev det inte heller något köp.

 

1973 lyckades man återigen få Thankful dräktig. Denna gång med Super Bowl och resultatet av detta blev Keystone Torpedo. Han hann inte tävla så mycket då han hade skadeproblem men då han hade ett högt avelsvärde så togs han till avel 1979. Han lyckades hyggligt i aveln.

 Fler avkommor fick inte Thankful och hon dog 1975. ”Little evil” lever dock kvar genom bl a K.C.Optimize men vi får hoppas att hennes temprament inte gör det.

 

Av Hans Albertsson

 

Källor: Cd:n Höghastighetshästarna, WWW.worldoftrotters.com, www.blodbanken.nu och http://pathway.ustrotting.com