Travessen
 
PM möter SH VV möter I d G Echo Topphästarna Den underskattade Den gömda faktorn Den argaste Sant eller falskt? y+x Topphästarna 2 Maharajah - topp eller flopp?
Hem Andelar/Till salu Dynamit i blodet Auktioner Debatt och krönikor Avelssäsong 2022 Korta avelsfunderingar Tjänster och böcker

Topphästarna 2

Topphästarnas gemensamma nämnare, del 2

 

Återigen har jag roat mig med att försöka hitta en gemensam nämnare hos de svenskfödda topphästar, som nu är aktiva. Med hjälp av andra avelsintresserade i FB-gruppen ”Travhästavel” så kom jag fram till att kvintetten Sauveur, Digital Ink, Readly Express, Nimbus C.D. och On Track Piraten var fem hästar med hög kapacitet som förtjänade en liten djupare koll.

 

Nu skulle det här kunna bli det kortaste avsnittet i stamanalysens historia eftersom det visar sig att alla dessa fem är avlade efter samma grundläggande mönster. Därför har jag också sorterat ut tre individer som minst tre av dessa topphästar har gemensamt, utöver Star’s Pride och Speedy Crown som finns i “alla” travhästar. Fast vi börjar med det grundläggande gemensamma mönstret.

 

Alla fem har:

 

* En förälder som kommer från Star’s Prides hingstlinje.

* Minst 20 % franskt blod

* En förälder som har 100 % amerikanskt blod i de närmaste fem generationerna.

 

När vi så har hittat det generella mönstret så kikar vi lite närmre på vilka individer som kan tänkas vara en genetisk språngbräda till framgång:

 

Bonefish

 

Är en vanligt förekommande individ i den moderna travhästen men jag tycker ändå att han förtjänar att lyftas fram. Speciellt nu när hans gren av Star’s Prides hingstlinje har fått enormt uppsving genom Ready Cash (som har Bonefish som farfars farfar). Detta visar också på att hans gener är ett utmärkt komplement till det franska blodet.

 

Av de fem topphästarna så har Bonefish tydligast influens hos Readly Express där han finns i y+x-position, 5+4.

Även hos On Track Piraten har han en väldigt framträdande roll då dennes mamma, Monrovia, är återkorsad, 4+4, på just Bonefish.

Nimbus C.D. är själv återkorsad 5+4 på Bonefish.

Hos Sauveur finns Bonefish med en bit bak som morfar till mormors far, Supergill.

Digital Ink däremot är helt fri från Bonefish.

 

Matina Hanover/Mack Lobell

 

Matina Hanover är väl mest känd som mamma till Mack Lobell men hon är också mormor till bl a avelshingstarna American Winner och Enjoy Lavec. Hos fyra av de fem topphästarna så finns hon i fjärde led.

Extra inflytelserik är hon kanske hos Readly Express då han kommer från hennes möderne och Matina är hans mormors mormor.

Både On Track Piraten och Nimbus C.D. har Mack Lobell som mormors far och Sauveur har Mack Lobell som morfars far.

Digital Ink däremot saknar inslag av Matina Hanover.

 

Kimberly Kid

 

Kimberly Kid (född 1950) är kanske inte så känd för den breda massan och han misslyckades med att skapa en egen hingstlinje då hans främsta son Formal Notice inte lyckades speciellt bra i aveln. Genom sin dotter, Lady Jane, lyckades Formal Notice dock bli mormors far till S.J.’s Photo och därmed fick han också sin plats säkrad i den moderna travhistorien. Nu tycker ni så klart att jag är långsökt som hävdar att Kimberly Kid skulle kunna ha någon större genetisk påverkan i dessa topphästar. S.J.’s Photo är inte heller speciellt lik sin mormors farfar men däremot så har jag upptäckt att många av de söner och döttrar som S.J.’s Photo är far till har betydligt fler likheter med Kimberly Kid än med S.J.’s Photo. Exempelvis S.J.’s Caviar.

 

ladda ned     image

Kimberly Kid                                           S.J.’s Caviar

 

Digital Ink har S.J.’s Photo som farfar och Nimbus C.D. har honom som farfars far. Anledningen att jag nu lyfter upp Kimberly Kid lite extra är dock för att han även finns i Sauveurs stamtavla. Det var så att han inte riktigt lyckades som avelshingst men fick sin revansch som mormors far och, genom sin dotter Delicious, så stoltserar han i den rollen hos bland andra Hambeltonian-vinnaren Park Avenue Joe (666 000 USD), Kentucky Futurity-vinnaren Personal Banner (605 000 USD) och Easy Lover (1,9 miljoner). Just Easy Lover är morfar till Sauveur. Det är fullt möjligt att gener från 1953 års Kentucky Futurity-vinnare, Kimberly Kid, är med och formar dagens storstjärnor, även om han är en liten del i pusslet.

Readly Express och On Track Piraten saknar dock Kimberly Kid i stammen.

 

Summering

 

Om vi leker med tanken att Sauveur, Digital Ink, Readly Express, Nimbus C.D. och On Track Piraten är Sveriges mest kapabla travhästar för dagen så bör man alltså sträva efter, när man till våren ska betäcka sitt sto, att komplettera sin märrs gener så att avkomman får:

 

* En förälder som kommer från Star’s Prides hingstlinje.

* Minst 20 % franskt blod

* En förälder som har 100 % amerikanskt blod i de närmaste fem generationerna

* Bonefish, gärna genom en återkorsning i någon form

* Matina Hanover i fjärde led

* Kimberly Kid i bakstammen

 

Sauveur och Nimbus C.D. har alla dessa faktorer så det är väl ingen vild gissning att de kommer att dominera de svenska storloppen 2016.

 

/Hans Albertsson

 

Källor: Blodbanken.nu, travsport.se, Sophia Pedigrees, sporthors