Travessen
 
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Ö
Hem Andelar/Till salu Dynamit i blodet Auktioner Debatt och krönikor Avelssäsong 2020 Blogg Tjänster och böcker

Avelssäsong 2020

Tumble Dust


Tumble Dust var en tidig unghäststjärna som ingår i en väldigt stark syskonskara (u Affinity), som kunde varit ännu starkare om inte marknadskrafterna styrt hingstvalen. Storasyskonen Photo Maxx (e S.J.'s Photo), Spirit of the Day (e Amigo Hall) och Hard Livin (e S.J.'s Caviar) var alla gedigna tävlingshästar och miljonärer. Frågan är dock om inte Tumble Dust var den största talangen. Tumble Dust startade som tvååring och segrade i Svampen, befäste sin position i kulltoppen med en andra- respektive tredjeplats i E3 och krönte karriären som fyraåring med seger i danskt Derby samt seger i Criterium Continental på Vincennes. Han segrade över kort, medel och lång distans och satte rekordet 10,7am. Tyvärr stoppades karriären sedan upp av skador och hans främsta merit som äldre blev tredjeplatsen i EM för femåringar, före hästar som t ex Papagayo E. och Ringostarr Treb.


Som vanligt när det dröjer några år för länge med att göra avelsdebut; uppfödarna glömmer bort hur bra han var. Det är antagligen anledningen att han fått relativt få ston i inledningen av avelskarriären och också att han är så lågt prissatt. Med sina 2 + 13 000 kr så måste han vara en av Sveriges mest prisvärda hingstar.


Vad vill Tumble Dust ha för ston då? Jo, lite ledtrådar kan man nog finna. Av de fyra miljonärerna i syskonskaran så är alltså en e S.J.'s Photo och en e S.J.'s Caviar så det blodet verkar vara gångbart ihop med Tumble Dusts möderne.


Tumble Dust är dessutom korsad y+x på Super Bowl så om stoet har Super Bowl i x-position i tredje-fjärde led så bör det vara ett plus.


Rent exteriört finns det nästan fler likheter med American Winner och Speedy Crown (Speedy Crown finns i dubbla x hos Tumble Dust) än med Super Bowl så även dessa individer skulle vara positiva i x-position hos stoet

 

tumbledust


Det gör alltså inget att blodet är lite av det omodernare snittet och om det skulle finnas franska inslag så torde det inte heller vara något negativt.


Tumble Dust är lätt i typen och medelstor varpå han säkert passar till de flesta typer av ston.


Morfäder som jag tror skulle passa väldigt väl är givetvis dels de med American Winner som morfar, vilket ger 4+4,y+x på American Winner. Exempelvis Celebrity Secret, Flight Dream och Muscle Hill borde passa fint. Även hingstar med Super Bowl som mormors far bör vara lämpliga, speciellt de som även har Speedy Crown i nästa led som t ex Muscle Memory och From Above. Om jag ska lyfta fram någon av de lite extra så blir det nog From Above. Det är inte alltid jag är så förtjust i korsningar hingstens möderne/morfars möderne men i just detta fall så tror jag det kan bli superbra. Både Tumble Dust och From Above kommer från Exciting Speeds möderne (via Panty Raid och Dormitory).


Som mormors far får det sedan gärna vara S.J.'s Photo eller lite äldre franskt blod. Det skulle vara bra för balansen och bryta av lite från Speedy Crown/Super Bowl.


Jag tror att om Tumble Dust får en hyfsad mängd ston av bra kvalitet och rätt stam så kommer han att kunna producera en del riktigt fina avkommor och kanske vara lite högre värderad av marknaden om några år.


 

 

 

 

 

Royal Fighter – En Valley Victory-hingst?Svaret på frågan i rubriken kan tyckas enkelt. Royal Fighter är en Varenne-son. Korsad y+x på Speedy Crown och har Super Bowl 4+3 men anledningen att jag ställer frågan från början är att mormors far Valley Victory verkar ha haft en ganska stor inverkan på Royal Fighters exteriör. Att Royal Fighter har Speedy Somolli som farfars far bidrar ju säkert till det intrycket också. Speedy Somolli är ju även farfar till just Valley Victory.

 

Royal Fighter har blivit känd som en ”late bloomer” och hans största meriter kom som äldre men han gjorde en start som tvååring och blev ”drömmilare” och segrade redan som treåring. Först som sexåring fick han prova att springa utan skor på hovarna och då blev det genast seger i Brons-final. Kanske var de uteblivna unghästframgångarna mer ett resultat av att han togs försiktigt än av att han var speciellt sen.

 

Pappa, Varenne, påminde väldigt mycket om Speedy Somolli och många av dessa drag har gått i arv till Royal Fighter. Dock har han också fått en hel del gener från Valley Victory och dennes möderne vilket gör att Royal Fighter påminner mer om Valley Victory än Speedy Somolli rent exteriört. Jag skulle till och med vilja påstå att de är väldigt lika rent exteriört. Därav uppkommer frågan som jag skrev i rubriken. Är det rent av så att Royal Fighter fått så mycket gemensamma gener med sin mormors far att han närmast är att betrakta som en Valley Victory-hingst?

 

royal fighter sida1     valley victory-01

Royal Fighter                                               Valley Victory

 

Jag väljer i alla fall att gå på den linjen i den här analysen. Jag är tämligen säker på att Royal Fighter kommer att trivas med Speedy Crown/Speedy Somolli-blod i allmänhet och Valley Victory i synnerhet. Däremot så ska man nog undvika franskt blod i någon större utsträckning. Kanske kan man prova om man har en dotter eller dotterdotter till Love You eller Offshore Dream. De är allmänt svårmatchade som morfäder och det är möjligt att Royal Fighter skulle kunna vara nyckeln som låser upp deras Speedy Somolli- resp. Speedy Crown-influenser. Fast då krävs det att resten av stammen är amerikansk, tror jag.

 

Helt säkert kommer Royal Fighter att passa med helamerikanska ston som ger Speedy Somolli 4+4,y+x som t ex Pine Chip-döttrar eller Scarlets Aino-döttrar. På samma sätt kommer han, generellt, att passa med ston som ger Valley Victory i x-position i tredje eller fjärde led, kanske undantaget Chocolatier-döttrar. Jag brukar utnämna några grundkorsningar som jag på förhand är säker på kommer att prestera över hingstens medel. Tre individer som jag tycker vi kan sortera in under kategorin grundkorsning är Make It Happen, Dream Vacation och Formula One. Deras döttrar kommer att lämna riktigt bra avkommor ihop med Royal Fighter. En annan som är tänkbar som lämplig morfar till Royal Fighter-avkommor är Pastor Stephen men jag vågar inte säga att det är en grundkorsning riktigt än trots att det är en fin hingst som är y+x på Valley Victory.


Executive Caviar


Är en ung och spännande S.J.'s Caviar-son som tagit kliv in i aveln efter att ha blivit skadad mitt under treåringssäsongen. 17 starter hann han med innan oturen var framme. Tvåa i Svensk Uppfödningslöpning och segrar i Svampen samt grupp II-loppet Breeders Course (3 years old) . Gensvaret blev också överraskande stort när han 2018 tog klivet in i avelsboxen och över 130 ston betjänades. Hingstar med betydligt tyngre meriter och mer meriterad stam fick endast en bråkdel så många ston. Förklaringen till detta kan ligga i Executive Caviars speciella exteriör. Vi har förvisso sett liknande exteriör hos topptravare förut men det har aldrig riktigt slagit igenom i aveln. Det är annars lätt att föreställa sig att det är åt det här hållet som exteriören hos den moderna travaren ska utvecklas för att vi ska se nästa steg i utvecklingen, fart- och hållbarhetsmässigt. En lätt, långlinjerad kropp med två bra, jämnstora motorer och långa ben med långa upprätade kotor. Sen finns det kanske detaljer som man vill se annorlunda men kan man få fram samma exteriör hos avkommorna så kan det bli en mycket intressant avelskarriär. För att det ska kunna ske så bör man lista ut var denna speciella exteriör kommer ifrån och det är kanske inte helt lätt.

Som alltid när Conway Hall finns i stamtavlan så kan man misstänka att det finns en del influenser från Nevele Pride i exteriören. Ofta när Conway Hall finns som morfar eller mormors far så ser man att de flesta detaljer i överlinjen påminner om Conway/Nevele Prides överlinje men i fallet med Executive Caviar så ser det faktiskt inte ut så utan istället så är det en ”doldis” och en gamling som verkar ha fått stort genomslag genetiskt, nämligen Brisco Hanover och Balanced Image

 

conwayhallöverlinje

Conway Hall-överlinje

neveleprideöverlinje

Nevele Pride-överlinje

executive caviar överlinje

Executive Caviar-överlinje

 

Däremot så kan man se andra detaljer som troligtvis kommer från Nevele Pride t ex i bakre motorn och kotben/kotleder. Detta är detaljer som definitivt är värda att försöka behålla till nästa generation.

 

executivecaviar    s.j.'s photo
  Executive Caviar                   S.J.'s Photo

 

Främre motorn och halsen härstammar genetiskt från många olika individer. Den på hingstlinjen med störst inflytande torde vara S.J.'s Photo. Typmässigt är Executive Caviar något lättare men många detaljer från framställ, främre motor, hals och huvud ser man även hos S.J.'s Caviar och S.J.'s Photo och stammar från Formal Notice/Kimberly Kid. Executive Caviar är definitivt en bra representant för sin hingstlinje.

 

Korsningsmässigt kommer säkert Executive Caviar att fungera ihop med många olika typer av ston. Man behöver troligen inte vara rädd för franska inslag utan i många fall kan det säkert till och med vara positivt. Exempelvis så skulle en sådan som Blue Dream vara intressant i en x-position hos ett sto som korsas med Executive Caviar. Jag vågar dock inte utnämna det till grundkorsning än, kanske mest med tanke på att antalet ston i Sverige med Blue Dream i x-position är begränsade i såväl antal som prestation. Två grundkorsningar är jag helt säker på och det är Executive Caviar-ue Cantab Hall samt Executive Caviar-uue S.J.'s Photo. Det blir alltså två återkorsningsvarianter trots att det inte alls är något måste. De känns bara lite säkrare än övriga alternativ.

Vidare tror jag att det kommer att bli väldigt intressant om han får betäcka ston med Adams Hall som morfar och tror att även döttrar till Adams Hall borde passa ganska väl.

Den individ vars döttrar som passar allra bäst till Executive Caviar är förmodligen Calvin Capar. Hade jag haft ett sto efter honom så hade jag definivt testparat ihop med Executive Caviar i första hand. Såväl blodsmässigt som exteriört bör dessa individer matcha varandra.


Caballion

 

Caballion är exteriört en fin representant för sin hingstlinje och har bra båldjup, liggande och djupa bogar samt den täta framaktionen. Detta är detaljer som man gärna vill se även i nästa generation.

 

caballion     quadrophenio

Caballion                                 Quadrophenio (Foto: Erik Widén)

 

 

Som synes så finns en del likheter mellan Quadrophenio och Caballion i, framför allt, främre motor, hals och huvud. Överlinje kommer dock från ett annat håll och i mina ögon så är det tydligt att huvudinfluensen i den detaljen kommer från Speedy Somolli.

 

 

överlinjess  överlinjecaballion

Speedy Somolli                      Caballion (Foto: Erik Widén)

 

 

Som synes har Caballion ett lite mer rundat och sluttande kors (känslan är att Super Arnie påverkat där) men annars är överlinjerna väldigt lika. Även andra detaljer kan man misstänka härstamma från Speedy Somolli i t ex kotor och ben.

 

Caballion har bra möjligheter att bli en avelshingst med högt anseende om han får rätt ston. Typmässigt så passar han nog med de flesta även om man kanske ska undvika inåttåade ston och stoet får gärna ha liggande bogar för bästa effekt. En given grundkorsning är y+x,4+3 eller 4+4,y+x på Quadrophenio. Avkommorna med den korsningen kommer nästan garanterat att ha ett högre medelsnitt än Caballions samtliga avkommors medelsnitt, förutsatt att det föds fler än 5 med den korsningen. Extra spännande skulle det kanske vara med avkommor e Caballion ue Vikin de Val, även om det knappast kommer att vimla av sådana ston i Sverige. Troligen kommer Caballion också att följa sin hingstlinjes mönster och få effekt av att tillföras ston som ger Workaholic/Speedy Count i x-position inom 4 led. Med stor säkerhet så kommer man också att få se en fin effekt på att korsa 4+4x på Super Bowl. Även det ser jag som en grundkorsning, trots att det är ganska tuff konkurrens om de stona. Den grundkorsning som jag dock håller högst är ston som ger x+x,4+3 eller x+x,4+4 på Speedy Somolli för det kan ge en riktigt fin effekt.

 

 

Korta hingstanalyser

 

Eftersom det varit stort intresse så lägger jag upp hingstanalyser på avelshingstar, företrädelsevis lågprishingstar. Detta för att hjälpa stoägare att välja rätt hingst till sitt sto även om man inte har råd med Ready Cash eller Muscle Hill. Tänk på att avkommor till lågprishingstar kan vara svåra att sälja.

 Analyserna som har gjorts är en form av snabbanalys och jag går inte in för djupt i teoretiska resonemang utan försöker ge enkla och klara riktlinjer för vilken typ av sto som passar vilken typ av hingst. Detta har jag gjort delsför att spara tid och dels för att det ska vara lättare att tolka. Eftersom arbetet varit intensivt, då intresset var större än jag förväntat mig, så hoppas jag det finns överseende med eventuella slarvfel. Om ni upptäcker direkta felaktigheter får ni gärna rapportera till mig på hans@travessen.se eller via "travessen.se" på Facebook. Ni får givetvis även höra av er vid eventuella frågor.

 Hingstarna ligger i bokstavsordning men om man söker efter en speciell hingst så kan man använda snabbvalsknapparna överst på sidan. Hingstarnas förväntade avelskapacitet lägger jag ingen större vikt vid utan syftet är att hitta en så bra blodsmässig match som möjligt:

 

Amour Rapide

 

Amour Rapide är ingen typisk Love You - avkomma utan är relativt lätt, långlinjerad och lite mindre modell. Han startade redan i juli som tvååring och hann med 9 starter det året. Trea i Svensk Uppfödningslöpning och segrade i Breeders Crown. Han trivdes allra bäst på Åby där han på 8 starter, ofta mot tufft motstånd, aldrig var sämre än fyra och tjänade drygt 56 000 per start. Mödernet är omodernt och mamman, Vogue, är lika gammal som farfar Coktail Jet vilket ger vid hand att Love You inte bara tillför franskt blod utan också “nytt” amerikanskt blod som Super Bowl och Speedy Somolli..

 

STO: Passar alla typer av ston. Helst ska stoet ha god hovkvalité och form.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Det är möjligt att det kommer att visa sig vara mest effektivt med en hingst som är hårt inavlad eller har hög IK i denna positionen men jag tror , på förhand, mer på att använda Farifant eller Infinitif här. Deras döttrar ger per automatik en 3+4,y+x på Coktail Jet och i Farifants fall så får man även en 4+3 på And Arifant. På så vis avlar man hårt på Love You och använder Amour Rapides äldre möderne för outcross.

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): Här ser jag gärna en hingst med hög IK och gärna med tunga Speedy Crown-influenser eller Bonefish-influenser från Valley Victorys hingstlinje som t ex Pearsall Hanover respektive Fill V. Man också tänka sig att en sådan som Super Arnie skulle passa utmärkt i denna positionen just ihop med Amour Rapide

 

MÖDERNE: Gärna ett möderne med tydliga Star’s Pride-influenser, gärna genom Super Bowl eller Quick Pay. Franskt blod är inget hinder men jag föredrar nog helamerikanskt.

 

ÅTERKORSNINGAR: 3+4,y+x eller 3+3,y+x på Coktail Jet är intressant. 3+4 eller4+4 på And Arifant likaså. 4+4 på Bonefish är heller aldrig fel.

 

Amour Rapide finns på Sättrans Stuteri 2020 och kostar 0+6000 kr

 

Andover Andover

 

Är , som namnet antyder, en son till Andover Hall och kommer från samma möderne som Florida Pro. Han visade stor talang när han kom som fyraåring till Sverige och radade upp övertygande segrar men fick snabbt problem med fräschören och nådde aldrig de höjder som han hade talang för. Redan som fyråring lades skorna på hyllan.

Avelsdebuten skedde i Danmark 2009 och året därpå fick han 14 danskfödda avkommor. Ingen av dessa har presterat på någon högre nivå. Andover Andovers ägare (familjen Oscarsson) har gett honom chansen med flera fina ston och det har resulterat i bl a miljonärerna Dreams Take Time och Donttellmeanymore.

 

STO: Passar till de flesta typer av ston men man ska nog undvika att betäcka ston av modell mindre med Andover Andover.

 

STOETS FADER: Gärna amerikansk hingst i denna position. Hingstar med Noble Victory som mormors far bör passa fint. Hingstlinjen spelar mindre roll men Valley Victory-hingstar som t ex Muscles Yankee eller Victory Abroad ger 4+3 på Valley Victory och det känns spännande. Även en sådan som Turbo Thrust skulle kunna passa då det istället blir 4+3 på Supergill.

 

STOETS MORFAR: Här ser jag gärna ett franskt inslag eller en son till Super Bowl som t ex Supergill.

 

STOETS MÖDERNE: Mödernet får gärna innehålla många hållbara hästar som tävlat i många år och gjort många starter. Gör inget om det finns lite temperament i mödernet också. Stoets mormors far eller mormors morfar får gärna vara Noble Victory eller Speedy Crown.

 

ÅTERKORSNINGAR: 4+3 eller 4+4 på Valley Victory har bra effekt. 4+3 eller 4+4 på Supergill kan också vara intressant men där är effekten mer osäker.

 

Andover Andover kostar 2+8000 kr 2020

 

Caballion

 

Kommer från Quadrophenios hingstlinje som har en “renande” effekt på sto med helamerikanskt blod. Speciellt om stoet är återkorsat 4+4 eller hårdare. Caballions mamma, Lady Brick, är definitivt den typen av sto då hon är återkorsad på Star’s Pride (3+4), Speedy Scot (4+4) och Dartmouth (4+3). Även om Caballion representerar den hingstlinjen så gör hans helamerikanska möderne att han inte kommer att ha samma outcross-effekt och därför passar han även på ston med franska inslag och jag tror faktiskt det kan vara en fördel om stoet har en fransk morfar och i övrigt är amerikansk i stammen. Här är lite punkter som avgör om ditt sto är en perfekt match för Caballion:

 

STO: Det är viktigt att ston som betäcks med Caballion har ett rakt och fint framställ. Storlek bör inte spela någon större roll.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Ska helst vara en amerikansk hingst med tät bringa, gärna med både Nevele Pride och Speedy Crown i stammen. Om denna hingst har Speedy Somolli som morfar så är det ett extra plus, då det ger en återkorsning 4+4 ihop med Caballion. Däremot ser jag helst att han saknar Super Bowl-blod i de närmaste tre leden av sin stamtavla. Exempelvis kan Gift Box och Deweycheatumnhowe vara lämpliga som morfar till Caballion-avkommor

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): Som jag skrev i texten ovan så ser jag gärna att stoet har en morfar med tydliga franska influenser t ex Arnaqueur, And Arifant eller Ogorek men det är inget måste. Det fungerar också med äldre amerikanska hingstar som Songcan, Nevele Pride eller Speedy Somolli.

 

MÖDERNE: Om varken stoets far eller morfar har franska inslag så får gärna mödernet ha det i bakstammen. Mödernet behöver inte producerat en massa stjärnor men däremot är det en klar fördel om det har en hög startprocent.

 

ÅTERKORSNINGAR: Den enda återkorsning som man aktivt bör söka är på Speedy Somolli, helst 4+3 eller 4+4 men även 4+5 kan vara en plusfaktor.

 

Caballion kostar 2000+18000 och han finns uppstallad på Sättrans stuteri

 

Hard Livin

 

Kommer från en syskonskara med flera miljonvinnande syskon. Själv har han tjänat fem miljoner och visade stundtals en mycket hög kapacitet. Som en sonson till S.J.’s Photo är han ett klart intressant tillskott i den svenska hingstparken.

 

STO: Passar till del flesta typer av ston. Viktigt att stoet har ett rakt och fint framställ.

 

 STOETS FADER (blivande morfar): I den här positionen ser jag gärna en hingst med Valley Victory som morfar. Lämpliga individer här skulle t ex Chip Chip Hooray, Laddie eller Make It Happen vara. Man bör undvika Super Bowl-söner.

 

 STOETS MORFAR (blivande mormors far): Finns inget speciellt att undvia i denna position. Till skillnad från tidigare punkt så ser jag gärna en Super Bowl-avkomma här. Exempelvis Express Ride, American Winner eller Joie de Vie,

 

 MÖDERNE: Självklart är det bra om det finns Hickory Pride i x-position längs mödernet. Hög startprocent är extra viktigt.

 

ÅTERKORSNINGAR: Ser gärna 4+4 eller 4+3-korsning på Valley Victory och även 4+4 på Super Bowl . Y+x på Hickory Pride är att föredra.

 

Hard Livin kostar 2+19000 kr och finns på Björkhaga stuteri 2020

 

 

 

Var en tidig unghäststjärna i USA. Kommer från samma möderne som Valley Victory, vilken också är hans farfar. Tagliabue som morfar och Homesick som mormors far gör honom lite annorlunda stammässigt.

 

STO: Passar alla typer av sto.

 

STOETS FADER: Ser gärna en hingst med Super Bowl som farfar eller morfar här exempelvis Viking Kronos eller Like a Prayer. Ännu hellre får det vara en med franskt påbrå också t ex Coktail Jet, Jocose, Wellino Boko.

 

STOETS MORFAR: Hingstar med Speedy Somolli som morfar bör fungera fint i denna positionen t ex Foolish Crown, Super Pleasure eller Gift Box.

 

MÖDERNE: Bra om det finns Speedy Crown i bakstammen på mödernet. Franskt blod bör heller inte vara negativt. Hög startprocent på mödernet är viktigare än t ex tidighet.

 

ÅTERKORSNINGAR: 4+4 på Speedy Crown och/eller Super Bowl bör man försöka få till. 3+3,y+x på Valley Victory hade varit intressant.

 

Ken Warkentin står 2020 på stuteri Håleryd och kostar 0+25000 kr

 

 

Lord Capar

 

Var en tidig unghäststjärna och som Varenne-son känns han intressant i aveln trots ett äldre, lite annorlunda, möderne.

 

STO: Passar fint till lite större ston. Helst ska stoet ha långa kotben.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Gärna en hingst med Speedy Somolli som morfar i denna positionen. Exempelvis American Winner, Pine Chip och Kaisy Dream. Alf Palema bör dock undvikas.

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): I den här positionen ser jag helst en hingst från Nevele Prides hingstlinje. Exempelvis Zoot Suit, Meadow Road eller Viking’s Way

 

MÖDERNE: Väldigt gärna ett möderne med hög startprocent som ger avkommor som tävlar mycket och länge.

 

ÅTERKORSNINGAR: Man bör definitivt söka en y+x på Speedy Somolli 4+4 eller 4+3. Även Speedy Crown 4+4 kan vara intressant.

 

Lord Capar kostar 0+10 000 kr och finns på Sättrans Stuteri 2020.

 

Muscles Wiking BR

 

Var en tidigt utvecklad talang och dominerade i de norska unghästloppen som tre- och fyraåring. Han är linjeavlad på Valley Victory (2+4) men är inte speciellt lik honom. Istället har han fått främre motorn och framstället från sin far Muscles Yankee emedan resten av exteriören påminner mer om Speedy Crown. Kikar man på det lite djupare blodsmässigt så är Speedy Crown i väldigt centrala positioner, (y+x)+x, och har troligen fått ett tydligt genomslag. Det i sin tur kan ju vara intressant avelsmässigt.

 

STO: Ska inte användas till den grövsta typen av ston. Bringan ska helst vara medel eller smal och framstället måste vara någorlunda korrekt.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Helst ingen hingst från Valley Victorys hingstlinje här. Däremot ser jag gärna en son till Viking Kronos här som lämnar Speedy Crown i x-position i femte led. Raja Mirchi, Turbo Sund och Going Kronos bör passa fint ihop med Muscles Wiking BR och kanske speciellt den sistnämnde.

 

 STOETS MORFAR (blivande mormors far): Ingen stor och grov hingst i denna positionen och helst inget Valley Victory-blod här heller. Däremot får gärna Speedy Crown finnas i x-position även här. Även hingstar som t ex Supergill och Sugarcane Hanover skulle kunna vara intressanta i denna position.

 

 MÖDERNE: Som i de flesta andra fall så är det ett plus om det är en hög startprocent på mödernet och gärna att det finns flera individer med riktigt många starter. Styrka och bra temperament är viktigare än snabbhet.

 

ÅTERKORSNINGAR: 4+4 på American Winner tycker jag man ska eftersträva. Kan man få till en 4+4,y+x på Baltic Speed så kan det vara spännande. 4+4 på Speedy Crown är också intressant men det viktigaste är Speedy Crown finns i minst en x-position. Det går även att återkorsa 3+4 på Valley Victory men för mig är det inte prioriterat.

 

Muscles Wiking BR kostar 500+6000 kr och finns i Skåne på Bellinga Hästcenter (prissänkt pga Corona)

 

Noras Bean

 

Har en gammalmodig stamtavla och som en son till Super Arnie så är han en representant för Super Bowls/Star’s Prides hingstlinje. Han har lite franskt på mödernet men är till större delen amerikansk i stammen. Han är en kvadratisk hingst med två stora, fina motorer.

 

STO: Noras Bean passar sannolikt till de flesta typer av ston dock bör man kanske undvika att betäcka de allra grövsta stona med honom.

 

 STOETS FADER (blivande morfar): Man bör undvika hingstar från Super Bowls hingstlinje i denna position. Då Noras Bean är helt fri från Speedy Crown-blod så tycker jag man bör tillföra det i denna position helst ser jag att det sker via Valley Victory. Mest lämpad som morfar till Noras Beans avkommor kan en sådana som Flirtin Man och Up Front Larry vara. De representerar båda Victory Songs hingstlinje och deras mödrar är återkorsade på Speedy Crown. Den förstnämnda ger dessutom en bra y+x på Super Bowl ihop med Noras Bean.

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): Även i den här positionen bör man undvika Super Bowls hingstlinje och helst ska han inte finnas i närtid i stammen. Däremot gör det inget om det finns franska inslag här. Både Defi d’Aunou och Cezio Josselyn skulle passa fint här ihop med Noras Bean. Även en son till Arnie Almahurst skulle fungera fint här och ge en 4+4 återkorsning på denne.

 

MÖDERNE: Det är naturligtvis jättebra om Star’s Pride finns i en x-position en bit bak på mödernet.

 

ÅTERKORSNINGAR: 4+4 på Arnie Almahurst kan ha en positiv effekt. Även 4+4 eller 4+5,y+x på Star’s Pride är bra.

 

Noras Bean kostar 500+6000 kr och finns i Skåne på Bellinga Hästcenter (prissänkt pga Corona)

 

Oasis Bi

 

Har en lite annorlunda stamtavla men av mycket hög kvalité. Både hans far, Toss Out, och hans mor, Up Front JM, är återkorsade på Bonefish. Han kommer från Star’s Prides hingstlinje via Super Bowl men ligger en generation längre fram än söner till t ex Express Ride och Super Arnie.

 

STO: Troligtvis passar han både till stora, grova ston och till små, lätta. Det enda som kanske bör undvikas är ston som har en mankhöjd över 170 cm.

 

 STOETS FADER (blivande morfar): Bör fungera utmärkt med t ex Alf Palema. Då blir det automatiskt 4+4 på Speedy Crown och 4+4,y+x på Super Bowl.

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): Här får det väldigt gärna vara Bonefish-blod. Det kan både vara franskt som t ex Viking’s Way eller amerikanska hingstar som t ex Another Miracle.

 

MÖDERNE: Det får gärna finnas franskt blod en bit bak på mödernet. Star’s Pride i x-position skulle också vara ett plus

 

 ÅTERKORSNINGAR: 4+4 på Speedy Crown är bra och 4+4,y+x på Super Bowl likaså. 4+3 på Victory Dream skulle också vara väldigt intressant.

 

Oasis Bi kostar 4+35000 kr 2020

 

 

One Too Many

 

Tillhör en väldigt stark syskonskara där även halvbrodern Intoxicated och helbrodern Never Again finns i svensk avel. Som son till Viking Kronos så är han oviss men spännande.

 

STO: One Too Many bör passa till alla typer av ston.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Blir nog bäst med en helamerikansk hingst i denna positionen och dessutom ska det helst vara en relativt ung hingst. Kan man dessutom få till en y+x på American Winner, som det blir med t ex Celebrity Secret, Classic Photo och Diesel Don, så vore det väldigt intressant.

 

 STOETS MORFAR (blivande mormors far): Här tycker jag att man gör bäst i att föra in lite franskt blod. Gärna en hyfsat modernt stammad herre som t ex Coktail Jet eller Ganymede.

 

MÖDERNE: På det hela taget så är One Too Many kompatibel med de flesta typer av möderne men jag tror det är ett klart plus om det finns Speedy Crown/Speedy Scot-influenser en bit bak.

 

 ÅTERKORSNINGAR: 3+4,y+x på American Winner känns väldigt intressant. 4+4 på Bonefish och 4+4 på Speedy Crown är också plusvarianter.

 

One Too Many kostar 3+20000 kr och finns på Myrsjö Gård 2020

 

Pojke Kronos

 

Är en toppstammad individ som dock inte blev så bra på tävlingsbanan som inledningen lovade. Mamman är halvsyster med bl a Lovely Godiva och mormor är Elitsto. Som en son till Donato Hanover så är han givetvis en spännande rookie på den svenska hingstmarknaden.

 

STO: Bör passa till de flesta typer av ston.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Alla hingstar som har Garland Lobell som morfar är ett utmärkt val i denna positionen. Exempelvis Judge Joe eller Dreamaster. Allra bäst tycker jag dock att Cantab Hall bör vara. Han känns som idealisk ihop med Pojke Kronos.

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): Det skulle naturligtvis vara intressant med Ideal du Gazeau eller Peace on Earth i den här positionen men ännu mer intressant skulle King Conch vara. Han skulle ge x+x,4+4 på Conch och 4+4 på Speedy Crown.

 

 MÖDERNE: Det får gärna finnas franskt en bit bak på mödernet.

 

ÅTERKORSNINGAR: Flera intressanta korsningar att söka. Y+x,4+4 på Garland Lobell, x+x,4+4 på Conch, 4+4 på Speedy Crown har jag redan nämnt. Även 4+4 på American Winner känns intressant och kanske även 4+4 på Donerail.

 

Pojke Kronos kostar 2+15000 kr och finns på Västerbo Stuteri 2020

 

Quarcio du Chene

 

Representerar Victory Songs hingstlinje, precis som bl a Andover Hall och Zola Boko. Han har, under sin tävlingskarriär, gjort sig känd som en karismatisk men lite besvärlig herre.

 

STO: Passar till de flesta typer av ston. Det är en fördel om stoet har en kort hals.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Måste vara en amerikansk hingst i denna positionen möjligtvis undantaget om man har ett sto e Pad d’Urzy. Han ger y+x,3+4 på Sharif di Iesolo. Bästa matchen tror jag är hingstar från Super Bowls hingstlinje som t ex Super Arnie eller Running Sea. Extra plus för den sistnämnde som dessutom har Speedy Crown som morfar och ger 4+4på honom ihop med Quarcio du Chene.

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): Här gör det ingenting om det finns en fransk hingst. Extra bra är det om det är en Florestan-son som t ex Quito de Taloney, Passionnant eller Pythagoras.

 

MÖDERNE: Det är ett klart plus om mödernet inte lämnar för många nervösa hästar. Finns Kerjacques en bit bak på mödernet så är det också positivt.

 

ÅTERKORSNINGAR: Återkorsningar på Florestan och Speedy Crown bör man definitivt söka. Y+x på Sharif di Iesolo känns intressant och kanske även 3+3 eller 3+4 på Workaholic.

 

Quarcio kostar 3000 kr vid 30 dagars dräktighet och 18000 kr vid levande föl och finns på stall Gustafsberg 2020

 

 

Wellino Boko

 

Tillhörde kulltoppen redan som treåring och var moralisk Derby-vinnare som knappt slagen från dödens. På 31 starter galopperade han bara en gång och han var aldrig sämre än femma i felfritt lopp. Han hann bara göra en start som femåring innan skadeproblem satte stopp och i come backen som sjuåring visade han att han skulle kunna duga mot den äldre eliten men nya skador gjorde att tävlingskarriären avslutades. Han har relativt gammal stam men med helfranskt möderne och helamerikanskt fäderne så är han väldigt intressant, och mångsidig, avelsmässigt

 

 

STO: Passar nog sämre till alltför grova eller väldigt stora ston.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Wellino Boko har själv inget Speedy Crown-blod och det bör därför vara en klar fördel om hingsten i den här positionen kommer från Speedy Crowns hingstlinje. Helst ska dessutom Star’s Pride finnas i en x-position, vilket är fallet hos bl a J.R.Broline, eller möjligtvis Super Bowl i x-position som hos t ex San Pellegrino eller Alf Palema.

 

 STOETS MORFAR (blivande mormors far): Det får gärna vara Speedy Crown-blod även här men kanske ännu hellre Bonefish/Nevele Pride. Bäst är det kanske med en hingst från Nevele Prides hingstlinje och Speedy Crown på mödernet som t ex Kadabra eller tvärtom som t ex Royal Prestige.

 

 MÖDERNE: Bra om det är ett möderne som visat sig kunna nedärva bra fart och lätta individer. Finns Arnie Almahurst som avkommans mormors morfar så är det ett stort plus. Star’s Pride eller Worthy Boy får gärna finnas i x-position en bit bak.

 

ÅTERKORSNINGAR: 4+4 på Arnie Almahurst är intressant och även 4+4 på Star’s Pride. 3+4 eller 4+4 på Super Bowl kan också vara aktuellt men helst då i y+x-position.

 

Wellino Boko kostar 2500 + 12000 kr 2020 och finns uppstallad på Gocksta stuteri

 

Yarrah Boko

 

Har kommit tillbaka från svåra skador flera gånger och hela tiden tillhört världseliten som äldre.

 

STO: Passar till de flesta typer av ston. Viktigt att stoet är korrekt och rak i framstället och ett klart plus om hon har stora, rejäla hovar.

 

STOETS FADER (blivande morfar): Hingsten i denna positionen bör vara amerikanskt stammad men jag tycker man ska undvika Super Bowl-blod i närtid. Det skulle däremot vara intressant med en hingst från Valley Victorys eller Noble Victorys hingstlinje med Pine Chip som morfar. Exempelvis Even Better Odds eller Adrian Chip.

 

STOETS MORFAR (blivande mormors far): Gärna en hingst med franskt blod i denna positionen men helst inte helfransk utan det kan vara passande med hingstar som t ex Peace On Earth eller Pale Amber.

 

MÖDERNE: Det får gärna vara franskt en bit bak på mödernet, speciellt om det är Fakir du Viviera i en x-position, men man ska försöka undvika Super Bowl även här.

 

ÅTERKORSNINGAR: 3+4 på Pine Chip är intressant. 4+4 på Fakir du Vivier och/eller Meadow Road kan också visa sig gångbart. Återkorsningar på Super Bowl bör helst vara 4+5 eller längre bak.

 

Yarrah Boko kostar 3+20000 kr och finns på Löftadalens stuteri 2020

 

 

Noterat (2017)

 

Super Bowl-hingstar, y+x eller inte? 

 

På hingstmarknaden idag så finns det flera populära hingstar som ger Super Bowl i tredje led på y-linjen, t ex Sahara Dynamit, Jocose, Jaded, Wellino Boko och Credit Winner. Super Bowl är född 1969 såsss det är inte frågan om några snabba generationsväxlingar men trots att blodet är gammalt så står det sig väl i dagens tuffa konkurrens. Dessutom ger det en fördel med ett stort ststistiskt material. Det är en hingstlinje med avelsmässigt starka individer hela vägen. Hur ska man då tänka om man som stoägare vill använda sig av en sådan hingst? I den här texten har jag valt att fokusera på startprocent eftersom jag anser det vara det viktigaste


Bäst avelsresultat i denna generation av ”Super Bowl-hingstar” har förmodligen Viking Kronos och om vi utgår från honom och går bakåt på y-linjen så kan man se ett y+x-mönster. Vikingen själv var korsad y+x,3+4 på Star's Pride. Hans far, American Winner, var korsad y+x,2+4 på Star's Pride. Vikingens farfar, Super Bowl, var korsad y+x,3+3 på Volomite. Nästa individ på y-linjen är Star's Pride och han var korsad y+x, 4+4 på Peter the Great. Man kan gå bak ytterligare några generationer men Star's Pride kan anses vara ”ankaret” på y-linjen. I samtliga fall rör det sig om väldigt tydliga y+x där generation 2,3 eller fyra på y-linjen återkorsats med antingen mormors far (generation 3 på x-linjen), morfars morfar (generation 4 på x-linjen) eller mormors morfar (generation 4 på x-linjen). Dessutom kan vi notera att Vikingens 2 överlägset bästa avkommor, Maharajah och Triton Sund, båda är korsade y+x,3+4 på Super Bowl, båda via morfars morfar.


3+3-korsningar är klassade som inavel eftersom summan blir 6 medans 3+4 är klassat som linjeavel eftersom summan blir 7. Dock är en väl hanterad 3+3,y+x en väldigt bra korsning, bättre än andra 3+3-korsningar. Detta exemplifieras nedan med hjälp av Super Bowl. Eftersom han är en väl använd hingst så är materialet så stort att det går att se en skillnad som sannolikt kommer att bestå. Flera andra genetiskt starka individer, som t ex Valley Victory, visar upp samma mönster men i deras fall är materialet mindre och osäkrare.

158 hästar (svenskfödda, 2013 eller tidigare) har 3+3,y+x på Super Bowl och i den här gruppen är startprocenten 75,9.


Totalt finns det 5338 svenskfödda avkommor (2011 eller tidigare) med Super Bowl i tredje generation på y-linjen. Av dessa är 668 korsade y+x,3+3 eller y+x,3+4

De 4670 hästar med Super Bowl i tredje generation på y-linjen som inte har någon y+x på Super Bowl, enligt ovan, har en startprocent på ca 69,1 %.

De 668 hästar som är korsade y+x,3+3 eller y+x,3+4 har en startprocent på ca 76,8 % dvs väsentligt mycket högre än gruppen som är korsade på annat vis.

Högst startprocent har gruppen med avkommor som har y+x,3+4 när Super Bowl befinner sig som mormors morfar. 130 avkommor finns med den korsningen (2013 eller tidigare, svenskfödda) och 83,8 % har startat. Det handlar dock om ett mindre antal samt att det finns många aktiva fölston som kan ändra på de siffrorna.


Om man då inte har ett sto med Super Bowl i x-position inom tre led; är det fel att välja en av dessa hingstar då? Nej, det behöver det så klart inte vara. En y+x-korsning är ingen given väg till framgång utan man bör titta på många fler detaljer än så när man väljer hingst. Dessutom är alla hingstar med Super Bowl som farfar väldigt olika även om det finns många släktdrag som går igen. Jag har kikat på hur det ser ut kull för kull sedan år 2000.


-00 y+x enligt mönstret ovan: start-% 72,1%

Totalt: 68,8%

Bäst i kullen: King Cobra (e Viking Kronos), korsad y+x,4+4 på Star's Pride via morfars morfar. Även 4+3 på Nevele Pride.


-01 y+x enligt mönstret ovan: start-% 80,6

Totalt: 67,5%

Bäst i kullen: Triton Sund (e Viking Kronos) korsad, som tidigare nämnt, y+x,3+4 på Super Bowl via morfars morfar. Franska/italienska influenser på mödernet.


-02 y+x enligt mönstret ovan: start-% 78,2%

Totalt: 68,7%

Bäst i kullen: Rite on Track (e Rite on Line) Y+x,5+5 på Worthy Boy via mormors mormors far. Helfransk morfar


-03 y+x enligt mönstret ovan: start-% 75,8%

Totalt: 67,6%

Bäst i kullen Express Merett (e Express It), 4+4 på Star's Pride, ingen y+x i närtid, Franska/italienska influenser i morfar.


-04 y+x enligt mönstret ovan: start-% 68,6 %

Totalt: 65,7%

Bäst i kullen: Carolyn Ås (e Striking Sahbra) Ingen y+x i närtid. 4+4 på Speedy Crown. Tjänade merparten av sina pengar i USA trots att hon var svenskfödd.


-05 y+x enligt mönstret ovan: start-% 80,6%

Totalt: 71,3%

Bäst i kullen: Maharajah (e Viking Kronos) Korsad y+x,3+4 på Super Bowl. Helfranska Tibur som mormors far.


-06 y+x enligt mönstret ovan: start-% 75%

Totalt: 73,5%

Bäst i kullen: Joke Face (e Viking Kronos) Ingen y+x i närtid, franskfödd mamma med väldigt mycket franskt blod.


-07 y+x enligt mönstret ovan: start-% 75,9%

Totalt: 72,9%

Bäst i kullen: Raja Mirchi (e Viking Kronos), 4+4 på Star's Pride, svag y+x på Star's Pride via mormors mormors mormors far. Tydliga franska influenser via morfar, Quito de Talonay.


-08 y+x enligt mönstret ovan: start-% 83,8%

Totalt: 76,5%

Bäst i kullen: Panne de Moteur (e Credit Winner) y+x,3+5 på Super Bowl via mormors mormors far. 4+(4+4) på Speedy Crown.


-09 y+x enligt mönstret ovan: start-% 81,2%

Totalt: 73,1%

Bäst i kullen: B.B.S.Sugarlight (e Super Light) Y+x,3+4 på Super Bowl, också 4+4 på Arnie Almahurst, franmskt möderne.


-10 y+x enligt mönstret ovan: start-% 67,7%

Totalt: 68,0% (ungefär samma start-% i båda grupperna)

Bäst i kullen Neonas Princess (e Gigant Neo). (y+x)+x på Star's Pride via morfars mormors far.


-11 y+x enligt mönstret ovan: start-% 60%

Totalt: 66,5% (snittet dras alltså ner av ”y+x-gruppen”)

Bäst i kullen: Evin Boko (e Viking Kronos) y+x på Star's Pride via mormors mormors morfar.


-12 y+x enligt mönstret ovan: start-% 74,4%

Totalt: 69,7%

Bäst i kullen: Facile Boko (e Virgill Boko) 4+(4x+4x) på Speedy Crown. y+x på Super Bowl via mormors mormors morfar.


-13 y+x enligt mönstret ovan: start-% 62,5%

Totalt: 48,4%

Bäst i kullen: Sahara Goj (e Sahara Dynamite) y+x på Star's Pride via morfars mormors far. 4+4 på Speedy Scot. Vissa franska/Italienska influenser på mödernet via Dardanelli, mormors far.


Statistik är inhämtad från Blodbanken.nu i januari 2017

 

Noterat (2015)

 

* Varför lyckas inte Muscles Yankee som morfar i Sverige?

 

Muscles Yankee är en väldigt bra avelshingst och i USA har han imponerat även i rollen som morfar. I Sverige ser det dock annorlunda ut för även om han har hög startprocent bland sina ättlingar så har ännu ingen lyckats tjäna över miljonen. Detta trots att, i stort sett, alla Muscles Yankee-döttrar är väldigt intressanta som fölston eftersom han överlag bara tillförts toppmöderne. Klart är att MY:s ättlingar har en tendens att bli framtunga och sprinterbetonade, vilket passar sämre med svenska förhållanden, men är det hela sanningen? Jag bestämde mig för att kika lite närmare på hans stamtavla för att försöka utröna ifall det fanns svagheter att upptäcka. Någon svaghet fann jag inte, utan snarare tvärtom. Hans x (mödernelinje) är tungt influerad av, i tur och ordning, Speedy Crown, Noble Victory och Hickory Pride. Idel ädel adel och alla tre dessutom “ankare” i, minst, vars en hingstlinje.

 

Jag drog mig till minnes att Brad de Veluwe var en maktfaktor i de svenska unghästloppen. Hur kunde en finländsk travare komma över och göra det som MY:s svenska ättlingar misslyckades med? Brad de Veluwe har en väldigt fin stamtavla på alla sätt men det som fångade min uppmärksamhet mest var den tydliga y+x-korsningen på Noble Victory. Då bestämde jag mig för att följa y+x-spåret i mitt försök att förklara varför MY inte klarade sig lika bra i Sverige.

Jag kikade på MY:s vinstrikaste amerikanska avkommor (födda 2011 eller tidigare) för att se hur den blodsbilden såg ut och fann följande:

 

Topp tio intjänat ue Muscles Yankee

 

1.Lucky Chucky (e Windsongs Legacy) Noble Victory i femte led på y-linjen

2.Explosive matter (e Cantab Hall) Speedy Crown i sjunde led på y-linjen

3.Windsong Soprano (e Windsongs Legacy) Noble Victory i femte led på y-linjen

4.Hot Shot Blue Chip (e Revenue) ingen y+x, outcross med fransk hingstlinje

5.Spider Blue Chip (e Andover Hall) Noble Victory i fjärde led på y-linjen

6.Frau Blucher (e Broadway Hall) Noble Victory i femte led

7.Creatine (e Andover Hall) Noble Victory i fjärde led på y-linjen

8.Harper Blue Chip (e Majestic Son) Noble Victory i femte led på y-linjen

9. Jezzy (e Credit Winner) Kommer från Star’s Pride/Super Bowl:s hingstlinje vilket gör att det inte finns någon y+x-korsning via Muscles Yankee MEN Jezzy har Super Bowl som mormors morfar vilket alltså ger en y+x på Super Bowl.

10. Take My Picture (e Classic Photo) Hickory Pride i femte led på y-linjen

 

Först på 17:e plats kommer den första häst som bryter mönstret. Den till Sverige importerade Miss Sue V. (e Credit Winner)

 

I Sverige har vi en annan hingstpark med mycket mer Star’s Pride-hingstar och även Pine Chip och hans söner (Speedy Scot/Speedster). Viking Kronos har t ex fått chansen med 11 MY-döttrar (födda 2011 eller tidigare) och totalt har ungefär en femtedel av avkommorna (födda -11 eller tidigare) med MY som morfar tillförts Viking Kronos, Going Kronos, Pine Chip eller Scarlet Knight. Fyra topphingstar men tveksamma val i detta fall. Svenskt trav har en jättefin genetisk resurs i Muscles Yankee och hans många döttrar men det hanteras fel i mina ögon. Sen är det klart att det kommer topphästar även i Sverige, med MY som morfar, men ingen trodde väl att det skulle dröja upp emot 10 år. Mitt råd till alla de som har en Muscle Yankee-dotter är att först kolla med hingstar från Speedy Crowns (ex Valley Victory-söner), Noble Victorys (ex Andover Hall-söner) och Hickory Prides (ex S.J.’s Photo-söner) hingslinjer eller om stoet redan är hårt linjeavlat så gör en outcross med en fransk hingstlinje (ex Coktail Jet-söner).

 

* Alf Palema

är realtivt dålig i rollen som morfar. På knappt 1100 avkommor (4 år och äldre) har endast 15 passerat miljonen. Tydligt är dock att om man har ett Alf Palema-sto så ska man betäcka med en hingst med tunga franska influenser. De sex vinstrikaste med Alf Palema som morfar är efter tydligt franskinfluerade hingstar. Beckman (e Turbo Sund som är ue Quito de Talonay), Pato (e Orlando Vici), Putte Topline (e Viking's Way), Marquis de Pommeau (e General du Pommeau), French Design (e Biesolo) och Victoria Island (e Revenue) är de sex vinstrikaste.