Travessen
 
PM möter SH VV möter I d G Echo Topphästarna Den underskattade Den gömda faktorn Den argaste Sant eller falskt? y+x Topphästarna 2 Maharajah - topp eller flopp?
Hem Andelar/Till salu Dynamit i blodet Auktioner Debatt och krönikor Avelssäsong 2022 Korta avelsfunderingar Tjänster och böcker

Maharajah - topp eller flopp?

Jag har vid ett flertal tillfällen skrivit om effekten av y+x-korsningar på Super Bowls/Star's Prides hingstlinje och det är något jag tycker är spännande att följa upp för att se om det håller i sig genom generationerna. Därför kikade jag lite extra på Maharajahs förärvning nyligen och det finns en tendens att mönstret håller i sig. Jag kikar givetvis inte bara på y+x-korsningar utan tittar på avkommorna lite mer generellt också.

 

Först en liten blick tillbaka på Maharajahs hingstlinje. Maharajah är själv återkorsad på Super Bowl 3+4,y+x. Maharajahs pappa, Viking Kronos, är korsad 3+4,y+x på Star's Pride. Maharajahs farfar American Winner är, även han, återkorsad på Star's Pride 2+4,y+x. Farfars far, Super Bowl, är återkorsad 3+3,y+x på Volomite medans farfars farfar, Star's Pride själv, är återkorsad 4+4,y+x på Peter the Great. Tydliga och starka (där individen befinner sig på y-linjen samt i en x-position i direkt kontakt med mödernet eller morfars möderne) y+x-korsningar hela vägen alltså. Mönstret fortsätter några generationer till men då är vi väldigt långt bak i tiden. Frågan är då om Maharajah är avelsmatadoren som ska föra mönstret vidare till nästa generation.

 

Som vanligt så kikar jag enbart på svenskfödda avkommor. Jag har använt avkommor födda 2015 eller tidigare för att se ifall det finns en tendens och det rör sig alltså om 244 avkommor. Givetvis befinner sig lejonparten bara i början av sin karriär så alla resultat ändras varje dag men med dagens datum som utgångspunkt så såg det ut som redovisat nedan.

 

10 % vinstrikaste Maharajah-avkommorna per den 12/7-2018, avrundat till närmast passerat 100 000-tal.


    1. Makethemark 3,5 miljoner

    2.Mulligan 2 milj

    3.A Sweet Dance 1,2 milj.

    4.White Lightning 1,2 milj.

    5.Magic Gwin 1,2 milj

    6.National Prince 800k

    7.Transcendence 800k

    8.Unstirred Drink 800k

    9.Schatzi Fayline 700k

   10.Who's Who 700k

   11.Great King Wine 600k

   12.Mamasan 600k

   13.Felicity Shagwell 600k

   14.Devil Sound 600k

   15.Maharani de Baroda 600k

   16.Under the Counter 500k

   17.It's Showtime Zaz 500k

   18.Violet Hill 500k

   19.Baronesse Ima 400k

   20.Virunga 400k

   21.Unaffected Laugh 400k

   22.Hossiana Boko 400k

   23.Aleppo Pine 400k

   24.Eldorado B. 400K


Redan med hjälp av dessa tidiga siffror kan man se att Maharajah är en avelshingst av god kvalité. Jag, personligen, brukar tycka att om en avelshingst lämnar minst 2 % miljonärer, oaktat stomaterial, så har han gjort det bra. Med fem miljonärer på 244 avkommor så är det något som Maharajah redan uppnått och med tanke på avkommornas unga ålder samt uppbackning med bra stomaterial så bör siffrorna förbättras ytterligare.

Vad är det då för korsningar som ligger bakom dessa individer? Jag har inte möjlighet att gräva i alla detaljer just nu utan nöjer mig att titta på de generella dragen.

 

Makethemark var ju en tidig jättetalang och har fortsatt sin utveckling hela vägen upp i eliten. Återkorsad 4+4 på Speedy Crown och Yankee Bambino som mormors morfar. Saknar stark y+x-korsning.


Mulligan var en pålitlig kulltopp som unghäst och bl a tvåa i Derbystoet. Mamman Music la Marc är återkorsad på Bonefish och har Netted (e Bonefish) som mormors far och trivs utmärkt med Maharajahs franska influenser samt Bonefish-inslag, via Viking Kronos. Dessutom återkorsad 4+4 på Super Bowl.


A Sweet Dance debuterade i september som tvååring med galopp och var senare i samma månad tvåa och har därefter radat upp 7 raka segrar, ofta i tuffaste konkurrens. Väldigt fint korsad 4+4,y+x på Super Bowl och 4+4 på Speedy Crown. Mamman Sugar Step blev dubbelmiljonär.


White Lightning hade en fin treåringssäsong med över miljonen intjänat. Korsad 4+4 på Super Bowl och 4+4 på Speedy Crown. Y+x ligger på Worthy Boy.


Magic Gwin visade viss kapacitet redan som treåring men hade en del problem och utvecklingen har istället kommit som fyra- och femåring. Stark y+x,4+4 på Super Bowl.


National Prince var inte så tidig av sig men började rada upp segrar som fyraåring. Korsad y+(x+x) på Star's Pride.


Transcendence har varit lite ojämn men visar på en stadig utveckling. Svag y+x,4+5 Super Bowl. Korsad Maharajah- uue Alf Palema. En korsning som annars varit överraskande svag hittills på få individer.


Unstirred Drink gjorde det bra under treåringssäsongen. Återkorsad 4+4 på Speedy Crown, x+(x+x) på Noble Victory samt svag y+(x+x) på Star's Pride.


Schatzi Fayline har stannat av lite i utveckling efter ett fint fjolår men nöter på hyggligt. 4+4 på Speedy Crown. Stark y+x på Worthy Boy.


Who's Who segervan herre som det bör finnas utveckling kvar i. Stark y+x,4+5 på Super Bowl och ett franskt toppmöderne. Främst av sju (födda 2015 eller tidigare) som är korsad Maharajah- ue From Above vilket är en korsning som inte levererat så bra som förväntat hittills.


Great King Wine blandar och ger lite men visar hög kapacitet i sina bästa stunder. Korsad 4+4 på Speedy Crown och har en stark y+x,4+5 på Super Bowl.


Mamasan tjänade snabba pengar som treåring och verkar kunna bära de pengarna. Återkorsad 4+4 på Speedy Crown.


Felicity Shagwell har visat hög kapacitet redan trots att hon bara är tre år. Återkorsad 4+4,y+x på Super Bowl. Toppstoet Rae Boko som mormor.


Devil Sound stabil individ under stadig utveckling. Korsad 3+4 på Speedy Crown, svag y+x på Star's Pride.


Maharani de Baroda är en pålitlig donna som fortsätter utvecklas. 4+4 på Speedy Crown. Mamman, Wiona, har Missile Toe i dubbla x.


Under the Counter inledde karriären hyggligt och verkar vara under stark utveckling. Återkorsad 3+4 på Super Bowl, 4+4 på Bonefish, 4+4 på Speedy Crown och stark y+x på Star's Pride.


It's Showtime Zaz är en segervan herre. Korsad 4+3 på Speedy Crown. Svag y+(x+x) på Worthy Boy


Violet Hill är en tålig märr som segrat bl a i Diamantstoförsök. 4+3 Super Bowl, 4+4 Speedy Crown. Miljonärskan Green Chili är mamma.


Baronesse Ima har tjänat merparten av sina pengar i ett lopp men visar att hon kan bära pengarna. Netted som mormors morfar gillar Bonefish-inslagen via Viking Kronos och franska inslag på Maharajas möderne. Svag y+x Star's Pride.


Virunga hade en fin treåringssäsong med fjärdeplats i BC som topp. 4+4 på Super Bowl, 4+4 på Speedy Crown och svag y+x på Star's Pride


Unaffected Laugh stod för många stabila lopp men tillhörde aldrig kulltoppen. x+x på Nevele Diamond.


Hossiana Boko verkar vara under fortsatt utveckling. Stark y+x,4+3 på Super Bowl. 4+4 Speedy Crown.


Aleppo Pine verkar vara en väldigt stor talang. Svag y+x på Star's Pride. Mamman Pine Cone C.A. är återkorsad på Valley Victory, ett blod som Maharajah saknar.


Eldorado B. Har varit lite sen av sig men utvecklingen verkar ha tagit fart nu. Stark y+x,4+4 på Super Bowl. x+x,4+3 på Tibur.Det är naturligtvis svårt att sammanfatta detta lite kort. Mycket 4+4 på Super Bowl och Speedy Crown men det är naturligt då det är många ston i den generationen som är aktiva. Y+x,4+4 på Super Bowl är som väntat överrepresenterat men det återkommer vi till. Oväntat få ston med Netted som mormors far som tagit chansen med Maharajah. Bör finnas drygt ett hundratal sådana ston i Sverige men bara två har prövat lyckan hos ”Marre”, båda avkommorna tillhör alltså de 10 vinstrikaste procenten. På förhand så var korsningarna ”Maharajah-ue From Above”, ”Maharajah-uue Alf Palema” och ”Maharajah-u Valley Victory-återkorsat sto” troliga plusvarianter men hittills så är de korsningarna, i bästa fall, medelvarianter. Nu är underlaget litet och med en tre-fyra bra individer i nästa kull så ser det kanske annorlunda ut


Y+x,4+4 på Super Bowl


Det är förmodligen den mest lyckosamma y+x-korsningen i Maharajahs fall. På sikt kanske American Winner kan bli aktuell att återkorsa y+x,3+4 (finns ingen sådan individ på banan än) men jag tror faktiskt att Super Bowl i fjärde led är viktigare att lyfta fram. Jag kikade lite närmare på y+x,4+4 på Super Bowl och hur det har artat sig hittills. Det rör sig alltså om totalt 25 avkommor med den här korsningen. 4 av dem tillhör alltså de 10 vinstrikaste procenten av Maharajahs avkommor (födda 2015 eller tidigare) i nuläget. 10 av dem är bara tre år och vi är i mitten av treåringssäsongen. De 25 är:


-13 Patricia Zaz 232k

-14 Veneer 101k

-14 O.P.Roc 135k

-14 Peakster 85k

-14 Eldorado B. 446k

-13 Ironman Pellini 244k

-13 Todays dominator 53k

-13 Caddie Lavec ostartad

-15 A Sweet Dance 1,2 miljoner

-15 Another Lucky Day 6k

-15 Majah Winner 30k

-15 Mahanaman kvalad ostartad

-15 Whataboutyou Zaz 205k

-13 Bee El Cosette 5k

-13 Magic Gwin 1,2 miljoner

-14 Martin de Bos 256k

-14 So Gå Kleopatra 290k

-15 Lumbermans Justina ostartad

-15 Mr Maha 73k

-15 Quality S.W. 65k

-15 Leo Sunrise Inkvalad, ostartad

-15 Felicity Shagwell 658k

-13 Utopi 500 kr

-14 Vicar ostartad

-14 Vishwa ostartad


19 av 25 har startat (76%) och ytterligare två är inkvalade. 9 av 25 har redan tjänat över 200 000 kr (36%). 2 av 25 är redan miljonärer (8%) .

Om vi jämför med snittet för Maharajah så har 161 av 244 startat (65%). 56 av 244 har tjänat över 200 000 kr (22%) och 5 av 244 är miljonärer (2%). Det är alltså väldigt stor skillnad på en ”vanlig” Maharajah-avkomma och på en som är korsad y+x,4+4 på Super Bowl men jag vill, i vanlig ordning, understryka att man måste se till stamtavlan i sin helhet och inte bara titta på en enstaka återkorsning. Man måste också beakta storleken på referensgruppen. Det kommer 9 avkommor, födda 2016, med y+x,4+4-korsning och om alla eller många av dem misslyckas så ser statistiken snart väldigt annorlunda ut.


Siffror och individer har inhämtats från Blodbanken.nu och travsport.se den 13/7 -18. Jag reserverar mig för eventuella fel. Ser du ett grövre misstag så går det bra att rapportera det till hans@travessen.se